Εκτός από την περίπτωση να ξεφύγει στρατιωτικά η κατάσταση, υπάρχει άμεσος κίνδυνος Παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, με την άνοδο των τιμών σε βασικά προϊόντα διατροφής να παίρνει την ανιούσα και για Ελληνικά νοικοκυριά.
Σε μια επίδειξη ισχύος ο Ρωσικός στόλος της Μαύρης θάλασσας διεξάγει ασκήσεις με πραγματικά πυρά, υποδηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει τον διάπλου εμπορικών πλοίων στην Μαύρη θάλασσα με Ουκρανικά σιτηρά, στην καταστροφή των οποίων έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες καταστρέφοντας αποθήκες φύλαξης τους στα λιμάνια της Οδησσού και του Νικολάεφ.
Νέα Ρωσική πυραυλική επίθεση κατά της Οδησσού
Φαίνεται ότι η εκτίμησή μας επαληθεύεται, αφού την περασμένη νύχτα, η Οδησσός χτυπήθηκε από πέντε Ρωσικούς πυραύλους, με τέσσερις από αυτούς να μην αναχαιτίζονται από την Ουκρανική αεράμυνα, σύμφωνα Ρωσικό ΜΜΕ με πρόσβαση στο ΥΠΑΜ της χώρας του το οποίο επισημάινει:
“Απόψε στην περιοχή της Οδησσού πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές επιθέσεις από θάλασσα, ξηρά και αέρος. Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, το χτύπημα περιελάμβανε τουλάχιστον πέντε τύπους διαφορετικών πυραύλων, τέσσερις από τους οποίους δεν αναχαιτίστηκαν από συστήματα αεράμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
«Οι Ρωσικοί πύραυλοι ήταν Caliber, Onyx, Kh-22, Iskander-K και Iskander-M», αναφέρει η Ουκρανική επιχειρησιακή διοίκηση του Νότου. Την ίδια στιγμή, παραμένει ασαφές ποιος και πώς αναγνώρισε αυτούς τους πυραύλους.
Παρά τις δηλώσεις του ουκρανικού στρατού ότι οι περισσότεροι από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν, μόνο χτυπήματα καταγράφηκαν σε βίντεο, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές καταστροφές.
Οι ΗΠΑ είναι συγκλονισμένες από τις συνέπειες των ρωσικών χτυπημάτων στην Οδησσό
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (UAF) έχασαν σημαντική ποσότητα όπλων που προμήθευσε η Δύση ως αποτέλεσμα των ρωσικών επιδρομών σε στρατιωτικές αποθήκες στην Οδησσό.
Αυτό δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του αρχηγού του Πενταγώνου, Συνταγματάρχης Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ.
«Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του ρωσικού πυροβολικού, οι Ουκρανοί έχασαν μεγάλες αποθήκες με όπλα στην Οδησσό και στις προαστιακές περιοχές», λέει ο Συνταγματάρχης. Τόνισε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση στη χρήση των λιμανιών από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας για την παράδοση πυρομαχικών.
Οι επιθέσεις στην Οδησσό, μεταξύ άλλων, μείωσαν την τελευταία ικανότητα του Κιέβου να εξάγει σιτηρά δια θαλάσσης μέσω αυτών των λιμανιών.
Να σημειωθεί ότι στις 18 Ιουλίου, ως απάντηση στην έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν «ομαδικό χτύπημα αντιποίνων» σε οπλικά συστήματα που υποτίθεται ότι εμπλέκονταν στην προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων κατά της Ρωσίας χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα σκάφη.
Μεταξύ των αντικειμένων που επλήγησαν είναι ένα ναυπηγείο στην Οδησσό, όπου κατασκευάστηκαν αυτά τα σκάφη.
Ένα τεράστιο καραβάνι ξένων πλοίων κινείτε με κατεύθυνση τα Ουκρανικά λιμάνια
Μετά την αναστολή της συμφωνίας σιτηρών, σήμερα το πρωί υπάρχει ένα ολόκληρο καραβάνι ξένων πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου και δεξαμενόπλοιων που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της Ουκρανίας.
Τα σκάφη αυτά εισέρχονται στα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας, αλλά η πορεία τους δεν συνδέεται με την Οδησσό.
Τα περισσότερα από αυτά κινούνται προς την κατεύθυνση του Ισμαήλ.
Αυτή η σημαντική αύξηση στον αριθμό των πλοίων που ακολουθούν αυτή τη διαδρομή έρχεται μετά την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά.
Πιστεύεται ότι η διαδρομή μέσω του Izmail έχει γίνει εναλλακτική λύση , ειδικά στο πλαίσιο του γεγονότος ότι η Ρωσία έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να εξετάσει όλα τα πλοία που παραβιάζουν τους όρους που έχουν τεθεί ως στρατιωτικοί στόχοι.
Οι εικόνες δείχνουν τουλάχιστον έξι ξένα πλοία να κινούνται σε αυτή τη διαδρομή, ενώ συνολικά την τελευταία ημέρα κινήθηκαν δέκα (10) πλοία στην παραπάνω κατευθυνση.
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Ρωσία έχει στοχοποιήσει για τα καλά την Οδησσό και τις αποθήκες σιτηρών της, δείχνοντας αποφασισμένη να μην επιτρέψει την εξαγωγή αυτών από το εν λόγω λιμάνι.
Αυτό το έχουν αντιληφθεί Ουκρανοί-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ οι οποίοι εκτιμούμε ότι θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν είτε λιμάνι της χώρας νοτιότερα της Οδησσού, είτε Ρουμανικά λιμάνια ακόμη νοτιότερα, μεταφέροντας οδικώς τα σιτηρά από την Οδησσό και κάνοντας χρήση της οδικής γέφυραςπου συνδέει την Ιλιτσίβσκ με το Μπιλχορόντ-Ντιστρόβσκι και εκείθεν νοτιότερα.
Το θέμα είναι αν ο Πούτιν επιχειρήσει να καταστρέψει αυτή την οδική γέφυρα, εγκλωβίζοντας τα Ουκρανικά σιτηρά στην Οδησσό ή θα την αφήσει ανέπαφη προκειμένου να διεκπεραιωθούν αυτά νοτιότερα.
Οψόμεθα.