Ελληνικό 10ετές ομόλογο προσεχώς 5%-Ξεχάστε επενδυτική βαθμίδα-Ιδού η ελληνική αξιοπιστία

655
Ελληνικό 10ετές ομόλογο προσεχώς

Αφού η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και αποτελεί πόλο έλξης γιατί η Ελλάδα εμφανίζει την υψηλότερη απόδοση στα 10ετή ομόλογα από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης;

Η Ελληνική οικονομία αποτελεί θετική έκπληξη.
Η Ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ποσοστό πάνω από 5%.
Η Ελληνική οικονομία είναι αξιόπιστη.
Αυτά ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς όμως να απαντάει

1)Γιατί το ελληνικό δημόσιο χρέος βρίσκεται στα 394 δισεκ. ευρώ το υψηλότερο που καταγράφηκε ποτέ στην Ελλάδα;

2)Γιατί το συνολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος έχει αναρριχηθεί στα 635 με 640 δισεκ. και αθροίζεται ως εξής, δημόσιο χρέος 394 δισεκ. χρέη πολιτών στην εφορία 108 δισεκ. χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία 38 δισεκ. NPEs ιδιωτών και επιχειρήσεων πάνω από 80 δισεκ.
Σε αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα πιο ακραία δημοσιονομικά ελλείμματα που εμφάνισε η Ελλάδα τα οποία συγκρίνονται με την δραματική περίοδο του 2012 για όσους έχουν επιλεκτική μνήμη.

3)Αφού η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και αποτελεί πόλο έλξης γιατί η Ελλάδα εμφανίζει την υψηλότερη απόδοση στα 10ετή ομόλογα από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης;
Γιατί προσελκύουμε κερδοσκόπους έτοιμους να θυσιάσουν την Ελλάδα από ότι σοβαρούς επενδυτές.

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο εκτινάχθηκε πάλι στο 4,30%, το Γερμανικό 1,70% και η Ιταλία στο 4% που πηγαίνει σε εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου με αναμενόμενη νίκη της ακροδεξιάς.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το 10ετές ελληνικό ομόλογο θα αναρριχηθεί στο 5%, να θυμίσουμε ότι 4% με 5% ήταν το 10ετές ομόλογο την περίοδο 2017 και ειδικά το 2018 επί εποχής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδύνευσε να τινάξει στον αέρα την ελληνική οικονομία και να την οδηγήσει στο οικονομικό χάος αλλά μετά το 3ο μνημόνιο επανήλθε η κανονικότητα.
Τι άλλαξε λοιπόν μεταξύ 2018 και 2022;
Θα πείτε ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, πανδημία και η απάντηση είναι ότι δεν δικαιολογούνται το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ιστορία, ούτε τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα στην ιστορία…

Χωρίς εκπλήξεις η αξιολόγηση από Moody’s και DBRS στις 16 Σεπτεμβρίου 2022

4)Στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 θα αξιολογήσουν την Ελλάδα ο αμερικανικός οίκος Moody’s και ο Καναδικός οίκος DBRS.
Η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα με την χαμηλότερη βαθμολογία Ba3 από όλους τους οίκους αξιολόγησης με σταθερές προοπτικές.
Η DBRS αξιολογεί την Ελλάδα σε BB High με σταθερές προοπτικές.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα υπάρξει καμία αναβάθμιση από την DBRS ως προς την βαθμολογία και είναι ερωτηματικό η αξιολόγηση των προοπτικών.
Ως προς την Moody’s οι σταθερές προοπτικές θα μπορούσαν να αλλάξουν σε θετικές αλλά η βαθμολογία από Ba3 σε Βa2 που ισοδυναμεί με το ΒΒ των άλλων οίκων… δεν φαντάζει πιθανό.
Ωστόσο το bankingnews στις 14 Σεπτεμβρίου θα έχει πιο ενημερωμένο ρεπορτάζ για τις αξιολογήσεις της Ελλάδος στις 16 Σεπτεμβρίου 2022.

Η έκρηξη πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα, μηδενίζει την πιθανότητα για επενδυτική βαθμίδα το 2023

5)Η έκρηξη πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα είναι μια από τις αιτίες που το χρηματιστήριο θα βρεθεί στις 780 με 750 μονάδες.
Η έκρηξη του πολιτικού ρίσκου αυξάνει το 10ετές ομόλογο προοπτική στο 5%, ήδη έχει ξεκινήσει η απόκλιση στο spread με την Γερμανία που υπερβαίνει τις 260 μονάδες βάσης με όριο τις 250 μονάδες βάσης.
Η πιθανότητα για τα ελληνικά ομόλογα να ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ είναι πλέον εντυπωσιακά υψηλός και θα αποτελέσει πολιτική και οικονομική ήττα για την Ελλάδα.
To bankingnews έχει προειδοποιήσει εδώ και πολλούς μήνες, ότι ορισμένοι ανόητοι στην κυβέρνηση ανέφεραν ότι η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα είναι εθνικός στόχος.
Η Ελλάδα δεν πληροί τα κριτήρια αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα και εάν συνέβαινε θα ήταν απλά μια πολιτική απόφαση από ορισμένους οίκους αξιολόγησης όπως η Γερμανική Scope που ακόμη δεν λαμβάνεται υπόψη από την ΕΚΤ…

Το 2023 θα είναι εξίσου δύσκολο με το 2022 για τους εξής λόγους

Γιατί όμως το 2023 θα είναι εξίσου δύσκολο με το 2022 αφού η Ρωσία θα έχει επιτύχει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία οπότε θα υπάρχει μια σταθεροποίηση στο Ουκρανικό ζήτημα;

-Ο πληθωρισμός ως φαινόμενο νομισματικής φύσεως αλλά και δημοσιονομικής εκτροπής θα αρχίσει να επιβραδύνεται μέσα στο 2023 αλλά οι επιπτώσεις του στην κοινωνία θα είναι ορατές…
Αυτό που συμβαίνει τώρα στον πληθωρισμό με ετεροχρονισμό φάσης θα χτυπήσει τις κοινωνίες και τα εισοδήματα…

-Η ενεργειακή κρίση είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι δεν έχει πλήρως εκδηλωθεί ως φαινόμενο.
Αυτό σημαίνει ότι αυτά που παρατηρούνται σήμερα π.χ. η Γερμανία να αρχίζει να δαπανάει μέσα στο Καλοκαίρι τα αποθέματα φυσικού αερίου του χειμώνα… μας δείχνει ότι το πρόβλημα θα παρουσιαστεί οξύτερο προσεχώς δεν είναι πίσω μας.
Προς το τέλος του 2022 και 2023 τα αποτελέσματα της ενεργειακής κρίσης θα είναι οξύτερα, η Ρωσία εκδικείται την Δύση γιατί η Δύση νόμισε λανθασμένα ότι με τις κυρώσεις θα κάμψει την ρωσική οικονομία.
Η ώρα της ρωσικής εκδίκησης πλησιάζει… θα ματώσουν οι οικονομίες της Δύσης όπως η Γερμανία ή η αδύναμη ελληνική.

-Η ανάκαμψη της οικονομίας ειδικά προβληματικών χωρών όπως της Ελλάδος παρουσιάστηκε ως πανάκεια για το χρέος και τα ελλείμματα.
Ωστόσο όλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2023 θα είναι βραδύτερος 1% με 2% από ότι το 2022 στο 5% με τον κίνδυνο μάλιστα να καταγραφεί σε τρίμηνο ή τρίμηνα ύφεση.

-Η έκρηξη του πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα, αρχίζει πλέον και αποτιμάται μεταξύ των επενδυτών και των επενδυτικών οίκων.
Στο Λονδίνο αρχίζει να επικρατεί το εξής σενάριο.
Η Ελλάδα εν μέσω μιας μακράς προεκλογικής περιόδου θα βρεθεί σε καθεστώς ακυβερνησίας.
Η ακυβερνησία που εν συνεχεία θα μεταφραστεί σε μια εύθραυστη κυβέρνηση θα απομακρύνει την πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι ξένοι οίκοι είναι ότι η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί σε investment grade.

-Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λανθασμένα, προφανώς παρασυρόμενη από συμβούλους που δεν έχουν επίγνωση της πραγματικότητας αναφέρει ότι εάν αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα θα αλλάξει κάτι στην οικονομία και την κοινωνία…
Προφανώς αυτό είναι τελείως ανακριβές.
Γιατί;
Η Κύπρος σήμερα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή τα ομόλογα δεν θεωρούνται σκουπίδια όπως της Ελλάδος και το Κυπριακό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,42% έναντι της Ελλάδος που βρίσκεται στο 4,30% και λόγω της εκτίναξης του πολιτικού ρίσκου..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο είχε φθάσει έως το 4,72% πριν την παρέμβαση της ΕΚΤ για να ανακόψει τον εκτροχιασμό στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης για να υποχωρήσει στο 2,80% και να εκτιναχθεί εκ νέου στο 4,30%.
Επίσης η ΕΚΤ έχει αγοράσει 39 δισεκ. σε σύνολο 82 δισεκ. που είναι τα ελληνικά ομόλογα ελεύθερα διαπραγματεύσιμα, σχεδόν το 50%, τα περιθώρια αγορών τείνουν να εξαντληθούν…
Το πιθανότερο σενάριο είναι να μετατεθεί η επενδυτική βαθμίδα για το 2024.
Η Ελλάδα δεν αξίζει να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade.
Αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα ποντάρουν στην ΕΚΤ για να διασωθούν, μια ακόμη επιβεβαίωση πόσο αδύναμη οικονομία είναι η ελληνική.

-Μετά την ακραία σπατάλη όπου μια χώρα περίπου χρεοκοπημένη πετάει στο καλάθι των αχρήστων 44 δισεκ. για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δανείζεται 13 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης – εξαιρούμε τις επιδοτήσεις – και παράγει δημοσιονομικά ελλείμματα με το χρέος να φθάνει στα 394,5 δισεκ. και το συνολικό κρατικό και ιδιωτικό χρέος στα 635 δισεκ. ευρώ θα έρθει η στιγμή της πληρωμής…
Η Ελλάδα κατασπατάλησε αλόγιστα χρήμα και θα κληθεί να πληρώσει… τώρα όλοι είναι επαναπαυμένοι ότι κανείς δεν θα ζητήσει τίποτε πίσω… αλλά αυτό αποτελεί μια ψευδαίσθηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας