Εμφύλιος ΝΑΤΟϊκών στρατηγών

2509
Εμφύλιος ΝΑΤΟϊκών στρατηγών

Ο αρχηγός του γερμανικού στρατού είπε ότι ο Πούτιν μπορεί να ανοίξει και δεύτερο μέτωπο κατά της Δύσης, και ένας αμερικανός απόστρατος στρατηγός του απάντησε απαξιωτικά

Ο στρατηγός Εμπερχαρντ Τσορν, επικεφαλής του γερμανικού στρατού, δήλωσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει «εφεδρείες» και ότι το Κρεμλίνο δεν θα αντιμετωπίσει «πρόβλημα λειψανδρίας» σε περίπτωση που διατάξει γενική επιστράτευση. Επίσης, υποστήριξε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να ανοίξει και δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη.

Οπως ήταν επόμενο, ο Τσορν στοχοποιήθηκε από διαφόρους Δυτικούς σχολιαστές. Η Telegraph έγραψε ότι ο στρατηγός «έχει ήδη επικριθεί όσον αφορά την κάκιστη ανάλυση του πολέμου στην Ουκρανία», ιδίως επειδή ισχυρίστηκε τα προαναφερθέντα περί δευτέρου μετώπου.

«Παρά το γεγονός ότι το 60% του ρωσικού στρατού είναι δεσμευμένo στην Ουκρανία, οι Ρώσοι έχουν εφεδρείες, ενώ και ο Πούτιν είναι ικανός να ανοίξει δεύτερο μέτωπο – το Καλίνινγκραντ, η Βαλτική και η Φινλανδία είναι πιθανά σημεία επίθεσης» ήταν η ακριβής δήλωση του Τσορν.

Aντιδράσεις

«Ο Τσορν τα περί δευτέρου ρωσικού μετώπου τα επικαλέστηκε σαν δικαιολογία για την απροθυμία της Γερμανίας να στείλει περισσότερα όπλα στο Κίεβο» σχολίασαν οι Βρετανοί, δίνοντας βάση στον τίτλο που συνοδεύει το γερμανικό δημοσίευμα: «Ο στρατηγός είναι επικριτικός για περαιτέρω παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία» έγραψε το Focus.

«Τα σχόλια του Τσορν έχουν προκαλέσει έκπληξη στους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες» συνέχισαν οι Βρετανοί και επικαλέστηκαν την απάντηση που έδωσε ένας αμερικανός απόστρατος στρατηγός.

«Ο στρατηγός Μπεν Χότζες, που διετέλεσε διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη μεταξύ 2014 και 2017, έγραψε στο Twitter ότι ο ισχυρισμός του Τσορν δείχνει ‘κάκιστη ανάλυση των ρωσικών δυνατοτήτων’, την οποία ‘δυστυχώς, ενστερνίζεται και μεγάλο μέρος της γερμανικής ελίτ’».

Και το βρετανικό Μέσο συνέχισε με μία κορόνα του αμερικανού αποστράτου, με μία μάλλον εκτός τόπου και χρόνου άποψη: «Ο Χότζες συμπλήρωσε ότι ‘η Φινλανδία από μόνη της θα συνέτριβε τις ρωσικές δυνάμεις’ και ότι ‘η Λιθουανία και η Πολωνία θα έπνιγαν το Καλίνινγκραντ μέσα σε μία εβδομάδα’».

Την πολιτική ερμηνεία των δηλώσεων Τσορ έκανε ο Γκούσταβ Γκρέσελ, αναλυτής θεμάτων ρωσικού στρατού στο think tank του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Ο Γκρέσελ είπε στην Telegraph ότι οι δηλώσεις του γερμανού στρατηγού «ισοδυναμούν με προσπάθεια αποτύπωσης του φόβου της ίδιας της Γερμανίας».

Να τι εννούσε με την ομιχλώδη φράση του: «Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θέλουν να παραδώσουν περισσότερα όπλα [στον Ζελένσκι], και ξεφουρνίζουν κάθε δικαιολογία» είπε.

Τον Γκρέσελ σιγοντάρισε ο Ρομπ Λι, ερευνητής στο τμήμα Πολεμικών Σπουδών στο λονδρέζικο King’s College, ο οποίος χαρακτήρισε τα σχόλια του Τσορν «περίεργα», ισχυριζόμενος ταυτόχρονα ότι «η Ρωσία εξαρτάται από εθελοντές και από εφέδρους ήδη από τον Απρίλιο».

Και συνέχισε: «Μία από τις επίλεκτες μονάδες του Κρεμλίνου, το 11ο Σώμα Στρατού που εδρεύει στο Καλίνινγκραντ, αποδεκατίστηκε στο Χάρκοβο». Οι Βρετανοί ενοχλήθηκαν και από τις εκτιμήσεις του Τσορν για την αξία της «ουκρανικής αντεπίθεσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας