Ένα βήμα πιο κοντά στα σουπερμάρκετ το γενετικά τροποποιημένο χοιρινό !

1285
Μεγάλα ερωτήματα και σοβαρές ανησυχίες προκαλεί η γενετική τροποποίηση εμβρύων γουρουνιών.  Αποτελεί ερώτημα για τις συνέπειες που θα έχει η γενετική παρέμβαση στην γεύση του κρέατος των χοίρων και στην υγεία των χοίρων και κυρίως στην υγεία των ανθρώπων. 
 Κ.Τ.
Βαγγέλης Πρατικάκης
Κείμενο Βαγγέλης Πρατικάκη

Γουρούνια με ανθεκτικότητα σε έναν θανατηφόρο ιό υπόσχεται οφέλη για τους κτηνοτρόφους και βελτίωση της υγείας των ζώων. Το πράσινο φως αναμένεται εντός του έτους στις ΗΠΑ.

 

Όταν ακόμα ήταν έμβρυα, τα τρία γουρουνάκια της εικόνας υποβλήθηκαν σε γενετική τροποποίηση ώστε να μην προσβάλλονται από έναν ιό θανατηφόρο που μαστίζει τα εκτροφεία.

Πιθανότατα θα είναι τα πρώτα ζώα με «τροποποιημένα γονίδια» που εγκρίνονται για ανθρώπινη κατανάλωση στις ΗΠΑ, με την προοπτική να φτάσουν μια μέρα και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σε αντίθεση με την πρώτη γενιά γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, οι χοίροι της βρετανικής GENUS δεν φέρουν γονίδια άλλων ειδών.

Χρησιμοποιώντας το CRISPR, το θαυματουργό εργαλείο γονιδιακής τροποποίησης του οποίου η ανακάλυψη τιμήθηκε με το Νομπέλ Χημείας το 2020, η εταιρεία απλά απενεργοποίησε ένα γονίδιο που μεσολαβεί στη μόλυνση των ζώων από τον ιό του αναπαραγωγικού και αναπνευστικού συνδρόμου των χοίρων (PRRS), o οποίος σκοτώνει τα γουρουνάκια και προκαλεί ζημιές δισεκατομμυρίων κάθε χρόνο.

Δυνητικά, η συγκεκριμένη γενετική τροποποίηση θα μπορούσε να προκύψει από τυχαία, φυσική μετάλλαξη, η οποία όμως δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα σε πληθυσμούς χοίρων.

Εκτός του ότι ωφελεί τους κτηνοτρόφους, η γενετική τροποποίηση βελτιώνει την υγεία των χοίρων εκτροφής, λέει η GENUS, η οποία ελπίζει να εξασφαλίσει άδεια της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εντός του έτους.

Διαδικασία αδειοδότησης

Μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ έχουν λάβει άδεια εκτροφής μόνο δύο άλλα γενετικά τροποποιημένα ζώα.

Το πρώτο, ένας σολομός που φέρει ένα γονίδιο από άλλο είδος ψαριού ώστε να αναπτύσσεται ταχύτερα, δεν έχει βρει απήχηση στους καταναλωτές.

Το δεύτερο είναι ένας χοίρος από τον οποίο έχει απαλειφθεί ένα σάκχαρο που μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και απευθύνεται σε περιορισμένη αγορά.

Οι χοίροι της GENUS θα περάσουν από αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης, καθώς η FDA έχει χαρακτηρίσει το CRISPR «νέο φάρμακο υπό διερεύνηση», για το οποίο προβλέπονται ειδικοί κανόνες.

Αντίθετα, η αρμόδια αρχή της Κολομβίας σκοπεύει να εφαρμόσει την διαδικασία που ισχύει για τα συμβατικά εκτρεφόμενα ζώα, δεδομένου ότι οι χοίροι της εταιρείας δεν φέρουν ξένα γονίδια.

Η GENUS σκοπεύει επίσης να υποβάλει αίτηση στην Κίνα, η οποία είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας χοιρινού κρέατος.

Τέτοιο σχέδιο για την Ευρώπη προς το παρόν δεν υπάρχει, ωστόσο η Κομισιόν έχει προτείνει χαλάρωση των κανονισμών για γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς που δεν φέρουν ξένα γονίδια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας