Επανεκκίνηση της οικονομίας – Μηδενισμός όλων στον Τειρεσία -Χρονοδιάγραμμα διαγραφής κόκκινων δανείων

681

Η Ελλάδα είναι χωρισμένη σε δύο ρεύματα… τα οποία βρίσκονται σε συγκρουσιακή διαδικασία… οι πολλοί χρωστούν και είναι σε ομηρία και οι λίγοι πλουτίζουν, υπάρχει ακραία ανισότητα πλέον στην Ελλάδα.
Οι πολλοί είναι στιγματισμένοι στον Τειρεσία, από τις 850.000 εταιρίες, 780.000 εταιρίες δεν είναι επιλέξιμες για δανεισμό.
Οι πολίτες χρωστούν σε εφορία και ΕΦΚΑ πάνω από 150 δισεκ.
Τα NPEs μπορεί να μην βρίσκονται στους τραπεζικούς ισολογισμούς αλλά συνεχίζουν να αποτελούν ένα αμαρτωλό κοινωνικό πρόβλημα.
Ο Τειρεσίας είναι ένας μηχανισμός καταγραφείς της συνέπειας ή ασυνέπειας των δανειοληπτών.
Μεγάλο μέρος των πολιτών βρίσκεται στις κόκκινες λίστες γιατί η Ελλάδα πέρασε ένα 10ετή Γολγοθά, η χώρα έφθασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και μαζί οδηγήθηκαν πολλοί στην προσωπική χρεοκοπία.

Τι πρέπει να συμβεί;

Κατά την άποψη του bankingnews απαιτούνται δύο σημαντικές ενέργειες οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια ριζική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Σήμερα λοιπόν έχουμε μεγάλες εταιρίες που τα πάνε καλά και ελίτ που επίσης πλουτίζουν – δεν είμαστε αρνητικοί στον πλουτισμό – και οι οποίοι δεν ξεπερνούν τους 500.000 και τα υπόλοιπα 9.500.000 βρίσκονται σε ομηρία διαρκείας.

1)Προτείνουμε να υιοθετηθεί σε πιο επιθετική μορφή το αμερικανικό μοντέλο.
Είναι το μοντέλο της δεύτερης ευκαιρίας.
Στον Τειρεσία να ασπρίσουν όλοι ή τουλάχιστον όσοι εμπίπτουν στην κατηγορία αυτών που δείχνουν μεταμέλεια και επανέρχονται στο καθεστώς συνέπειας.
Εάν στον Τειρεσία υπάρχουν π.χ. 1.500.000 έλληνες θα μπορούσαν οι μισοί να ασπρίσουν.
Θα έδινε μεγάλη ώθηση στην οικονομία.
Για να προστατευθούν οι τράπεζες ο ασπρισμένος δανειολήπτης θα φέρει αστερίσκο που θα υπενθυμίζει τον πρότερο τραπεζικό του βίο.
Εάν επαναλάβει το καθεστώς ασυνέπειας αμέσως να κατάσχονται περιουσιακά στοιχεία με συνοπτικές διαδικασίες.
Ο νόμος προφανώς πρέπει να τροποποιηθεί.
Η δεύτερη ευκαιρία πρέπει να διέπεται από πολύ αυστηρό νομικό πλαίσιο.

2)Οι εταιρίες διαχείρισης NPEs πρέπει να κλείσουν το κεφάλαιο των εκκρεμών NPEs που αφορούν πάνω από 1.000.000 πολίτες.
Προτείνουμε να καθοριστεί ένα χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εάν ένα fund – εταιρία διαχείρισης NPEs έχει κερδίσει από ένα δάνειο 100% απόδοση από το κόστος αγοράς του δανείου π.χ. εάν το αγόρασε στο 25% και έχει ανακτήσει το 50% με βάση την αρχική ονομαστική αξία, το προβληματικό δάνειο πρέπει να διαγράφεται.
Το να αγοράζει ένα καταναλωτικό δάνειο στο 5%… π.χ. αρχικής ονομαστικής αξίας 10.000 ευρώ το 5% είναι 500 ευρώ και να ζητάς από τον δανειολήπτη και τα 10.000 ευρώ είναι απάτη…
Χρειαζόμαστε ριζική αλλαγή στο καθεστώς διαχείρισης των NPEs.
Τα funds πρέπει να κερδίσουν – είμαστε υπέρ – αλλά πρέπει να υπάρχει και ένα χρονοδιάγραμμα ώστε να λήξει αυτό το σάπιο καθεστώς ομηρίας.

Πιστεύουμε ότι χρειάζεται ριζική και εμπροσθοβαρής επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Για να γίνει αυτό, οι υπάρχουσες λύσεις είναι αργής προόδου και δεν προκαλούν σοκ, ούτε συμβάλλουν στην επανεκκίνηση.
Η απόλυτη απόδειξη αυτού είναι η κατανομή του Ταμείου Ανάκαμψης, ήταν μια μεγάλη αποτυχία γιατί κέρδισαν μόλις 450 εταιρίες… αυτό δεν λέγεται σύμμετρη ανάπτυξη της κοινωνίας αλλά πάρτι για λίγους.
Τα 31 δισεκ του Ταμείου Ανάκαμψης κατέληξαν στους ελάχιστους αυτό επέφερε ακόμη μεγαλύτερο χάσμα και ανισότητα στην ελληνική κοινωνία.
Καταθέτουμε μια πρόταση που πιστεύουμε ότι μπορεί να επαναφέρει την ελπίδα οριζόντια στην ελληνική κοινωνία.
Χρειάζεται όμως πολιτική βούληση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας