Ενισχύεται η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας-Κίνας-Β.Πούτιν:-«Σύγχρονα όπλα για την ασφάλειά μας»

1061

Σε εξαιρετικό επίπεδο βρίσκονται οι σχέσεις της Ρωσίας και της Κίνας, με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να το επιβεβαιώνει με τις δηλώσεις του στην κινεζική αντιπροσωπεία που υποδέχθηκε σήμερα στη Μόσχα. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως «η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και στην Κίνα γίνεται όλο και πιο σημαντική, αλλά οι δύο χώρες δεν χρειάζεται να δομήσουν μια στρατιωτική συμμαχία ψυχροπολεμικού τύπου»

Ο Πούτιν είπε στον ανώτατο στρατηγό της Κίνας Ζανγκ Γιουσία ότι τα σύγχρονα όπλα θα συμβάλουν στην εγγύηση της ασφάλειας και των δύο χωρών.
Ο Ρώσος ηγέτης κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι προκαλεί εντάσεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ότι η Ρωσία και η Κίνα, η συμμαχία των οποίων προκαλεί ανησυχία στη Δύση, «δεν δημιουργούν στρατιωτικό μπλοκ».

«Αντιθέτως με κάποιες επιθετικές δυτικές χώρες, δεν δημιουργούμε στρατιωτικό μπλοκ», δήλωσε ο Σοϊγκού, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο του, σημειώνοντας ότι αυτή η συνεργασία (με την Κίνα) «δεν απευθύνεται εναντίον καμίας τρίτης χώρας».

Να σημειώσουμε ότι οι δύο χώρες έχουν παρόμοια στάση απέναντι στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, με τον Ρώσο πρόεδρο να υποστηρίζει προσφάτως ότι «οι ελίτ που κυβερνούν στις ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους βρίσκονται πίσω από τη σφαγή Παλαιστινίων, πίσω από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, το Ιράκ, τη Συρία».

 Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει και το κινεζικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο είχε υποστηρίξει ότι «οι ΗΠΑ είναι εθισμένες στον πόλεμο. Η ιστορία των ΗΠΑ είναι 240 ετών, αλλά οι ΗΠΑ πέρασαν μόνο 16 χρόνια χωρίς να διεξάγουν πολέμους!»

Η σινορωσική συμπόρευση στον πόλεμο στη Γάζα αντικατοπτρίζει τις κοινές γεωπολιτικές φιλοδοξίες τους. Και οι δύο χώρες έχουν προσπαθήσει να εμφανισθούν ως ηγέτες του αναπτυσσόμενου κόσμου, εν μέρει σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη θέση τους στον πετρελαιοπαραγωγό αραβικό κόσμο. Αυτή η σχέση χτίστηκε επίσης πάνω στον κοινό σκοπό της αποσάθρωσης της αμερικανικής ισχύος.

Η επίσκεψη Πούτιν υπογραμμίζει την εξάρτηση της Μόσχας από την Κίνα για στήριξη στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο Σι είναι ο σημαντικότερος εταίρος του Πούτιν στη διεθνή σκηνή και έχει προσφέρει διπλωματική κάλυψη αλλά και οικονομική στήριξη στον Ρώσο ηγέτη.

«Ο πρόεδρος Σι με αποκαλεί φίλο του και έτσι τον λέω κι εγώ», είπε προσφάτως ο Πούτιν πριν απογειωθεί για το Πεκίνο.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων του Πούτιν είναι η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού «Σιβηρία 2», ο οποίος θα επιτρέψει τη διοχέτευση του φυσικού αερίου, που προοριζόταν κάποτε για την Ευρώπη, προς την ενεργοβόρο Κίνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας