Οι δηλώσεις Μέρκελ ξεσκεπάζουν τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και το Κίεβο και φέρνουν «ρήξη» στις Ουκρανογερμανικές σχέσεις.
Η Μέρκελ αποκαλύπτει με τις δηλώσεις της ότι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και σκληροπυρηνικοί της ΕΕ επιδίωκαν και προετοίμασαν τον Ουκρανικό πόλεμο!!!
Οξεία αντιπαράθεση μεταξύ Γερμανίας και Ουκρανίας προκάλεσε η παραδοχή της πρώην Γερμανής καγκελαρίου Angela Merkel ότι ότι οι συμφωνίες του Minsk ήταν προπέτασμα καπνού έναντι της Ρωσίας προκειμένου να προετοιμασθεί η στρατιωτική άμυνα της Ουκρανίας.
Η Merkel δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Zeit την Κυριακή 30 Απριλίου ότι «εξάντλησε όλα τα μέσα» κατά τη διάρκεια της θητείας της σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
«Δοκίμασα κάθε μέσο που είχα στη διάθεσή μου για να αποτρέψω αυτήν την κατάσταση.
Το γεγονός ότι απέτυχε (η πρόσπάθεια) δεν αποδεικνύει ότι ήταν λάθος να προσπαθήσω», επισήμανε.
Όταν ρωτήθηκε για το πιθανό χρονοδιάγραμμα λήξης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Merkel δεν απάντησε, σημειώνοντας ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει αυτό το θέμα.
Ταυτόχρονα, προέτρεψε «να μην σκεφτούμε στενά» και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ένα μελλοντικό σενάριο στο οποίο είναι δυνατές οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Η Merkel η οποία ήταν καγκελάριος της Γερμανίας από το 2005 έως το 2021, παραδέχτηκε στα τέλη του περασμένου έτους ότι οι συμφωνίες του Minsk ήταν μια προσπάθεια να δοθεί στην Ουκρανία χρόνο να συγκροτήσει τον στρατό της.
Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande.
Προσχηματικές οι συμφωνίες
Όπως σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, αυτό απλώς επιβεβαιώνει ότι κανείς δεν επρόκειτο να είναι διατεθειμένος να πραγματοποιήσει το Minsk-2 και ότι προετοιμαζόταν πόλεμος κατά της Ρωσίας υπό το πρόσχημα των συμφωνιών.
Ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, επέκρινε τις δηλώσεις της Angela Merkel σχετικά με μια προσπάθεια να αποτραπεί μια σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Αν δεν μπορείτε να διορθώσετε τα λάθη του παρελθόντος, απλώς σταματήστε τις δικαιολογίες», είπε ο Ουκρανός πολιτικός.
Νωρίτερα, ο Volodymyr Zelensky σε συνέντευξή του στο Der Spiegel , παραδέχτηκε ότι ο ίδιος είχε πει στη Merkel και στον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron ότι οι συμφωνίες του Μινσκ ήταν «αδύνατες» και ότι δεν σχεδίαζε να τηρήσει τους όρους τους.
Η διαφοροποίηση της Merkel – Δεν θεωρεί λάθος τα 16 χρόνια οικοδόμησης ρωσο-γερμανικών σχέσεων
H πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, αναφερόμενη στη σύγκρουση στην Ουκρανία, σε αντίθεση με άλλους γερμανούς πολιτικούς, επισημαίνει ότι δεν θεωρεί λάθος 16 χρόνια οικοδόμησης ρωσο-γερμανικών σχέσεων, δήλωσε ο Vladislav Belov, επικεφαλής του Κέντρου Γερμανικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Μελετών της Ρωσικής Ακαδημίας, στο RIA Novosti.
«Πρώτον, η Merkel λυπάται που η σύγκρουση δεν μπορούσε να αποτραπεί, αυτό είναι γεγονός.
Δεύτερον, από τη συνέντευξη προκύπτει ότι οι προσπάθειες της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν υποστηρίχθηκαν από άλλους.
Είδε ότι τα πράγματα πήγαιναν προς μια σύγκρουση, αλλά μπορούσε να μην κάνει τίποτα και το πιο σημαντικό εδώ είναι ότι δεν θεωρεί λάθος τα 16 χρόνια οικοδόμησης ρωσο-γερμανικών σχέσεων.
Επιβεβαίωσε ότι αυτά τα 16 χρόνια χτίστηκαν ακριβώς για την προσέγγιση.
Η Merkel αρνείται να αλλάξει στάση για την άρση αυτής της πορείας, σε αντίθεση με άλλους Γερμανούς πολιτικούς», είπε σε συνομιλία με το πρακτορείο.
Ταυτόχρονα, επεσήμανε ο Belov, ο Γερμανός Πρόεδρος και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Frank Walter Steinmeier, ο οποίος νωρίτερα επισήμανε δημοσίως τα λάθη του στην πολιτική έναντι της Μόσχας, έκανε ελάχιστα για να εφαρμόσει ουσιαστικά τη πρόταση που είχε επεξεργασθεί για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης και επίσης ποτέ δεν μετανόησε για τα γεγονότα στο Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2014, κινήσεις τις οποίες υποστήριξε.
Σύμφωνα με τη Merkel, η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη, σημείωσε ο Belov, και τώρα είναι υπέρ μιας διπλωματικής οδού.
«Είναι επίσης σαφές από αυτή τη συνέντευξη ότι τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων και της ευρύτερης δυνατής συζήτησης και προτάσεων για επίλυση της σύγκρουσης με μη στρατιωτικά μέσα.
Αυτό θα ξεχώριζα επίσης», επισήμανε ο ειδικός.