Ελλάδα: Πρωταθλήτρια στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών–Ουραγός στην αύξηση μισθών

800

Τα στοιχεία δεν προέρχονται από κάποιο κέντρο Μαρξιστικών ερευνών. Δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ. Τρεις παγκόσμιοι καπιταλιστικοί οργανισμοί λοιπόν αποφάνθηκαν.

Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών και ουραγός στην αύξηση των μισθών!!!

Η Ελλάδα κατέγραψε την τριετία 2020-2022 την μεγαλύτερη ψαλίδα στους κόλπους της Ε.Ε. μεταξύ της αύξησης των κερδών των επιχειρήσεων από τη μια και της αύξησης των μισθών από την άλλη σύμφωνα με μελέτη της ΕΚΤ.

Οι κεφαλαιοκράτες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι τους, στην Ελλάδα απολαμβάνουν τον ευνοϊκότερο καθεστώς κερδοφορίας σε ολόκληρη την ΕΕ. Ναι στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της δεκαετίας των μνημονίων που τσάκισαν μισθούς και εισοδήματα, της συνέχισης και σήμερα της άγριας φορολογίας του λαού, των δημοσιονομικών κανόνων, των πρωτογενών πλεονασμάτων και της ακρίβειας, οι επιχειρήσεις βγαίνουν «πρωταθλήτριες» στα κέρδη σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ανάπτυξης (για την οποία μας «γανώνουν» καθημερινά το κεφάλι) οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου.

Μιας ανάπτυξης:

— που από τη μια πλευρά φέρνει τεράστια κέρδη στις τσέπες των επιχειρηματιών (μέσω φοροαπαλλαγών, επιδοτήσεων, διαμόρφωσης καθεστώτος αισχροκέρδειας)

— και από την άλλη διαμορφώνει μισθούς εξαθλίωσης και ανέχειας για τον εργαζόμενο λαό…

Αύξηση κερδών πάνω από 15%   

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν την περασμένη 3ετία σωρευτικά στην Ελλάδα πάνω από 15%, όταν στην Πορτογαλία αυξήθηκαν 5%, στην Ισπανία 8%, στην Ιταλία 5%, και στην Ευρωζώνη 11%!!! Πάνω και από το μέσο όρο των κερδών της ευρωζώνης τα κέρδη του ελληνικού κεφαλαίου.

ΟΟΟΣΑ επιβεβαιώνει, επίσης, τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν περισσότερο από τις αυξήσεις των μισθών, με συνέπεια να μειωθεί το μερίδιο των εισοδημάτων από εργασία στο ΑΕΠ και να συμβάλλουν περισσότερο στον πληθωρισμός.

Στην περίοδο από το δ’ τρίμηνο του 2019 έως το α’ τρίμηνο του 2023, τα κέρδη ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα αυξήθηκαν περίπου 15%, με ποσοστό υπερδιπλάσιο από το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, ενώ στο σύνολο του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν 21% έναντι 15,6%, αντίστοιχα.

ΟΟΣΑ, επιχειρηματικά κέρδη

Μειώθηκε ο μισθός λόγω πληθωρισμού!

Στον αντίποδα την ίδια 3ετία το κόστος εργασίας στην Ελλάδα αυξήθηκε με χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό 2% – 3%, ενώ στην Ιταλία η αύξηση του κόστους εργασίας περνά τον πήχη του 5% και είναι προς το 6%, στην Πορτογαλία 12%, στην Ισπανία 8% – 9%.

Σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού κι Οικονομικών Ερευνών, ο κατώτατος μισθός μπορεί να αυξήθηκε δυο φορές το 2022 αλλά σε πραγματικούς όρους, μειώθηκε λόγω του πληθωρισμού!

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την έκθεση του για την απασχόληση (Employment Outlook), στην Ελλάδα, ο πραγματικός μισθός μειώθηκε 1,2% στο δ’ τρίμηνο του 2022 σε ετήσια βάση, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ μειώθηκε 3,8% κατά μέσο όρο το α’ τρίμηνο του 2023. Μόνο σε 4 από τις 34 χώρες, για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία, αυξήθηκε ο πραγματικός μισθός.

ΟΟΣΑ, πραγματικοί μισθοί

Για την περίοδο από το δ’ τρίμηνο του 2019 έως το δ’ τρίμηνο του 2022, ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα εμφανίζεται επίσης μειωμένος κοντά στο 1%.

Η απώλεια αγοραστικής δύναμης είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Μέχρι και ο ΟΟΣΑ, σημειώνει ότι τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως υπάρχει κάποιο περιθώριο ώστε να επιχειρηματικά κέρδη να απορροφήσουν τις περαιτέρω αυξήσεις μισθών για την ανάκαμψη μέρους των απωλειών που είχαν στην αγοραστική δύναμή τους, χωρίς να ασκήσουν σημαντικές πιέσεις στις τιμές ή να οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης εργασίας. 

Αυτά όμως στα χαρτιά και στις εκτιμήσεις. Η επόμενη αύξηση μισθών στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο του 2024. Και όταν δοθεί, ο κατώτατος μισθός θα ξεπεράσει οριακά τα 800 ευρώ μικτά!! Εκεί που ήταν (πάνω – κάτω) πριν 14 χρόνια. Στα επίπεδα δηλαδή προ μνημονίων!!!

Και όλα τα παραπάνω ενώ το ράλι της ακρίβειας και της αύξησης τιμών σε όλα τα προϊόντα συνεχίζεται με τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα να αυγατίζουν κέρδη, φιλοδοξώντας να κρατήσουν τα «πρωτεία» στην Ευρώπη, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο στη φτώχεια τα λαϊκά στρώματα…

Αύξηση των επιχειρηματικών κερδών 

Ο ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει, επίσης, τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν περισσότερο από τις αυξήσεις των μισθών, με συνέπεια να μειωθεί το μερίδιο των εισοδημάτων από εργασία στο ΑΕΠ και να συμβάλλουν περισσότερο στον πληθωρισμός.

Στην περίοδο από το δ’ τρίμηνο του 2019 έως το α’ τρίμηνο του 2023, τα κέρδη ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα αυξήθηκαν περίπου 15%, με ποσοστό υπερδιπλάσιο από το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, ενώ στο σύνολο του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν 21% έναντι 15,6%, αντίστοιχα.

ΟΟΣΑ, επιχειρηματικά κέρδη

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως υπάρχει κάποιο περιθώριο ώστε να επιχειρηματικά κέρδη να απορροφήσουν τις περαιτέρω αυξήσεις μισθών για την ανάκαμψη μέρους των απωλειών που είχαν στην αγοραστική δύναμή τους, χωρίς να ασκήσουν σημαντικές πιέσεις στις τιμές ή να οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης εργασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας