Περαιτέρω ερωτηματικά γύρω από την αξιοπιστία των ειδήσεων στο πλαίσιο της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης προκαλεί η ιστορία της εντυπωσιακής ομοιότητας Ουκρανού στρατιώτη με μετανιωμένο Ρώσο στρατιωτικό και αιχμάλωτο πολέμου, του οποίου η εικόνα κάνει τον γύρο του κόσμου τις τελευταίες ημέρες, με χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ερίζουν για την ταυτότητα του συγκεκριμένου άνδρα και την αξιοπιστία της μαρτυρίας του.
Ο λόγος για τον-σύμφωνα με τα δυτικά ΜΜΕ– Ρώσο στρατιωτικό διοικητή Αστάχοβ Ντμίτρι Μιχαήλοβιτς, ο οποίος φέρεται να αιχμαλωτίστηκε από ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις και να ομολόγησε έκπληκτος ενώπιον της κάμερας «εξαπατημένος», ισχυριζόμενος πως ο ίδιος έπεσε «θύμα του ρωσικού αφηγήματος» που ήθελε τους Ρώσους στρατιώτες να μάχονται κατά των ουκρανικών ναζιστικών και εθνικιστικών πολιτοφυλακών που από το 2014 και έπειτα τρομοκρατούν τη ρωσόφωνη -και όχι μόνο- μειονότητα του Ντονμπάς.
Η είδηση του μετανιωμένου Ρώσου στρατιώτη έκανε τον γύρο του διαδικτυακού χωριού, με τους φιλικά προσκείμενους στο Κίεβο χρήστες να μιλούν μεταξύ άλλων «για έναν γενναίο άνδρα με καρδιά λιονταριού».
Το άκρως συγκινητικό γεγονός ωστόσο φαίνεται να διαψεύδεται από άλλους χρήστες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο εν λόγω αιχμάλωτος εμφανίζεται δύο ημέρες προ της έναρξης του πολέμου σε φωτογραφία με ευδιάκριτα τα διακριτικά του ουκρανικού στρατού.
Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από την πλευρά όσων υποστηρίζουν την γνησιότητα της μαρτυρίας του Μιχαήλοβιτς, και οι οποίοι επισημαίνουν πως ο Ουκρανός στρατιώτης παρά την όποια ομοιότητα του με τον άνδρα της συνέντευξης είναι μονόχειρας και αρκετά παχύτερος του τελευταίου.
Note the difference in eye color. The guy on the left has blue eyes and the guy on the right has brown eyes. And to preempt the argument that it could be color contacts, there's no reason to change just one feature when they could easily do much more.
— madeupmasters (@MadeUpMasters) March 6, 2022
Κατόπιν τούτων γεννώνται μια σειρά από απορίες: Ο αξιότιμος κ. Μιχαήλοβιτς μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας ή πρόλαβε να καταταγεί στον ρωσικό στρατό προτού συλληφθεί και έρθει αντιμέτωπος με το ψευδές πρόσωπο του διαβόητου «τέρατος» της ρωσικής προπαγάνδας; Βρισκόμαστε ενώπιον μιας ειλικρινούς ομολογίας μιας εξαπάτησης σχεδιασμένης από κρατικές στρατιωτικές αρχές μιας χώρας (δεν θα είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά); Ή απλά είμαστε μπροστά ακόμη σε μια ακόμη ψευδή είδηση, φθηνή απομίμηση των βέλτιστων χολιγουντιανών πρακτικών;
Όπως και να ‘χει, υπάρχει κάτι αληθές στην καρδιά του ψέματος που ενδέχεται να ξεστόμισε ο αξιότιμος κ. Μιχαήλοβιτς -λαμβάνοντας πάντοτε υπόψιν τη μια εκδοχή. Η κυβέρνηση του Κιέβου εξακολουθεί πέραν των όποιων δημοκρατικών της διαπιστευτηρίων να ανέχεται υπομονετικά -αν δεν στηρίζει δια της αδράνειάς της- τη δράση των φασιστικών συμμοριών που τόσα χρόνια έχουν μεταβάλει την ανατολική Ουκρανία σε πεδίο θανάτου.