Ελληνικά παράδοξα -Κυβέρνηση: Πέφτουν οι τιμές-ΕΛΣΤΑΤ: Aνεβαίνουν!!

199

Στο +15% τα τρόφιμα από τον Ιούλιο του 2022

Ας είναι … καλά οι φόροι και οι ανάγκες του κράτους για έσοδα.

Δύο καφέδες, μία σαλάτα, μια μερίδα γαύρο και μία μπύρα σε παραλιακό μαγαζί.
Ο λογαριασμός βγήκε στα 29,50 ευρώ.
Όλα αυτά τον Ιούλιο του 2024.
Τον αντίστοιχο μήνα του Ιουλίου του 2022 ο λογαριασμός θα ήταν στα 24,5 ευρώ δηλαδή 5 ευρώ πιο χαμηλά.
Ο καταστηματάρχης είναι προφανές ότι δεν είναι κερδοσκόπος αλλά προσπαθεί να διατηρήσει εν ζωή μία επιχείρηση τριάντα ετών.
Η ΕΛΣΤΑΤ μας … είπε ότι ο πληθωρισμός τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο τον Ιούλιο του 2023 αλλά αυξήθηκε σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024 κατά 0,04%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή δηλαδή ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,7%.
Οι τιμές των βασικών προϊόντων διατηρούν την ανοδική τους ορμή άνοδος παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου για το αντίθετο.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει «λειώσει» στις συναντήσεις με Φορείς του λιανεμπορίου και γενικότερα με εκπροσώπους της αγοράς αλλά τα αποτελέσματα είναι κατώτερα των προσδοκιών.

Σε δύο χρόνια ο δείκτης τροφίμων αυξήθηκε κατά 15%

Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2022 ο δείκτης Διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά ήταν στις 113,72 μονάδες. Μετά από δύο χρόνια ο αντίστοιχος δείκτης ανήλθε στις 130,78 μονάδες, δηλαδή ενισχύθηκε κατά 15%.
Η πλειονότητα των προϊόντων που συνθέτουν τον δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ ενισχύθηκαν άνω του 15% και κάποια είχαν μικρότερες ανατιμήσεις.
Η προηγούμενη και σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είχε αποδώσει την άνοδο των τιμών στους παραβάτες επιχειρηματίες που ανέβαζαν τα περιθώρια κέρδους με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα ύψους έως 15 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα έφεραν στο προσκήνιο ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος και με κύρια ευθύνη των πολυεθνικών που δίνουν υψηλές χονδρεμπορικές τιμές στην εγχώρια αγορά.

Οι φόροι και οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ ανεβάζουν τις τιμές

Ο πληθωρισμός των τιμών είναι αποτέλεσμα μιας κυβερνητικής πολιτικής που νοιάζεται για την αύξηση των φορολογικών εσόδων όταν δεν είναι σε θέση να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες. Το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις είναι η κινητήριος δύναμη ανόδου των τιμών η οποία θα συνεχιστεί σε πείσμα της κυβερνητικής πολιτικής για το αντίθετο..
Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος με τις αμέτρητες συναντήσεις με την ανάληψη των καθηκόντων στέλνει ως επικοινωνιακό μήνυμα ότι οι τιμές υποχωρούν ενώ η ΕΛΣΤΑΤ λέει ακριβώς τα αντίθετα.
Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο ποσοστό είναι αποτέλεσμα του χρόνου και των βασικών Αρχών της διεθνής στατιστικής.
Να σημειωθεί ότι στον καφέ έχει επιβληθεί επιπλέον φόρος στην κατανάλωσης από το 2016 και διατηρείται μέχρι σήμερα. Τα ετήσια κρατικά έσοδα από την εφαρμογή του μέτρου δίνουν στα ταμεία του κράτους το ποσό των 150 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Τα κρατικά έσοδα έχουν φτάσει περίπου το 1 δις ευρώ σε διάστημα 8 ετών.

Οι ταβέρνες και η Κτηματική Υπηρεσία

Οι επιχειρήσεις με αυξημένα κόστη το μόνο που τους απομένει είναι να πάνε τις τιμές πιο πάνω.
Ο γαύρος στην χονδρική πάλλεται πάνω από τα 6 ευρώ για να χρεωθεί σε μία ταβέρνα στα 8,5 ευρώ τα 350 γραμμάρια.
Η σαλάτα στα 8,5 ευρώ. Και η μπύρα στα 5 ευρώ και δυο καφέδες στα 7,5 ευρώ.
Την ίδια στιγμή η Κτηματική Υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών χρεώνει την ενοικίαση της ξαπλώστρας και των τραπεζοκαθισμάτων στον αιγιαλό αναζητώντας το πιο υψηλό τίμημα.
Η κυβερνητική άσκηση αύξησης των φόρων και μείωσης των τιμών είναι σε αντίθετη κατεύθυνση αλλά μπορεί να καλλιεργεί κλίμα και εντυπώσεις ότι οι τιμές πέφτουν.

πηγη bankingnews

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας