Πέντε καμπανάκια από την ΕΛΣΤΑΤ φρενάρουν τις προσδοκίες και καθιστούν μετέωρες τις προβλέψεις για ανάπτυξη 1,8% και πληθωρισμό μόλις 5% το 2023 πάνω στις οποίες έχει στοχεύσει η κυβέρνηση για να ξεκλειδώσει πρωτογενή πλεονάσματα και έκτακτες παροχές.
Τα μηνύματα των δεικτών για τον τζίρο στο λιανεμπόριο και την πορεία των τιμών στα τρόφιμα, στα βιομηχανικά προϊόντα και στα οικοδομικά υλικά προοιωνίζονται συνέχιση των έντονων αναταράξεων στην πραγματική οικονομία από τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση δεν έχει κλείσει τον κύκλο της.
Ειδικότερα:
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Ασίγαστη καίει η φωτιά της ακρίβειας στα τρόφιμα, πλήττοντας με σφοδρότητα τα εισοδήματα των νοικοκυριών, καθώς παρά την αποκλιμάκωση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 7,2% τον Ιανουάριο από 7,6% τον Δεκέμβριο, οι αυξήσεις στην ομάδα των ειδών διατροφής διατήρησαν την ταχύτητά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της Eurostat οι μέσες ανατιμήσεις στα τρόφιμα ανήλθαν στο 12,6% για τον Ιανουάριο από 12,9% τον τελευταίο μήνα του 2022. Πάντως, ίδια εικόνα, με μείωση του εναρμονισμένου δείκτη καταναλωτή, υποχώρηση των ενεργειακών τιμών και επιτάχυνση αυτών στα τρόφιμα, καταγράφεται συνολικά στην ευρωζώνη. Την ίδια ώρα οι προοπτικές για την πορεία των τιμών δεν είναι καθόλου ευοίωνες, αφού σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το κύμα των αυξήσεων στη συγκεκριμένη ομάδα δεν θα καταλαγιάσει, καθώς οι τιμοκατάλογοι των προμηθευτών και των βιομηχανιών που καταφτάνουν στις αλυσίδες λιανικής περιέχουν νέες ανατιμήσεις έως και 20% σε ευρύ φάσμα ειδών πρώτης ανάγκης, που θα εμφανιστούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ τις επόμενες εβδομάδες και θα επιδεινώσουν την αιμορραγία στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ: Αύξηση κατά 12,3% σημείωσε ο τζίρος στο λιανεμπόριο τον περασμένο Νοέμβριο, ως απόρροια του κύματος των ανατιμήσεων και του υψηλού πληθωρισμού, καθώς τον συγκεκριμένο μήνα έτρεχε με ταχύτητα 8,5%. Το καμπανάκι για τον κλάδο έρχεται από τον όγκο των πωλήσεων που παραμένει χαμηλός, καθώς η αύξηση τον συγκεκριμένο μήνα ήταν μόλις 0,9% παρά την ένεση της Black Friday.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Αλμα 16,5% κατέγραψαν τον Δεκέμβριο οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία εκπέμποντας σήμα για νέες αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή. Αξια αναφοράς είναι η επιτάχυνση που διαπιστώνεται στις τιμές των βιομηχανικών τροφίμων, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση 16,2% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021. Στους κλάδους χαρτοποιίας και διύλισης προϊόντων πετρελαίου οι αυξήσεις ήταν σχεδόν διπλάσιες, με το κοντέρ να δείχνει 30% και 30,1% αντίστοιχα.
ΟΙΚΟΔΟΜΗ: Με αρνητικό πρόσημο συνεχίζει να κινείται η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, σαφώς επηρεασμένη από τις μεγάλες ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά που προκαλεί η ενεργειακή κρίση. Παρά τα κυβερνητικά μέτρα με αιχμή του δόρατος το πάγωμα του ΦΠΑ στις πωλήσεις νέων κατοικιών, η οικοδομή έκανε μεγάλη βουτιά πέρυσι τον Οκτώβριο, με τον όγκο της να βυθίζεται κατά 24,3% και την επιφάνεια κατά 16,6%. Σε ό,τι αφορά τις τιμές στα οικοδομικά υλικά, τον Νοέμβριο σημείωσαν νέα αύξηση κατά 11,7%, με τις αυξήσεις στα τούβλα να φτάνουν το 28,2% και να ακολουθούν με 16,2% τα μεταλλικά πλέγματα, οι γκαραζόπορτες με 14,5% και η οικοδομική ξυλεία με 13,6%.
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ: Αιμορραγία της ελληνικής οικονομίας δείχνει η νέα εκτίναξη του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, καθώς ανήλθε στα 3,7 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο από 2,9 δισ. ευρώ. Το ποσοστό της αύξησης φτάνει το 27%, προκαλώντας πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, καθώς πιστοποιείται η μεγάλη εξάρτηση που έχει η χώρα από τις εξαγωγές με ένα μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ να χάνεται στο εξωτερικό.