Elon Musk: Οι ΗΠΑ με χρέος 36 τρισεκ. οδεύουν σε μια επώδυνη πτώχευση

225

Οφείλουμε να πάρουμε πολύ σοβαρά τα λεγόμενα του Musk αφού τώρα κατέχει και υπεύθυνη θέση στο πλάϊ του Τραμπ. 

 Ν.Ζ.

«Η Αμερική πλησιάζει στην πτώχευση», λέει ο Musk σχολιάζοντας τη διόγκωση του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ
Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της Tesla, Elon Musk, εκτίμησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες οδηγούνται με σπασμένα τα φρένα σε αυτό που χαρακτήρισε ως «πραγματική πτώχευση» της χώρας.
Με τον τρόπο αυτό, ο entrepreneur και υποστηρικτής του νέου προέδρου Trump αντέδρασε στη δημοσιοποίηση των επίσημων προβλέψεων των αμερικανικών αρχών, που προαναγγέλλουν μια άνευ προηγουμένου αύξηση του δημοσίου χρέους της χώρας.
Επισημαίνεται ότι μόλις χθες 2/12, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προέβη σε μια εξόχως απαισιόδοξη δήλωση.
Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι το εθνικό χρέος των ΗΠΑ είχε ανέλθει σε 36 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος Νοεμβρίου 2024.
Και αυτό είναι ένα αρνητικό ρεκόρ για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, η πρόβλεψη για το μέλλον είναι ακόμη πιο ζοφερή, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ

προέβλεψε ότι μέχρι το 2029 το δημόσιο χρέος της χώρας θα φτάσει το 131,7% του ΑΕΠ.

Αυτό, όπως είναι σίγουρος ο Musk, λέει πολλά για την κατάσταση στη χώρα…
«Η Αμερική πλησιάζει στην πτώχευση», επεσήμανε σχετικά o Musk στο X, στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης δικής του ιδιοκτησίας.

Οι ΗΠΑ είναι η νέα Σοβιετική Ένωση, στο τέλος της Ιστορίας καταρρέουν – Στα 50 τρισ. το χρέος ως το 2034

Αν μη τι άλλο, τεράστια ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός πως το εθνικό χρέος των ΗΠΑ θα ξεπεράσει τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια ως το 2034, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.
Όπως σημειώνεται σχετικά, το ομοσπονδιακό χρέος θα αγγίξει το 122% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε μια δεκαετία από τώρα – σε κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη υποβάθμιση της δημοσιονομικής θέσης της Αμερικής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Προϊόντος του χρόνου, η χρηματοδότηση των κινητήριων δυνάμεων (άμυνα, δαπάνες για τα δίχτυα κοινωνικής ασφάλισης και τεράστιες φορολογικές περικοπές που δεν συγκρίνονται με τις αυξήσεις εσόδων) θα γίνει πιο δαπανηρή.
Και δεν πειράζει αν μια βαθιά ύφεση ή μια σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση αλλάξει περαιτέρω αυτή την τροχιά.
Ωστόσο, τέτοιες κινήσεις δεν θα ωθήσουν το Ντιτρόιτ να φτιάξει τα καλύτερα αυτοκίνητα που θέλουν οι καταναλωτές στην Ευρώπη, την Ασία ή ακόμα και πολλούς Αμερικανούς. Δεν θα αναδείξουν το καινοτόμο παιχνίδι της Αμερικής.
Δεν θα ενισχύσουν την επιθυμία του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον για την κλιματική αλλαγή, τις επικοινωνίες μεταξύ στρατού, την καταπολέμηση των ναρκωτικών, τους κινδύνους που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη ή ακόμη και τη βασική οικονομική συνεργασία.
Ο Biden έχει εντείνει τον μερκαντιλιστικό άξονα της Ουάσιγκτον από το 2017 και εξής.
Ο τότε Πρόεδρος Trump επέβαλε τεράστιους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα – ειδικά στον χάλυβα και το αλουμίνιο, και το έργο του συνέχισε ο Biden.
Τώρα, με τον Trump να προαναγγέλλει δασμούς 60% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, ο Biden προσπαθεί να ξεπεράσει τον Trump.
Αυτή η εξοπλιστική κούρσα θα προκαλέσει, βέβαια, αντίποινα από την κινεζική κυβέρνηση.
Να σημειωθεί πως πλέον οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου βλέπουν τις ΗΠΑ ολοένα και λιγότερο ως ενήλικες στο δωμάτιο – ειδικά όταν πρόκειται για οικονομικές και γεωπολιτικές υποθέσεις.
Το πιο προφανές παράδειγμα απογοήτευσης είναι η απομάκρυνση από το δολάριο ΗΠΑ, με το αμερικανικό χρέος να ξεπερνά τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια.
«Η τρέχουσα δημοσιονομική τροχιά θα μπορούσε να ωθήσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ σε σημείο όπου η σταθεροποίησή του θα απαιτούσε δημοσιονομικό πλεόνασμα τέτοιου μεγέθους που σπάνια έχει διατηρηθεί ιστορικά» λέει ο οικονομολόγος Manuel Abecasis της Goldman Sachs, προσθέτοντας:
«Οι προοπτικές για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα των ΗΠΑ έχουν δυσκολέψει τα τελευταία πέντε χρόνια.
Τα υψηλότερα του αναμενομένου επιτόκια έχουν επιδεινώσει σημαντικά την τροχιά του λόγου του χρέους προς ΑΕΠ, αλλά και των πραγματικών εξόδων από τόκους ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος».
Η οικονομική ομάδα της Goldman Sachs υπολογίζει ότι ο λόγος χρέους των ΗΠΑ προς το ΑΕΠ θα φτάσει στο 130% έως το 2034 από 98% τώρα –8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερa από τις εκτιμήσεις του CBO.

Θα πάει ψηλότερα

Αλλά θα μπορούσε να καταλήξει να είναι πολύ υψηλότερο από αυτό;
Σε άρθρο της 18ης Ιουνίου για τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Free Press, ο οικονομολόγος Niall Ferguson βλέπει την πορεία του χρέους της Αμερικής μέσα από μια ποικιλία χρηματοοικονομικών πρισμάτων, τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι διαπιστώνει παραλληλισμούς μεταξύ της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης και της πεποίθησης στην Ουάσιγκτον ότι τα τιτάνια τεράστια ελλείμματα δεν έχουν σημασία.
Όπως γράφει ο Ferguson: «Η μη δημοσιονομική εξυγίανση ήταν βασική αδυναμία του σοβιετικού συστήματος.
Βλέπω μια εκδοχή αυτού στα ελλείμματα των ΗΠΑ καθώς μάλιστα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου θεωρεί ότι στο άμεσο μέλλον θα υπερβούν το 5% του ΑΕΠ, φτάνοντας στο 8,5% έως το 2054.
Οι οικονομολόγοι, εξηγεί ο Ferguson, «συνεχίζουν να υπόσχονται ένα θαύμα παραγωγικότητας που θα προέλθει από την τεχνολογία της πληροφορίας, με πιο πρόσφατο επίτευγμα την τεχνητή νοημοσύνη.
Αλλά ο ετήσιος μέσος ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας στον μη αγροτικό επιχειρηματικό τομέα των ΗΠΑ έχει κολλήσει στο 1,5% από το 2007, οριακά καλύτερος από τα θλιβερά έτη 1973-1980».
Προς το παρόν, λέει, «την οικονομία των ΗΠΑ ζηλεύει ο υπόλοιπος κόσμος σήμερα, αλλά θυμηθείτε πώς οι Αμερικανοί ειδικοί υπερεκτίμησαν τη σοβιετική οικονομία τις δεκαετίες του 1970 και του 1980».
Όπως παραδέχεται το CBO, το ποσοστό του ΑΕΠ που πηγαίνει στις πληρωμές τόκων για το ομοσπονδιακό χρέος θα είναι διπλάσιο του ποσού που ξοδεύει η Ουάσιγκτον για την εθνική ασφάλεια έως το 2041.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο αυξανόμενο κόστος του χρέους που συμπιέζει τις αμυντικές δαπάνες από το 3% του ΑΕΠ κοντά στο 2,3% σε 30 χρόνια από τώρα.
«Αυτή η πτώση», λέει ο Ferguson, «είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη τη στιγμή που οι απειλές που θέτει ο νέος άξονας υπό την ηγεσία της Κίνας αυξάνονται εμφανώς.
Ακόμη πιο εντυπωσιακές για μένα είναι οι πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ομοιότητες που εντοπίζω μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ.
Η υπερήλικη ηγεσία ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά της ύστερης σοβιετικής ηγεσίας, που προσωποποιήθηκε από τη γηραιά μορφή των Leonid Brezhnev, Yuri Andropov και Konstantin Chernenko».
Σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα των ΗΠΑ, οι μεταγενέστεροι σοβιετικοί ηγέτες δεν ήταν τόσο μεγάλοι, υποστηρίζει ο Ferguson.
Ούτε ο σοβιετικός πληθυσμός ήταν, με ορισμένα μέτρα, σημαντικά λιγότερο υγιής από τους Αμερικανούς σήμερα, λέει.
«Τα πρόσφατα στοιχεία για την αμερικανική θνησιμότητα είναι συγκλονιστικά», λέει ο Ferguson.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας