Επετειακή Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ-Όνειρο θερινής νυκτός η ένταξη της Ουκρανίας

497

Ποιος είναι τελικά ο… «επίλογος» για την Ουκρανία στην περίφημη επετειακή Σύνοδο του ΝΑΤΟ;

Δώρο… για τους Ρώσους ήταν τελικά η επετειακή Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον, η οποία γκρέμισε και επίσημα τα όνειρα και τις… απαιτήσεις του- ληγμένου Ουκρανού προέδρου- Zelensky.
Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μοιάζει ένα όνειρο θερινής νυκτός, αφού οι Σύμμαχοι για ακόμη μια φορά γύρισαν την πλάτη στις αδιανόητες εκκλήσεις των Ουκρανών που είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Η πρόσκληση για ενσωμάτωση στην κορυφαία Συμμαχία δεν ήρθε ποτέ… και μάλιστα προστέθηκε η πιο κρίσιμη προϋπόθεση για την τέλεση της, ότι δηλαδή «θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα μέλη-κράτη», γεγονός σχεδόν… ανυπέρβλητο.
Μάλιστα, η πιο σημαντική πτυχή από τα αποτελέσματα της Συνόδου είναι ότι το ίδιο το ΝΑΤΟ, παρέδωσε τα κλειδιά της πόρτας για την είσοδο της Ουκρανίας στην Ευρωατλαντική Συμμαχία, στην ίδια…. τη Ρωσία.
Δεν υπερβάλουμε, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του Επικεφαλής Yens Stoltenberg η πρόσκληση για το ΝΑΤΟ, θα μπορέσει να εξεταστεί μετά… «το τέλος των εχθροπραξιών με τη Ρωσία».
Όταν δηλαδή το αποφασίσει η Ρωσία… η οποία σαρώνει στο ουκρανικό μέτωπο.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι ένας από τους κύριους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας – και αυτό έχει επιβεβαιωθεί από τη ρωσική ηγεσία περισσότερες από μία φορές – είναι ακριβώς η διασφάλιση του αποκλεισμού της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ!

Γκρεμίζονται οι απαιτήσεις του Zelensky…

Ήδη από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η εικόνα δεν ήταν πάντως καλή για την Ουκρανία, η οποία δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι έπεσε από τα σύννεφα…
Σε μια εκδήλωση που συγκλήθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό στο Κίεβο, ο πρώην Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Anders Fogh Rasmussen, ο οποίος εργάζεται για το γραφείο του Ουκρανού προέδρου τα τελευταία χρόνια, δήλωσε δημόσια ότι: «Μια πρόσκληση για την Ουκρανία θα πρέπει να δοθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο». Όμως βρετανικά ΜΜΕ, είχαν καταρρίψει ήδη αυτές τις εκκλήσεις με διάφορες διαρροές, από τις παρασκηνιακές ζυμώσεις, αναφέροντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι (ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία) έδωσαν αυστηρό τελεσίγραφο τον Zelensky να σταματήσει κάθε συζήτηση για άμεση πρόσκληση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Και εκείνος… σταμάτησε!
Αν παρατηρήσει κανείς τις δημόσιες τοποθετήσεις του, σταμάτησε να κάνει λόγο για «παραλογισμό» αν δεν προσκληθεί η Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ, και όσο πλησίαζε η ώρα της Συνόδου σε ήπιους πια τόνους, παραδεχόταν ότι αυτό σενάριο δεν είναι προσώρας… εφικτό.
NATO-SUMMIT-3-696x464.jpg

ΗΠΑ και Γερμανία… οι Ιούδες

Είναι αξιοσημείωτο ώστόσο το γεγονός, ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας είναι αυτές που προβάλλουν την πιο σθεναρή αντίθεση στην ιδέα η Ουκρανία να προσκληθεί να ενταχθεί στο NATO άμεσα, ή πρόωρα, δήλωσαν διπλωματικές πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου.
Μια ανώνυμη πηγή μίλησε πάντως για «σθεναρή αντίθεση» από πλευράς συμμάχων στο να προσκληθεί το Κίεβο να ενταχθεί στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού χωρίς να έχει εκπληρώσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις, προσθέτοντας πως «στο τέλος θα το αποφασίσουν οι σύμμαχοι (πότε) να προσκαλέσουν την Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO».
Οι ελπίδες του Κιέβου πως θα σημειωνόταν πρόοδος διαγράφτηκαν ξανά, καθώς δεν απευθύνθηκε τέτοια πρόσκληση ούτε στην προηγούμενη σύνοδο του NATO, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Τρεις βασικές προϋποθέσεις

Αναλυτικά, το σημείο 16 της Διακήρυξης της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον
 αναφέρει τα εξής: «Επιβεβαιώνουμε εκ νέου ότι θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία όταν θα συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και θα πληρούνται οι προϋποθέσεις».
Αυτό σημαίνει ότι, παρά την ισχυρή στήριξη που εκφράζεται από κάποια κράτη-μέλη, όπως το βορειοευρωπαϊκό μπλοκ, οι χώρες της Βαλτικής, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βρετανία, δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ και των 32 συμμάχων αναφορικά με την ένταξη της Ουκρανίας.
Επιπλέον, οι λεγόμενες «προϋποθέσεις» αφορούν την ανάγκη επίτευξης μιας σχετικής σταθερότητας της Ουκρανίας σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας. Οι εχθροπραξίες με τη Ρωσία θα πρέπει να σταματήσουν, αλλά το ενδεχόμενο ακόμη και μιας απλής κατάπαυσης του πυρός φαντάζει μακρινό αυτή τη στιγμή.
«Το αδιέξοδο στην Ουκρανία θα συνεχίσει να αποτελεί πονοκέφαλο για τη Συμμαχία. Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί από σημαντικές περαιτέρω μεταρρυθμίσεις εντός της χώρας, από τον τερματισμό του πολέμου και από το να συμφωνήσουν οι εταίροι ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο: τρεις βασικές προϋποθέσεις που δεν έχουν εκπληρωθεί καθόλου», αναφέρει ο Jan Outers, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Λουβέν στο Βέλγιο.
unnamed_2_19.jpg
Rasmussen (Στρατιωτικός αναλυτής) – Μπούμεραγκ στο ΝΑΤΟ η αντιρωσική εμμονή: Ενίσχυσε τον ρόλο της Ρωσίας ως παγκόσμιου ηγέτη

Η τελευταία κοινή δήλωση του ΝΑΤΟ που καταδικάζει τη Ρωσία φαίνεται να έχει γυρίσει μπούμερανγκ και αντ’ αυτού καθιερώνει τη Μόσχα περισσότερο από ποτέ ως ηγέτη της παγκόσμιας αντίστασης ενάντια στην ηγεμονία των ΗΠΑ, δήλωσε στο Sputnik ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού και πολιτικός σύμβουλος Earl Rasmussen.
«Αν κάτι η Ρωσία ενεργεί περισσότερο ως ηγέτης εδώ και έτσι μπορεί να ενισχύσει το χέρι της Ρωσίας», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Eurasia Rasmussen.

Θα δώσουν όμως όπλα για να πάνε οι Ουκρανοί στην κρεατομηχανή….

Σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, κράτη μέλη του NATO επιβεβαίωσαν την αποστολή συνολικά πέντε συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων συστοιχιών Patriot.
Το συγκεκριμένο σύστημα αμερικανικού σχεδιασμού θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των πιο σοβαρών απειλών, όπως οι πιο προηγμένοι ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι.
Το πέμπτο σύστημα που ανακοινώθηκε ότι θα διατεθεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι μια συστοιχία SAMP/T, συστήματος γαλλοϊταλικής κατασκευής, που είχε ήδη αναγγείλει πως θα προμηθεύσει η Ρώμη.
Μόνο μια συστοιχία Patriot, αυτή που θα προμηθεύσουν οι ΗΠΑ, αποτελεί καινούργιο στοιχείο: για τις υπόλοιπες, το Κίεβο είχε λάβει υποσχέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από επανειλημμένες εκκλήσεις του ουκρανού προέδρου Zelensky.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας