Εν μέσω της διαφαινόμενης ήττας τους στο Ντονμπάς, την οποία ακόμη και οι New York Times και η Washington Post άρχισαν να αναγνωρίζουν καθυστερημένα και απρόθυμα τελευταία, το νεοναζιστικό Τάγμα Αζόφ εξακολουθεί να παλεύει να φτιάξει την εικόνα του, δεδομένου ότι το δυτικό mainstream το είχε παραδεχτεί εδώ και καιρό ως μια σημαντική “νεοναζιστική απειλή” – όπως περιέγραψε ωμά ένα ντοκιμαντέρ του BBC πριν από χρόνια.
Αλλά από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το κοινό πληροφορείται σταθερά ότι το Τάγμα Αζόφ είναι απλώς “ακροδεξιό” ή απλώς “εθνικιστικό” στην ιδεολογία του.
Ή ακόμα καλύτερα, η ομάδα έχει απλώς ακροδεξιές “ρίζες” με εικόνες που συχνά “παρεξηγούνται” και μοιράζονται “εκτός πλαισίου”.
“Πολλοί στρατιώτες που παραδόθηκαν σε ένα χαλυβουργικό συγκρότημα στη Μαριούπολη ανήκουν στο τάγμα Azov, μια ομάδα με ακροδεξιές ρίζες”, έγραψαν οι New York Times πριν από δύο εβδομάδες μετά τη μεγάλης κλίμακας ουκρανική παράδοση στο χαλυβουργικό συγκρότημα Azovstal στη Μαριούπολη.
Στο ίδιο άρθρο μας λένε ότι πρόκειται απλώς για μια ψευδή “απεικόνιση” την οποία παρουσίασαν οι προπαγανδιστές του Κρεμλίνου.
Και τώρα, σε νέο ρεπορτάζ τη Δευτέρα, οι βρετανικοί Times διαβεβαιώνουν τους αναγνώστες τους ότι “Το Τάγμα Αζόφ εγκαταλείπει το νεοναζιστικό σύμβολο που εκμεταλλεύονται οι Ρώσοι προπαγανδιστές” στον τίτλο του.
Από τις πρώτες γραμμές πληροφορούμαστε ότι στην πραγματικότητα όλα είναι απλώς “ρωσική προπαγάνδα” και εκμετάλλευση:
“Το Τάγμα Αζόφ αφαίρεσε ένα νεοναζιστικό σύμβολο από τα διακριτικά του, το οποίο συνέβαλε στη διαιώνιση της ρωσικής προπαγάνδας σχετικά με την Ουκρανία που βρίσκεται στη δίνη του ακροδεξιού εθνικισμού”.
Όταν αυτοί οι μαχητές επιδεικνύουν περήφανα ναζιστικά σύμβολα, το πραγματικό πρόβλημα είναι οι Ρώσοι αξιωματούχοι και τα μέσα ενημέρωσης που το επισημαίνουν.
“Στα αποκαλυπτήρια μιας νέας μονάδας ειδικών δυνάμεων στο Χάρκοβο, τα επιθέματα που δόθηκαν στους στρατιώτες δεν είχαν το wolfsangel, ένα μεσαιωνικό γερμανικό σύμβολο που υιοθετήθηκε από τους Ναζί και το οποίο χρησιμοποιείται από το τάγμα από το 2014“, γράφουν ακόμη οι Times.
“Αντ’ αυτού, παρουσίαζαν μια χρυσή τρίαινα” ή το εντελώς ήμερο και πολύ πιο συνηθισμένο σύμβολο που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές εθνικές δυνάμεις σε γενικές γραμμές.
Αλλά το ερώτημα πρέπει να τεθεί: Τι γίνεται με αυτά τα μυριάδες σύμβολα που δεν μπορούν να «ξεπλυθούν» τόσο εύκολα; Τι γίνεται με όλα αυτά τα τατουάζ;