Έλεος! Θα σταματήσει κανείς τους ηλίθιους; Τρομολαγνεία στις Βρυξέλλες – «Οι νέοι της Ευρώπης πρέπει να προετοιμαστούν για πολέμους και καταστροφές»

130
Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για στρατηγική ετοιμότητας
Η ευρωπαϊκή νεολαία πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης ή καταστροφής και θα μπορούσε να το κάνει αυτό στο πλαίσιο ενός έργου τύπου Erasmus, σύμφωνα με την Επίτροπο για την ετοιμότητα, τη διαχείριση κρίσεων και την ισότητα Hadja Lahbib.
Φανταστείτε έναν έφηβο ή έναν φοιτητή να παίρνει μήνες άδεια από το πανεπιστήμιο, ή ακόμη και ένα κενό έτος, για να μάθει πώς να συμπεριφέρεται σε περίπτωση κρίσης από τους καλύτερους σε κάθε πρακτική σε όλη την Ευρώπη.
Αν και προς το παρόν πρόκειται απλώς για μια ιδέα, η Lahbib δήλωσε ότι πιστεύει ότι η παροχή στους νέους τεχνογνωσίας στη διαχείριση κινδύνων και την πρόληψη είναι απαραίτητη.
Αφού συνάντησε νέους στην Ουκρανία και έμαθε τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουν σε ένα λεωφορείο σε περίπτωση φυσικής καταστροφής ή χημικής επίθεσης, έθεσε την ιδέα ενός “είδους Erasmus” για τους 16-18χρονους στην ΕΕ και όχι μόνο.
Το Erasmus είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα που επιτρέπει στους φοιτητές να σπουδάσουν σε άλλο πανεπιστήμιο στο πλαίσιο των κανονικών τους μαθημάτων.
Η ΕΕ προσφέρει επίσης στους νέους την ευκαιρία να ενταχθούν στο

Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και να προσφέρουν εθελοντικά ανθρωπιστική βοήθεια για σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Lahbib, η οποία είναι υπεύθυνη για τη σύνταξη μιας στρατηγικής ετοιμότητας για τους πολίτες και τον εμπορικό τομέα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως ο πόλεμος ή οι φυσικές καταστροφές, δήλωσε ότι οι νέοι θα μπορούσαν να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη και να μάθουν από κάθε χώρα.
Για παράδειγμα, η Γαλλία καταπολεμά τις δασικές πυρκαγιές, η Ουκρανία για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση επίθεσης και η Φινλανδία και η Ιταλία έχουν όλες συγκεκριμένες εμπειρίες να μοιραστούν, δήλωσε η Lahbib.
Ο στόχος θα ήταν να είναι προετοιμασμένοι για τον κίνδυνο και να γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν σε περιπτώσεις επιθέσεων, κυβερνοεπιθέσεων, υβριδικών επιθέσεων, πυρκαγιών, πλημμυρών, πανδημιών, τρομοκρατίας και παραπληροφόρησης, συνέχισε.
Η ίδια δήλωσε ότι οι “σουρεαλιστικές” σκηνές με τους ανθρώπους να μάχονται για το χαρτί τουαλέτας στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ στην αρχή της πανδημίας COVID-19 θα μπορούσαν να αποφευχθούν στο μέλλον.

Όλο και πιο συχνές οι κρίσεις

Σύμφωνα με την Euractivs, το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για μια στρατηγική ετοιμότητας έρχεται καθώς οι κρίσεις και τα γεγονότα που διαταράσσουν σημαντικά τις κοινωνίες, όπως οι πόλεμοι, οι φυσικές καταστροφές και οι πανδημίες, εμφανίζονται όλο και πιο συχνά.
Ωστόσο, ήταν η Φινλανδία που πρότεινε πρώτη μια πανευρωπαϊκή στρατηγική, με τον πρώην πρόεδρο Sauli Niniistö να προέρχεται από την Έκθεση Ετοιμότητας, η οποία προωθήθηκε στην αγορά ως η βάση για το μελλοντικό σχέδιο.
Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι τα πιο προηγμένα μέλη της ΕΕ όσον αφορά την ετοιμότητα των κοινωνιών τους για πόλεμο.
Για παράδειγμα, διανέμουν φυλλάδια στους κατοίκους τους που περιγράφουν τον τρόπο σχεδιασμού και αντιμετώπισης μιας κρίσης.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι δεν ήταν μέλη κάποιας στρατιωτικής συμμαχίας, όπως το ΝΑΤΟ, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας