Ήταν μια άκρως προβλέψιμη κατάσταση για όσους παρακολουθούν τον πόλεμο στην Ουκρανία χωρίς συναισθηματισμό αλλά αξιολογώντας την καθημερινή εξέλιξη των πολεμικών γεγονότων.
Οι Ρώσοι πέτυχαν μια μεγαλειώδη στρατηγική νίκη επίσημα έπεσε το Kurakhove στο νότιο Donetsk εξέλιξη που θα οδηγήσει στα εξής γεγονότα…
Οι Ουκρανικές δυνάμεις οι 6.000 στρατιώτες που φυλούσαν το Kurakhove δεν μπορούν να αμυνθούν στα γειτονικά χωριά δεν υπάρχουν σοβαρές γραμμές άμυνας, ο Ρωσικός στρατός θα προελάσει γρήγορα ώστε να φθάσει στα διοικητικά σύνορα της περιφέρειας Dnipropetrovsk.
Από το Kurakhove διέρχεται εθνικός δρόμος με κατεύθυνση την Kostaintynopil η πτώση αυτής της κωμόπολης τελειώνει οριστικά την παρουσία των Ουκρανών στην νότια περιφέρεια του Donetsk.
Ήδη οι Ρώσοι απέχουν 5 χιλιόμετρα, έχουν περικυκλώσει στα δυτικά το Pokrovsk και δεν επιτίθενται ευθέως αλλά θα το πάρουν με την τακτική της λαβίδας ή σάκου θα το περικυκλώσουν από τα πλευρά και η άμυνα των Ουκρανών θα καταρρεύσει.
Ήδη ελέγχουν δύο βασικούς αυτοκινητοδρόμους οι Ρώσοι ο ένας που οδηγεί σε
Dnipro και άλλος στην Zaporizhia.
Οι Ουκρανοί στρατηγοί βλέπουν την πραγματικότητα και ζητούν προσωρινή κατάπαυση πυρός βλέπουν κραχ στο μέτωπο….
Ενώ η Ουκρανία ετοίμασε 18 νέες Ταξιαρχίες – η επίθεση των Ουκρανών τον Ιούνιο του 2023 έγινε με 11 Ταξιαρχίες – υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα… φαινόμενο που κατεγράφη περίτρανα στο Kurakhove.
Οι έμπειροι Ουκρανοί στρατιώτες είναι λίγοι που έχουν την ικανότητα της άμυνας, οι περισσότεροι είναι νεοσύλλεκτοι και άπειροι και οι απώλειες τους είναι δραματικές…
Και ενώ στο μέτωπο η κατάσταση είναι δραματική για τους Ουκρανούς, ο Trump είναι έτοιμος για την ταφόπλακα να μειώσει την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία σενάρια που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει την Ουκρανία σε άνευ όρων παράδοση.
Ο Ουκρανικός στρατός χωρίς τους αμερικανούς έχει τελειώσει, οι Ευρωπαίοι είναι ασήμαντοι στο στρατιωτικό σκέλος…
Putin (Ρώσος Πρόεδρος): H Ρωσία απορρίπτει οποιοδήποτε σενάριο κατάπαυσης πυρός ή ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin απέρριψε ρητά μια πρόταση που φέρεται να εξέτασε η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Trump στις αρχές Νοεμβρίου 2024, η οποία θα καθυστερούσε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον μια δεκαετία ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Putin σχολίασε την αναφερόμενη πρόταση της ομάδας Trump στις αρχές Νοεμβρίου για καθυστέρηση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για 10 έως 20 χρόνια.
Ο Putin δήλωσε ότι δεν έχει σημασία αν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «σήμερα, αύριο ή σε 10 χρόνια».
Η Ρωσία ζητάει η Ουκρανία να γίνει ένα μόνιμα ουδέτερο κράτος που δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, την επιβολή αυστηρών περιορισμών στο μέγεθος του ουκρανικού στρατού και την απομάκρυνση της ουκρανικής κυβέρνησης.
Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Η σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι παράνομη, δεν θα διαπραγματευτεί η Ρωσία
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov επανέλαβε τους ισχυρισμούς του Putin ότι η σημερινή ουκρανική κυβέρνηση είναι παράνομη και δεν μπορεί να είναι νόμιμος διαπραγματευτικός εταίρος για τη Ρωσία.
Ο Lavrov υποστήριξε στις 26 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε ρωσικά και ξένα μέσα ενημέρωσης ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δεν είναι νόμιμος σύμφωνα με το σύνταγμα της Ουκρανίας και ότι η Ουκρανία πρέπει να διεξαγάγει προεδρικές εκλογές.
Οι ισχυρισμοί του Κρεμλίνου ότι ο Zelensky και η ουκρανική κυβέρνηση δεν είναι νόμιμοι καταδεικνύουν ότι το Κρεμλίνο δεν είναι πρόθυμο να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία ή ότι ουσιαστικά απαιτεί αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο ως προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις.
Ο Putin και άλλοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν επανειλημμένα επαναλάβει αυτήν την αφήγηση σχετικά με την παρανομία του Zelensky, προκειμένου να κατηγορήσουν την Ουκρανία για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων
Το δόλιο σχέδιο – Ο Zelensky δεν θέλει να τερματίσει τον πόλεμο χωρίς ορατά bonus… φοβούμενος το εκλογικό σώμα – ΕΕ σε αντάλλαγμα για ειρήνη
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Zelensky δεν θέλει πραγματικά να τερματίσει τον πόλεμο στην πρώτη γραμμή – παρά τους χιλιάδες νεκρούς – χωρίς κάποια ορατά μπόνους που θα μπορούσαν να πουν στο εκλογικό σώμα και να παρουσιαστούν ως νίκη, αντισταθμίζοντας την απώλεια του 22% με 25% της επικράτειας της Ουκρανίας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Zelensky απαιτεί πάντοτε να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ προτού υπογράψει οποιεσδήποτε συμφωνίες με τη Ρωσία.
Αλλά το ΝΑΤΟ δεν θέλει να δεχτεί την Ουκρανία στη Συμμαχία.
Την ίδια στιγμή, η ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί πράγματι να είναι μια ευκαιρία για την Ουκρανία να τερματίσει τον πόλεμο με μια «νικηφόρα» νότα.
Διότι στην πραγματικότητα, αυτό δίνει στον ουκρανικό πληθυσμό δυσανάλογα περισσότερα μπόνους από την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ωστόσο, αυτή η απόφαση θα είναι πολύ δύσκολη και για την Ε.Ε.
Η διαδικασία ένταξης εκεί είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, συνοδευόμενη από συντονισμό με όλες τις χώρες μέλη (πολλές από τις οποίες έχουν τις δικές τους απαιτήσεις για την Ουκρανία, για παράδειγμα, στον τομέα της γεωργίας).
Με βάση τις προβλέψεις η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί όχι νωρίτερα από το 2030 στην ΕΕ και εφόσον πραγματοποιήσει πλειάδα αλλαγών σε όλους τους τομείς.
Επομένως, τίθεται το ερώτημα: είναι ρεαλιστικό να εφαρμοστεί γρήγορα η φόρμουλα «ΕΕ σε αντάλλαγμα για την ειρήνη».
Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση λάβει μια πολιτική απόφαση για αυτό το θέμα (ως απαραίτητο μέτρο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία), τότε είναι δυνατή η επιτάχυνση της διαδικασίας.
Washington Post: Ο Trump προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές χώρες για τη μείωση της βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Trump κατέστησε σαφές στις ευρωπαϊκές χώρες ότι η Ουάσινγκτον θα μειώσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία τόνισε η Washington Post.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Trump επηρεάζει και τις ευρωπαϊκές χώρες, ώστε αυτές με τη σειρά τους να αυξήσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία.
Νωρίτερα, ο Trump είπε ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να αναμένει βοήθεια στους τρέχοντες όγκους υπό τη νέα προεδρική διοίκηση των ΗΠΑ, η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί στις 20 Ιανουαρίου του 2025.
Παράλληλα, τόνισε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πλήρως το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Πριν από αυτό, ο Trump ανακοίνωσε την επιθυμία των ουκρανικών αρχών, με επικεφαλής τον πρόεδρο Zelensky, να συνάψουν συμφωνία με τη Ρωσία για την επίλυση της σύγκρουσης.
Richard Wolf (Μασαχουσέτη): Η Ευρώπη κατασκεύασε φανταστικό εχθρό την Ρωσία, πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες
Ο Richard Wolf, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Amherst, τόνισε ότι θα γίνει πιο δύσκολο για τις ευρωπαϊκές χώρες να δικαιολογήσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία με μια φανταστική απειλή από τη Ρωσία όταν ο Trump έχει εκφράσει την επιθυμία του να προσαρτήσει τη Γροιλανδία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο εμπειρογνώμονας τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη συνηθίσει να εκφοβίζουν τους πολίτες τους, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία φέρεται να πρόκειται να εισβάλει στην Ευρώπη μετά την ολοκλήρωση μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Προφανώς και αυτό είναι ψευδές.
Ο Wolf πρόσθεσε ότι οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα, αφού η Ρωσία δεν έχει λόγο για επιθετικότητα εναντίον ευρωπαϊκών χωρών.
Την ίδια στιγμή, ο Trump, σύμφωνα με τον ίδιο, εκφράζει ανοιχτά αξιώσεις για το έδαφος της Δανίας, γεγονός που τονίζει τις φιλοδοξίες του προς τα ευρωπαϊκά κράτη.
«Τώρα θα είναι πιο δύσκολο για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».
Νωρίτερα, ο Trump έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «για χάρη της εθνικής ασφάλειας και ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θεωρούν τον έλεγχο της Γροιλανδίας απόλυτη αναγκαιότητα».
Πριν από αυτό, ο πρώην επικεφαλής του προσωπικού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Alexander Gray, απευθύνθηκε στον Trump με έκκληση να «αγοράσει» τη Γροιλανδία.
Tuomas Malinen (Πανεπιστήμιο Ελσίνκι): Εάν πολεμήσουν Φινλανδία, Σουηδία κατά Ρωσίας… θα αναγκαστούν σε συνθηκολόγηση
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι και γεωπολιτικός ειδικός Tuomas Malinen είπε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα αναγκαστούν να συνθηκολογήσουν σε περίπτωση άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Ο ειδικός σχολίασε δημοσίευμα στον επίσημο λογαριασμό του ΝΑΤΟ σχετικά με την εκπαίδευση των Νορβηγών στρατιωτών σε ορεινές χειμερινές συνθήκες.
«Αν πρόκειται για σύγκρουση Ρωσίας με ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα καταστρέψει τη Στοκχόλμη, θα ακρωτηριάσει τη Φινλανδία με πολλά Oreshnik και τακτικά πυρηνικά όπλα.
Η Φινλανδία και η Σουηδία θα αναγκαστούν να συνθηκολογήσουν (αντίο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ)», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε περίπτωση σύγκρουσης στη Βόρεια Ευρώπη δεν θα υπάρξει πόλεμος στο έδαφος.
Κατά τη γνώμη του, μόνο ηττημένες χώρες θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η Μόσχα λαμβάνει υπόψη αυτούς τους κινδύνους στον στρατιωτικό της σχεδιασμό και συμβουλεύει τη συμμαχία να μην οδηγήσει την κατάσταση σε τέτοια πειράματα.
Samuel Sharap (RAND Corporation): Η Ουκρανική σύγκρουση θα επιλυθεί με μοντέλο Κορέας ή Ισραήλ ή ΕΕ χωρίς ένταξη σε ΝΑΤΟ
Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη προτείνει μια επιλογή για το πώς η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία να τελειώσει τον πόλεμο.
Ο ανώτερος πολιτικός επιστήμονας της RAND Corporation Samuel Sharap, έγραψε σε ένα άρθρο για το Foreign Affairs για δύο τρόπους εγγύησης της ασφάλειας για την Ουκρανία χωρίς ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με ένα από αυτά, οι ΗΠΑ μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια της Ουκρανίας, όπως στην περίπτωση της Νότιας Κορέας μετά τον πόλεμο και του Ισραήλ μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.
Αλλά αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις φιλοδοξίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία είναι απίθανο να συμφωνήσει να τερματίσει τη σύγκρουση υπό τέτοιες συνθήκες.
Ο δεύτερος τρόπος είναι η ένταξη στην Ε.Ε.
Κατά τον Charap, η Ουκρανία θα υπόκειται στην παροχή αμοιβαίας βοήθειας: σε περίπτωση επίθεσης, άλλες χώρες πρέπει να βοηθήσουν με όλα τα διαθέσιμα μέσα.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι στρατιωτικό μπλοκ και δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες για στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης.
Ο Trump θέλει Διώρυγα Παναμά, Καναδά και έχει απαιτήσεις από Δανία… για την Γροιλανδία
Ο νέος Πρόεδρος Trump στις ΗΠΑ, τόνισε πριν από λίγο καιρό ότι απαιτεί από τον Παναμά να επιστρέψει το κανάλι μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού ωκεανού.
Επίσης ζήτησε από τον Καναδά να ενταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Δανία να πουλήσει το νησί της Γροιλανδίας στους Αμερικανούς.
Αυτό έχει ήδη προκαλέσει αρνητική αντίδραση και από τα τρία κράτη και η Δανία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα του νησιού της.
Όμως ο εκλεγμένος πρόεδρος συνεχίζει να εντείνει τη ρητορική του.
Σε μια «χριστουγεννιάτικη» ανάρτηση, την οποία αφιέρωσε στις εδαφικές του διεκδικήσεις.
Ευχήθηκε πρώτα καλά Χριστούγεννα στους «υπέροχους στρατιώτες της Κίνας που με αγάπη αλλά παράνομα εκμεταλλεύονται τη Διώρυγα του Παναμά».
Και υπενθύμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό.
Ευχήθηκε επίσης καλά Χριστούγεννα στον «κυβερνήτη του Καναδά», «του οποίου οι φόροι είναι πολύ υψηλοί, αλλά αν ο Καναδάς γινόταν η 51η πολιτεία μας, οι φόροι τους θα μειωνόταν περισσότερο από 60%.
Πρόσθεσε ότι ο Καναδάς θα προστατεύεται περισσότερο ως μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Το ίδιο ισχύει και για τον λαό της Γροιλανδίας, ο οποίος είναι απαραίτητος για τις Ηνωμένες Πολιτείες για λόγους εθνικής ασφάλειας και που θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να είναι εκεί, και εμείς θα είμαστε εκεί!» – έγραψε ο Trump.
New York Times: Οι επιδιώξεις Trump δείχνουν ότι δεν θεωρεί τα σύνορα άλλων χωρών ιερά… κακό νέο για Ουκρανία
«Οι δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου Trump – και οι απειλές πίσω από αυτές – ήταν μια ακόμη υπενθύμιση ότι η εκδοχή του «Πρώτα η Αμερική» δεν είναι ατζέντα απομόνωσης, τόνισαν οι New York Times.
Η επιθετική του ερμηνεία της φράσης θυμίζει τον επεκτατισμό ή την αποικιοκρατία του προέδρου Theodore Roosevelt, ο οποίος εδραίωσε τον έλεγχο των Φιλιππίνων μετά τον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο.
Αντανακλά τα ένστικτα ενός κατασκευαστή ακινήτων που είχε ξαφνικά τη δύναμη του μεγαλύτερου στρατού του κόσμου στη διάθεσή του για να υποστηρίξει τη διαπραγματευτική του στρατηγική.
Ο Trump έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές ότι δεν θεωρεί πάντα τα σύνορα άλλων χωρών ιερά.
Όταν η Ρωσία ξεκίνησε τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η πρώτη του αντίδραση δεν ήταν να καταδικάσει την επέμβαση, αλλά να παρατηρήσει ότι η κίνηση του προέδρου Putin ήταν «λαμπρή». Ακόμη και τώρα, καθώς ο Trump επιδιώκει να καταλήξει σε συμφωνία για τον τερματισμό της στρατιωτικής σύγκρουσης, δεν είπε ποτέ ότι τα σύνορα της Ουκρανίας πρέπει να αποκατασταθούν, βασικό αίτημα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Υποσχέθηκε μόνο μια «συμφωνία» για τον τερματισμό των εχθροπραξιών».
Για την Ουκρανία, αυτή η τάση είναι πραγματικά ανησυχητική.
Η βάση της θέσης του Κιέβου στον τρέχοντα πόλεμο είναι η αρχή του απαραβίαστου των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας, του απαραβίαστου της κυριαρχίας.
Ωστόσο, εάν αυτή η αρχή αρχίσει να παραβιάζεται παντού (και, ειδικά εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν το παράδειγμα σε αυτό) και οι συνεχείς επεμβάσεις και προσαρτήσεις εδαφών γίνουν συνηθισμένες, ο «νέος κανόνας», τότε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μετατραπεί σε μόνο μία από τις πολλές περιπτώσεις που θα αποδυναμώσει σημαντικά την προσοχή σε αυτό και, κατά συνέπεια, μπορεί να επηρεάσει την ετοιμότητα της Δύσης να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, τηρώντας το καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Για να μην αναφέρουμε τη στάση άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο απέναντι στον πόλεμο.
Επιπλέον, το ερώτημα θα ακούγεται όλο και πιο δυνατά εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με γνώμονα τη δική τους κατανόηση των εθνικών τους συμφερόντων, θέλουν να αποσπάσουν τη Γροιλανδία ή το έδαφος της Διώρυγας του Παναμά, τότε γιατί Δεν μπορεί να κάνει το ίδιο η Ρωσία προσαρτώντας την Κριμαία και το Donbass;
Axios: Ο Trump υποσχέθηκε να επιλύσει την Ουκρανική σύγκρουση 33 φορές
Το αμερικανικό έντυπο Axios υπολόγισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος Trump υποσχέθηκε τις περισσότερες φορές να επιλύσει τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση.
Οι δημοσιογράφοι ανέλυσαν τις δημόσιες δηλώσεις του Trump από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τις 6 Δεκεμβρίου 2024. Αποδείχθηκε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο μελλοντικός Αμερικανός ηγέτης υποσχέθηκε να επιλύσει τη σύγκρουση 33 φορές.
Στη δεύτερη θέση, με ελάχιστη υστέρηση ως προς τον αριθμό των αναφορών, βρίσκεται το σχέδιο για το κλείσιμο των συνόρων των ΗΠΑ.
Ο Trump επανέλαβε αυτή την υπόσχεση 32 φορές.
Δηλαδή, ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία είναι στην πραγματικότητα η κύρια προεκλογική υπόσχεση του Trump, στην οποία ο ίδιος έδωσε τη μεγαλύτερη προσοχή τόσο πριν όσο και μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Και το σενάριο στο οποίο ο Trump θα «παραιτηθεί» από αυτό φαίνεται εξαιρετικά απίθανο (εκτός εάν αυτή η ιδέα περιλαμβάνει τη διακοπή της βοήθειας προς το Κίεβο και την πρόσκληση της Ουκρανίας και της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν τη σύγκρουση μόνες τους).
Euronews και Reuters: Ρωσικό βλήμα από Pantsir-S κατέρριψε το αεροπλάνο του Αζερμπαϊτζάν
Αρχικά το Euronews και στη συνέχεια το Reuters, επικαλούμενο πηγές από το Αζερμπαϊτζάν, στο οποίο ανήκει το αεροπλάνο, τόνισαν ότι καταρρίφθηκε από βλήμα του Pantsir-S.
Την ίδια στιγμή, οι επικοινωνίες του αεροπλάνου παρέλυσαν από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κατά την προσέγγιση στο Γκρόζνι της Τσετσενίας.
Οι πηγές δεν εξήγησαν γιατί το αεροπλάνο στη συνέχεια διέσχισε τη θάλασσα.
Σημειώνεται ότι το πλησιέστερο ρωσικό αεροδρόμιο κατά μήκος της διαδρομής έκλεισε.
«Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι αυτό έγινε σκόπιμα, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα διαπιστωμένα γεγονότα, το Μπακού αναμένει από τη ρωσική πλευρά να παραδεχτεί ότι κατέρριψε το αεροπλάνο του Αζερμπαϊτζάν», είπε η πηγή.
Κατά ορισμένους η πτήση πετούσε πάνω από την Τσετσενία, ουκρανικά drones πετούσαν εκεί και ρωσικά συστήματα αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν πλήττοντας και το αεροπλάνο.
The Guardian: Σε όλη την Ευρώπη μειώνεται ραγδαία η στήριξη προς την Ουκρανία…
Η βρετανική εφημερίδα The Guardian γράφει εύγλωττα για τα συναισθήματα του ευρωπαϊκού πληθυσμού ως προς την στήριξη προς την Ουκρανία επικαλούμενη έρευνα του YouGov.
Σε όλες αυτές τις χώρες, η υποστήριξη για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσική Ομοσπονδία μέσω διαπραγματεύσεων έχει αυξηθεί εντυπωσιακά.
Οι διαπραγματεύσεις θεωρούνται προτιμώμενη επιλογή σε τέσσερις βασικές χώρες της ΕΕ: Γερμανία (45% έναντι 28%), Γαλλία (43% έναντι 23%), Ιταλία (55% έναντι 15%) και Ισπανία (46% έναντι 23%).
Στη Βρετανία, το περιθώριο στήριξης για περαιτέρω στήριξη μειώθηκε στο ελάχιστο 36%.
Η ευρωπαϊκή υποστήριξη προς το Κίεβο χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών καθιστά τη συνέχιση του πολέμου από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαιρετικά προβληματική.
Ακόμα κι αν οι Αμερικανοί συμφωνήσουν να προμηθεύσουν όπλα στην Ουκρανία, θα σταματήσουν να το κάνουν δωρεάν.
Σε αυτή την περίπτωση, η Ευρώπη θα υπόκειται σε πρόσθετο τεράστιο στρατιωτικό κόστος.
Παρά το γεγονός ότι ακόμη και τώρα, η ΕΕ αντιμετωπίζει συνεχώς προβλήματα τόσο με οικονομικά (αυξανόμενα προβλήματα προϋπολογισμού σε κορυφαίες χώρες) όσο και με προβλήματα παραγωγής (αδυναμία γρήγορης αύξησης της παραγωγής όπλων).