Ξαπλώστρες από χρυσάφι στις οργανωμένες παραλίες – Έως και… 720 ευρώ θα χρειαστεί να δώσει μια τετραμελής οικογένεια για τέσσερις Κυριακές του καλοκαιριού
Απιαστο όνειρο έχει γίνει για τους περισσότερους Ελληνες το μπάνιο σε οργανωμένες παραλίες της χώρας. Μια τετραμελής οικογένεια που θέλει να κολυμπήσει σε πλαζ της Αττικής, τέσσερις Κυριακές του καλοκαιριού, θα χρειαστεί να δώσει έως και… 720 ευρώ, δηλαδή σχεδόν όσο ένας βασικός μισθός.
Το κόστος είναι δυσβάσταχτο για τα οικονομικά του μέσου νοικοκυριού, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, με τον υψηλό πληθωρισμό να δυσχεραίνει την ικανοποίηση ακόμη και βασικών αναγκών.
Οι ξαπλώστρες στις – άλλοτε ελεύθερες για όλους – ελληνικές παραλίες έχουν μετατραπεί σε βιομηχανία με τζίρο εκατομμυρίων ευρώ. Οι διαμάχες μεταξύ των επαγγελματιών που εκμεταλλεύονται τις πλαζ λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καταγγελίες εκτοξεύονται ένθεν κακείθεν, ενώ στον χώρο έχουν εισέλθει και μεγάλες εταιρείες που αλλάζουν άρδην το τοπίο.
Ενδεικτικά της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι τα επεισόδια που προκλήθηκαν πρόσφατα στο Δημαρχείο Ρόδου, λίγο πριν ξεκινήσει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμετάλλευση της κεντρικής παραλίας του νησιού. Στον πρώτο όροφο του κτιρίου, έξω από το γραφείο του αρμόδιου αντιδημάρχου, εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους με κλωτσιές, μπουνιές, βρισιές και απειλές, μία γυναίκα να λιποθυμά και έναν άνδρα να… κόβει τις φλέβες του μετά από γροθιά που έριξε οργισμένος σε κάδρο.
Ολα ξεκίνησαν όταν μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες με έδρα την Αθήνα αποφάσισαν να λάβουν μέρος στον σχετικό διαγωνισμό, διεκδικώντας την εκμετάλλευση της κεντρικής παραλίας της Ρόδου, από το Καζίνο μέχρι το Ενυδρείο, αλλά και άλλων δημοφιλών πλαζ, όπως της Τσαμπίκας. Με τον τρόπο αυτό επεδίωξαν να θέσουν εκτός συναγωνισμού την κοινοπραξία μικροεπαγγελματιών που έχουν την εκμετάλλευση της συγκεκριμένης περιοχής επί πολλά έτη. Οταν οι δικηγόροι που εκπροσωπούσαν τις εταιρείες εμφανίστηκαν στο Δημαρχείο, το κλίμα έγινε εκρηκτικό και η κατάσταση παρεκτράπηκε.
Τελικώς, οι θέσεις κατακυρώθηκαν στην κοινοπραξία των «ομπρελάδων» της Ρόδου, όμως οι εταιρείες επενδύσεων από την Αθήνα υποστηρίζουν πως οι πλειστηριασμοί είναι άκυροι, διότι οι εκπρόσωποί τους δεν κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα και να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Ετσι, όλα δείχνουν πως η υπόθεση θα έχει συνέχεια μέσω της δικαστικής οδού.
Ηλεκτρονικές κρατήσεις
Τα δυσθεώρητα κέρδη που αποκομίζουν όσοι προσφέρουν, έναντι αντιτίμου, ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες της χώρας αποτελούν μια εξήγηση για όλα αυτά. Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην Αττική μιλά από μόνη της: οι τιμές στις πλαζ έχουν πάρει φωτιά, ενώ πλέον προωθούνται ακόμα και οι ηλεκτρονικές κρατήσεις για μια θέση στην αμμουδιά.
Σε γνωστό resort της Βάρκιζας, η online τιμή της ομπρέλας μαζί με δύο ξαπλώστρες ξεκινά τα Σαββατοκύριακα από 30 ευρώ στην τρίτη και τέταρτη σειρά και φτάνει τα 60 ευρώ στην πρώτη σειρά της πλαζ, ενώ στο συνολικό κόστος θα πρέπει να προστεθεί και το εισιτήριο για την είσοδο στον χώρο που είναι 8,5 ευρώ για τους ενήλικες και 3,5 ευρώ για τα παιδιά Δημοτικού.
Στον Χάρακα, η ενοικίαση ομπρέλας μαζί με δύο ξαπλώστρες κοστίζει από 50 έως 60 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και στην τιμή περιλαμβάνεται κατανάλωση 25-30 ευρώ με έξτρα κόστος για κάθε επιπλέον ξαπλώστρα από 3 έως 5 ευρώ. Τις καθημερινές οι τιμές διαμορφώνονται χαμηλότερα, στα 20-40 ευρώ ανά ομπρέλα με κατανάλωση 10-20 ευρώ.
Οσοι, από την άλλη, θελήσουν να κολυμπήσουν με θέα τον περίφημο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς η ενοικίαση ομπρέλας για δύο άτομα κοστίζει 80 ευρώ. Αν υπάρχουν δύο παιδιά, θα πρέπει να νοικιαστεί δεύτερη ομπρέλα και στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται ελεύθερη κατανάλωση αξίας 20 ευρώ ανά ομπρέλα. Αυτό σημαίνει πως μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί για ένα μπάνιο το Σάββατο ή την Κυριακή 160 ευρώ, δηλαδή 640 ευρώ για τέσσερα μπάνια τον μήνα, ενώ αν επιλέξει ομπρέλα στην πρώτη σειρά το συνολικό κόστος θα εκτοξευτεί στα 720 ευρώ.
Πιο… πολυτελείς επιλογές, όπως καμπάνες με κρεβάτι, τινάζουν στον αέρα κάθε οικονομικό προϋπολογισμό. Αντίστοιχη υπηρεσία σε πλαζ του Πόρτο Ράφτη χρεώνεται με προκράτηση τα Σαββατοκύριακα 55 ευρώ για δύο άτομα, ενώ είναι υποχρεωτική η κατανάλωση φαγητού αξίας τουλάχιστον 100 ευρώ.
Στη Βούλα, μια οικογένεια με δύο παιδιά για ένα μπάνιο στη θάλασσα το Σαββατοκύριακο θα χρειαστεί να καταβάλει περισσότερα από 140 ευρώ για την είσοδο στην οργανωμένη παραλία, δύο ομπρέλες και τέσσερις ξαπλώστρες στις πίσω σειρές, με το συνολικό κόστος να ανεβαίνει – τουλάχιστον – στα 160 ευρώ για την μπροστινή σειρά. Πιο οικονομικές επιλογές υπάρχουν στη Δυτική Αττική, με τις ομπρέλες στην παραλία της Ψάθας να κοστίζουν τα Σαββατοκύριακα από 50 έως 70 ευρώ για δύο άτομα, με ελεύθερη κατανάλωση 30 ευρώ ανά ομπρέλα.
Απροσπέλαστα τα νησιά
Οι τιμές είναι ακόμη ψηλότερες στα νησιά, κάποια εκ των οποίων έχουν καταστεί, πλέον, απροσπέλαστα για τη μέση ελληνική οικογένεια.
Ακραίες περιπτώσεις αποτελούν μαγαζιά παγκοσμίου φήμης που λειτουργούν σε δημοφιλή νησιά, όπως η Μύκονος, όπου για ένα σετ βελούδινες ξαπλώστρες με ομπρέλα και πετσέτες δύο άτομα θα πρέπει να πληρώσουν 160 ευρώ μόνο για την κράτηση, ενώ για υπηρεσίες VIP, όπως για παράδειγμα μια μεγάλη ξαπλώστρα – καναπές χωρητικότητας τριών ατόμων με ομπρέλα και πετσέτες θαλάσσης, το κόστος φτάνει ακόμη και στα 500 ευρώ με υποχρεωτική ελάχιστη κατανάλωση που ορισμένες φορές αγγίζει τα 2.000 ευρώ ανά καναπέ.