Κυριακή, 2 Φεβ 2025

Επαναφορά δώρων στο Δημόσιο: Δημοσιονομική βόμβα ή αναπτυξιακό εργαλείο;

53

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, υποστηρίζοντας ότι είναι αναπτυξιακό μέτρο που θα τονώσει συνολικά την οικονομία.

Μπορεί η κυβέρνηση να αρνείται πεισματικά την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, όμως οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δηλώνουν αποφασισμένοι να τον διεκδικήσουν, με πολιτικά, συνδικαλιστικά και ένδικα μέσα. Το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ έχει ήδη γίνει δεκτό από το Συμβούλιο της Επικρατείας το αίτημά διεξαγωγής πρότυπης δίκης για την επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο.  Αυτό ήταν άλλωστε  το κεντρικό θέμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η ΑΔΕΔΥ.

Κινητοποιήσεις

Οι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού οργάνου τόνισαν πως η επαναφορά των δώρων δεν αποτελεί μόνο ένα δίκαιο αίτημα, αλλά και ένα ουσιαστικό μέτρο για την τόνωση της οικονομίας. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 4 Φεβρουαρίου έξω από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όπου θα ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό για να εκθέσουν τα αιτήματά τους. Παράλληλα συνεχίζουν τις ενημερωτικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ προετοιμάζονται για πανελλαδική απεργία σε όλο τον Δημόσιο τομέα.

Λογιστικές αλχημείες

Ο προεδρεύων της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Βασίλης Πολυμερόπουλος χαρακτήρισε «λογιστικές αλχημείες, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τη μη επαναφορά των δώρων. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι το δημοσιονομικό κόστος της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο, – το οποίο υπολογίζεται μεταξύ 2,1 – 2,3 δισ. ευρώ θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό.

Επιπλέον συμψηφίζουν αθροιστικά τις αυξήσεις που πρόκειται να δοθούν τα επόμενα χρόνια ως «13ο μισθό» – περιλαμβάνοντας σε αυτές μείωση εισφορών ή αποσπασματικά μέτρα, όπως το επίδομα νυχτερινής εργασίας και επικινδυνότητας για τους ένστολους.

Οι συνδικαλιστές ωστόσο καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τακτικές κοινωνικού αυτοματισμού, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η ικανοποίηση του αιτήματος θα οδηγήσει σε φορολογικές επιβαρύνσεις.

 

Μια ιστορία 100 χρόνων

Ο προεδρεύων της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι ο 13ος και και 14ος μισθός έχουν μια πορεία 75 χρόνων, ενώ οι ρίζες τους πηγαίνουν ένα αιώνα πριν.  «Διεκδικούμε αυξήσεις για να έχουμε ένα επίπεδο διαβίωσης αξιοπρεπές και να μπορέσουμε να συγκλίνουμε με τον μέσο ευρωπαϊκό μισθό. Είναι τα αυτονόητα, δεν θέλουμε κάτι επιπλέον. Είναι παλαιά αιτήματα, από περικοπές που είχαν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Εχουν ωριμάσει οι συνθήκες να περάσουμε από την ευμάρεια των αριθμών στην ευμάρεια των ανθρώπων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι οι αριθμοί καταρρίπτουν τα δεδομένα που παρουσιάζει η κυβέρνηση αναφέροντας τα εξής: «Το 2009, πριν ξεσπάσει η μνημονιακή λαίλαπα ήμασταν στο 93% του μέσου ευρωπαϊκού μισθού. Σήμερα είμαστε στο 67% μετά από 14 χρόνια. Η Ισπανία που το 2009 ήταν πίσω από εμάς στον κατώτατο μισθό,  το 2018 είχε κατώτατο μισθό 730 ευρώ. Σήμερα έχει 1175 ευρώ».

 

Τόνωση της οικονομίας

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ επιμένουν ότι η επαναφορά των δύο επιδομάτων θα είχε θετικό αντίκτυπο στην οικονομία. Όπως υποστήριξε ο Γιώργος Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, το 30%-40% των χρημάτων αυτών θα επιστρέψει στο κράτος μέσω φορολογίας, ενώ το υπόλοιπο θα κατευθυνθεί στην κατανάλωση, ενισχύοντας την αγορά. Παράλληλα, οι μισθολογικές αυξήσεις που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση χαρακτηρίζονται ως ελάχιστες, την ώρα που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν μειώσει δραματικά την αγοραστική δύναμη των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι επιπτώσεις των μνημονιακών περικοπών

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, οι ομιλητές υπενθύμισαν πως οι μισθολογικές απώλειες των δημοσίων υπαλλήλων τα τελευταία χρόνια αγγίζουν μεσοσταθμικά το 40%. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος διαβίωσης, έχει οδηγήσει πολλούς εργαζόμενους στο Δημόσιο σε οικονομική ασφυξία. Χαρακτηριστικά, ο Δημήτρης Μπράτης ανέφερε ότι εκπαιδευτικοί και νοσηλευτές αμείβονται με 780 ευρώ, ενώ καλούνται να ανταποκριθούν σε ενοίκια που σε πόλεις όπως το Ηράκλειο και τα Χανιά αγγίζουν τα 600 ευρώ.

Απώλειες εισοδήματος ως 53%

O Δημήτρης Ακτύπης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, και της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ είπε χαρακτηριστικά ότι το αίτημα για επαναφορά των δώρων το έθεταν οι εργαζόμενοι του κλάδου από την πρώτη στιγμή, μετά τις μνημονιακές περικοπές του 2012, που συνεχίστηκαν και από τις επόμενες κυβερνήσεις, οδηγώντας διαδοχικά σε απώλειες εισοδήματος από 20% ως 53%. «Μόνο στη φαντασία της κυβέρνησης και των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών μπορούν να εξισωθούν οι 12 μισθοί του δημοσίου με τους 14 μισθούς του ιδιωτικού τομέα», τόνισε, λέγοντας ότι μόνο από την κατάργηση των δώρων οι αποδοχές μειώθηκαν κατά 14,5% «Είναι γελοίο να ισχυρίζεται κανείς ότι με 12,5 ευρώ το μήνα, ή 40 λεπτά την ημέρα που θα δοθούν από τον Απρίλιο, στηρίζεται ουσιαστικά το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων», δήλωσε.

Δημοσιονομικοί περιορισμοί

Όσο για το θέμα των δημοσιονομικών περιορισμών που επικαλείται η κυβέρνηση, ο Δημήτρης Ακτύπης είπε ότι αυτοί οι περιορισμοί υπάρχουν μόνο όταν πρόκειται για τις ανάγκες των εργαζομένων. «Τότε δεν αντέχει η οικονομία. Όμως δεν υπάρχει κανένα όριο για τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες και τη χρηματοδότηση πολέμων. Γι’αυτά η κυβέρνηση επενδύει 7 δισεκατομμύρια ετησίως και θα επενδύσει ακόμα περισσότερα. Το ‘ματωμένο’ πλεόνασμα, ξεπέρασε τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν το 95% των κρατικών εσόδων, τα οποία κατευθύνονται στην αποπληρωμή του χρέους και στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αν το κόστος της επαναφοράς των δώρων είναι 1,5 με 2 δισεκ. ευρώ, καταλαβαίνει κανείς αν μπορούν να δοθούν ή όχι», κατέληξε.

Νομική και συνδικαλιστική μάχη

Στις 6 Ιουνίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα εξετάσει την υπόθεση της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, με πιλοτική δίκη την οποία ζήτησε η ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα, οι συνδικαλιστές υπογραμμίζουν πως η λύση στο ζήτημα δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά σε νομικές αποφάσεις, αλλά απαιτείται πολιτική πρωτοβουλία. Ο αγώνας για την επαναφορά των μισθολογικών αυτών παροχών θα συνεχιστεί, με νέες κινητοποιήσεις και ενδεχόμενη προκήρυξη γενικής απεργίας στο Δημόσιο.

 

Ειδήσεις Σήμερ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας