Εντυπωσιακή συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών Αεροδιαστημικής, Ασφάλειας, Άμυνας στα ευρωπαϊκά προγράμματα

951

Για μία ακόμη φορά, εταιρείες-μέλη της Ενωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής, Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΕΛΕΑΑ) κατάφεραν επάξια να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν σε σημαντικό αριθμό ευρωπαϊκών προγραμμάτων Ερευνας και Ανάπτυξης στους τομείς της Αμυνας και της Ασφάλειας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού πλαισίου για την άμυνα (European Defence Fund) EDF για το έτος 2022.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τη χρηματοδότηση των προτάσεων που υπέβαλαν τα σχήματα εταιρειών το έτος 2022 έγινε πριν από λίγες ημέρες και αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, την επιβεβαίωση των δυνατοτήτων και της αξιοπιστίας των ελληνικών αμυντικών εταιρειών, αφού τα συγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα Ερευνας και Ανάπτυξης διακρίνονται για τα υψηλά κριτήρια επιλογής τους με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν κάτω από την αιγίδα και τον συντονισμό της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων (ΓΔΑ-ΕΕ) του υπουργείου Αμυνας καλούνται να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες που θα κρατήσουν την Ευρώπη στην παγκόσμια τεχνολογική πρωτοπορία στους τομείς της Αμυνας και της Ασφάλειας.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν ευαισθητοποιήσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της Αμυνας και για τον λόγο αυτόν, μόνο για το 2022, θα χρηματοδοτηθούν 41 προτάσεις με το ποσό των 832 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αμυνας (EDΑ) ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε η συμμετοχή 8 εταιρειών-μελών της ΕΕΛΕΑΑ σε 11 προγράμματα Ερευνας και Ανάπτυξης (EDF 2022), συνολικής χρηματοδότησης ύψους 461,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 396,47 εκατ. προέρχονται από την Ε.Ε., ενώ τα υπόλοιπα από εθνικούς πόρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα από τα 11 ερευνητικά προγράμματα συντονιστής είναι μια εταιρεία-μέλος της ΕΕΛΕΑΑ.

Η νέα επιτυχία των εταιρειών που είναι μέλη της ΕΕΛΕΑΑ έρχεται σχεδόν έναν χρόνο μετά από την ανακοίνωση της Ε.Ε. για τις εταιρείες-μέλη της Ενωσης που είχαν επιλεγεί για χρηματοδότηση μέσω του πλαισίου του EDF 2021.

Τότε είχαν επιλεγεί 8 εταιρείες-μέλη της ΕΕΛΕΑΑ οι οποίες συμμετείχαν σε 12 διαφορετικά ερευνητικά προγράμματα συνολικού ύψους 383 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 335,37 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι 8 εταιρείες-μέλη της ΕΕΛΕΑΑ συμμετέχουν στα ακόλουθα 11 ερευνητικά προγράμματα του EDF 2021:

– TICHE (Αναγνώριση Απειλών από Συνεργατικά Οχήματα για τη διάσωση Ανθρώπων από Εκρηκτικά) με προϋπολογισμό 4.996.117 ευρώ, όπου συμμετέχουσες εταιρείες-μέλη της ΕΕΛΕΑΑ είναι η IknowHow SA και η INTRACOM DEFENCE SA.

– FASETT (Μελλοντικό Αεροπορικό Σύστημα για Ευρωπαϊκές Τακτικές Μεταφορές) με προϋπολογισμό 30.056.394 ευρώ, όπου οι συμμετέχουσες εταιρείες-μέλη της ΕΕΛΕΑΑ είναι η INTRACOM DEFENCE SA, η IKnowHow SA, η ΕΑΒ και η ISD SA.

– LATACC (Χερσαίο Τακτικό Συνεργατικό Σύστημα Μάχης) με προϋπολογισμό 59.271.045 ευρώ, όπου η συμμετέχουσα εταιρεία-μέλος της ΕΕΛΕΑΑ είναι η ISD SA.

– PROTEAS (Αναπτυσσόμενο Πολυ-περιβαλλοντικό Κέντρο Διοίκησης και Σύστημα Ελέγχου και Διοίκησης για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων) με προϋπολογισμό 23.422.628 ευρώ, όπου οι συμμετέχουσες εταιρείες-μέλη της ΕΕΛΕΑΑ είναι η INTRACOM DEFENCE SA (συντονιστής του προγράμματος) και η ISD SA.

– SESIOP (Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός και Διαλειτουργικότητα) με προϋπολογισμό 19.055.872 ευρώ, όπου η συμμετέχουσα εταιρεία-μέλος της ΕΕΛΕΑΑ είναι η Thales Hellas SA.

 E-NACSOS (Επιχειρησιακό Πρότυπο Συνεργατικής Ναυτικής Επιτήρησης της Ε.Ε.) με προϋπολογισμό 101.388.327 ευρώ, όπου οι συμμετέχουσες εταιρείες-μέλη της ΕΕΛΕΑΑ είναι η ISD SA και η TERRA SPATIUM SA.

– CASSATA (Κρυφά και Προηγμένα Πολυτροπικά Συστήματα Αισθητήρων για την Πρόσκτηση και την Αναγνώριση Στόχων) με προϋπολογισμό 24.957.868 ευρώ, όπου η συμμετέχουσα εταιρεία-μέλος της ΕΕΛΕΑΑ είναι η INTRACOM DEFENCE SA.

– FEDERATES (Ομοσπονδιακό Οικοσύστημα Ευρωπαϊκών Υποδομών Προσομοίωσης για την Εκπαίδευση και την υποστήριξη λήψης αποφάσεων) με προϋπολογισμό 35.201.042 ευρώ, όπου η συμμετέχουσα εταιρεία-μέλος της ΕΕΛΕΑΑ είναι η TERRA SPATIUM SA.

– ODIN’S EYE II (Πολυεθνική Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη Διαστημικής Αρχιτεκτονικής Εγκαιρης Προειδοποίησης για Πυραύλους ΙΙ) με προϋπολογισμό 96.595.563 ευρώ, όπου η συμμετέχουσα εταιρεία-μέλος της ΕΕΛΕΑΑ είναι η INTRACOM DEFENCE SA.

– SPIDER (Μόνιμο Διαστημικό Σύστημα ISR για την Αμυνα και την Ενίσχυση της Ευρώπης) με προϋπολογισμό 41.818.025 ευρώ, όπου οι συμμετέχουσες εταιρείες-μέλη της ΕΕΛΕΑΑ είναι η ISD SA και η TERRA SPATIUM SA.

– SWAT-SHOAL (Σμήνη και Ομαδική Λειτουργία Επανδρωμένων και μη Επανδρωμένων Υποβρύχιων Οχημάτων – SHOAL) με προϋπολογισμό 25.000.000 ευρώ, όπου οι συμμετέχουσες εταιρείες-μέλη της ΕΕΛΕΑΑ είναι η SOTIRIA Technology και η Prisma Electronics.

Μέχρι σήμερα, η Ε.Ε. έχει αποδεσμεύσει το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων του έτους 2021 (EDF 2021), έχει εγκρίνει, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, τη χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων του έτους 2022 (EDF 2022) συνολικού ύψους 832 εκατ. ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την επιλογή των ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων για το έτος 2023 (EDF 2023), συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Την περίοδο 2021-2027 η Ε.Ε. πρόκειται να χρηματοδοτήσει το Ταμείο EDF με το ποσό των 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,7 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση συνεργατικών ερευνητικών προγραμμάτων για τους τομείς της Αμυνας και της Ασφάλειας, ενώ 5,3 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ανάπτυξης συνεργατικών ικανοτήτων που συμπληρώνουν τις εθνικές συνεισφορές.

Οι εταιρείες-μέλη της ΕΕΛΕΑΑ συμμετέχουν με τις προτάσεις τους στο υπό εξέλιξη ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα του EDF 2023 και πρόκειται να υποβάλουν προτάσεις για περισσότερες χρηματοδοτήσεις τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο των προγραμμάτων EDF 2024, EDF 2025, EDF 2026 και EDF 2027, διεκδικώντας την ανάθεση νέων συμβάσεων για την πραγματοποίηση περισσότερων καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ασφαλείας των χωρών-μελών της Ενωσης, καθώς και τις απαιτήσεις των πελατών στις διεθνείς αγορές.

Μέσα από αυτά τα ερευνητικά προγράμματα, οι εταιρείες-μέλη της ΕΕΛΕΑΑ επιτυγχάνουν την αναβάθμιση των τεχνολογικών δυνατοτήτων τους με την έρευνα πάνω σε νέες καινοτόμες τεχνολογίες, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους μέσω των νέων προϊόντων που αναπτύσσουν, την απασχόληση των Ελλήνων επιστημόνων και τη διαρκή εξέλιξή τους.

Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν την πάγια θέση της ΕΕΛΕΑΑ σχετικά με τις ικανότητες και τη δυναμική της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία μπορεί να προσφέρει λύσεις και προϊόντα στις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, καλύπτοντας τις επιχειρησιακές τους ανάγκες και παράλληλα αυξάνοντας τα οφέλη τόσο για την Ασφάλεια Εφοδιασμού όσο και για την εθνική οικονομία.

*Ο Ν.Παπάτσας είναι Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής, Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας