Ένοχοι ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Καλογρίτσας με ομόφωνη απόφαση

2109

Την ενοχή του πρώην υπουργού επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά και του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που αφορά στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών του 2016 αποφάσισε ομόφωνα το Ειδικό Δικαστήριο.

Ποινή ενός έτους πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας Δημήτρης Ασπρογέρακας για το Νίκο Παππά και έξι μήνες για τον Χρήστο Καλογρίτσα.

Μετά από διάσκεψη το δικαστήριο αποφάσισε ποινή δύο ετών με αναστολή για τον πρώην υπουργό και μόνο χρηματική ποινή για τον επιχειρηματία. Στο Νίκο Παππά επιβλήθηκε η ανώτατη ποινή που προβλέπεται καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η προβλεπόμενη ποινή κατ’ ανώτατο όριο είναι φυλάκιση δύο χρόνων.

Με λίγα λόγια μία υπόθεση που την ξεκίνησαν ως κακούργημα κατέληξε εν τέλειως πλημμέλημα.

Την απόφαση ανακοίνωσε η πρόεδρος Ιωάννα Κλάππα.

Οι 13 ανώτατοι δικαστές έκριναν ένοχο το Νίκο Παππά για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος και τον επιχειρηματία για συνεργεία στο ίδιο αδίκημα, με αναγνώριση στον δεύτερο της συνδρομής στις όποιες αποκαλύψεις για την υπόθεση.

Νωρίτερα, ο Νίκος Παππάς μέσω των συνηγόρων του δήλωσε πως δεν θα αιτηθεί ελαφρυντικών γιατί δεν νιώθει ένοχος και θεωρεί ότι η απόφαση των δικαστών έχει πολιτικό υπόβαθρο.

«Η υπεράσπιση του Νίκου Παππά δεν ζητεί αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων.

Κι αυτό, γιατί η υποβολή του αιτήματος σημαίνει έμμεση αναγνώριση της νομικής και ουσιαστικής ορθότητας της καταδικαστικής απόφασης και συνακολούθως της ενοχής του αιτούντος ελαφρυντικά.

Ο Νίκος Παππάς δεν είναι και δε νιώθει ένοχος για παράβαση καθήκοντος, αλλά τουναντίον ακράδαντα πιστεύω ότι έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και της ελεύθερης ενημέρωσης των πολιτών».

Τα ελαφρυντικά του συννόμου βίου, των μη ταπεινών αιτιών, αλλά και την αναγνώριση της συνδρομής του στην υπόθεση ζήτησε ο Χρήστος Καλογρίτσας.

Ωστόσο οι δικαστές, αποτίμησαν διαφορετικά το αποδεικτικό υλικό και οδηγήθηκαν σε απόφαση ενοχής.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 4/2022 βούλευμα καταλογίστηκε ποινική ευθύνη και των δύο κατηγορουμένων για την οργάνωση και τους χειρισμούς στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες Καλογρίτσα περί «στημένου» διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και περί εικονικής συμφωνίας του με την εταιρία CCC.

Πάντως, η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή δεν είχε εντοπίσει καμία παρέμβαση του Νίκου Παππά και είχε προτείνει την αθώωση του κατά την αγόρευση της.

«Καμία επέμβαση που θα δημιουργούσε θέμα μεροληψίας προς τον Καλογρίτσα δεν έγινε από τον υπουργό. Δεν έγινε καμία νομοθετική παρέμβαση. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι δεν τήρησε τους όρους της προκήρυξης» ανάφερε η εισαγγελέας και συμπλήρωσε πως ο τότε υπουργός δεν όφειλε να μεριμνήσει για τον έλεγχο της εταιρίας Καλογρίτσα.

Σχετικά με τον Χρήστο Καλογρίτσα, η εισαγγελική λειτουργός είχε σημειώσει ότι «το συμφέρον του κατηγορουμένου επιχειρηματία ήταν να ανατρέψει με οποιονδήποτε νομικό και δικαστικό τρόπο την απόφαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου για την καταβολή των 3 εκ. ευρώ στην CCC. Όμως, δεν υπάρχει κανένα αδιαμφισβήτητο στοιχείο η έγγραφο που να συνδέει Καλογρίτσα, Παππά και CCC».

Αναφορά έκανε και στη γραμματέα του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλία Διαμαντή, λέγοντας πως «δεν φαίνονται αληθοφανή όσα κατέθεσε η και έπεσε σε αντιφάσεις στα περί ροής χρημάτων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας