Ελεύθερος ο “Πρύτανης των Παλαιστινίων αιχμαλώτων”, Μοχάμαντ αλ Τους

151
Ο "πρύτανης των Παλαιστινίων αιχμαλώτων", Μοχάμαντ αλ Τους. Ελεύθερος από σήμερα, μετά από 40 χρόνια αιχμαλωσίας.

Το Ισραήλ απελευθέρωσε τον μακροβιότερο Παλαιστίνιο κρατούμενο, Μοχάμεντ αλ-Τους, μεταξύ των 200 κρατουμένων που αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο της δεύτερης ανταλλαγής κρατουμένων με το κίνημα αντίστασης της Χαμάς στο πλαίσιο της εκεχειρίας στη Γάζα.

Σε αντάλλαγμα για τους αιχμαλώτους, η Χαμάς νωρίτερα το Σάββατο απελευθέρωσε τέσσερις Ισραηλινές στρατιώτες, οι οποίες κρατούνταν στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ο Τους, ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, είναι μέλος του κινήματος Φατάχ που ιδρύθηκε από τον εκλιπόντα Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Εντάχθηκε στη Φατάχ το 1970, όταν ήταν μόλις 14 ετών, και συμμετείχε σε πολλές επιχειρήσεις που στόχευαν ισραηλινές δυνάμεις και οικισμούς μεταξύ 1983 και 1985.

Ο ακτιβισμός του οδήγησε σε πολλαπλές συλλήψεις, με την πρώτη του φυλάκιση το 1970. Μετά την απόδραση από τη φυλακή το 1975, έγινε «καταζητούμενος» από το Ισραήλ και συνελήφθη ξανά τέσσερις φορές μέχρι το 1985. Ένα Ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο τον καταδίκασε σε πολλαπλές ισόβιες καθείρξεις.

Ο αλ Τους ήταν από τότε πίσω από τα κάγκελα.

Ενώ βρισκόταν στη φυλακή, ο αλ Τους αναδείχθηκε ηγέτης μεταξύ των κρατουμένων, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των Παλαιστινίων κρατουμένων και συμμετέχοντας σε απεργίες πείνας για να διαμαρτυρηθεί κατά των ισραηλινών πολιτικών στις φυλακές.

Η ανθεκτικότητά του και η δέσμευσή του στον παλαιστινιακό σκοπό τον έχουν κάνει σύμβολο αντίστασης στα μάτια του παλαιστινιακού λαού.

Ο αλ Τους είναι επίσης ένας καταξιωμένος συγγραφέας. Το πρώτο του βιβλίο, Το μάτι του βουνού (2021), περιγράφει λεπτομερώς τη ζωή του, τις αντιστασιακές του δραστηριότητες και τις προοπτικές για τον παλαιστινιακό αγώνα. Το τελευταίο του έργο, Γλύκα και πίκρα (2023), εξιστορεί τις δοκιμασίες του στη φυλακή, προσφέροντας μια εικόνα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι που είναι έγκλειστοι στις ισραηλινές φυλακές.

Σύμφωνα με την ομάδα υπεράσπισης της Λέσχης Παλαιστινίων Κρατουμένων, ο 69χρονος αναγνωρίζεται ως ο «πρύτανης» των κρατουμένων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο αλ Τους ήταν στη λίστα των εβδομήντα κρατουμένων που απελάθηκαν στην Αίγυπτο το Σάββατο και δεν κατάφεραν να συναντήσουν τους συγγενείς τους στη Γάζα.

Ανάμεσά τους ήταν και αρκετοί παλαιστίνιοι μαχητές υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένου του Μοχάμαντ αλ Άρνταχ, ο οποίος ήταν μέρος μιας απόδρασης το 2021.

Αναμένεται να μεταφερθούν από την Αίγυπτο σε χώρες όπως η Αλγερία, η Τυνησία και η Τουρκία.

Ξεχωριστά, συνολικά 114 κρατούμενοι έφτασαν στη Ραμάλα και έτυχαν υποδοχής ηρώων.

Μάζες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην κατεχόμενη πόλη της Δυτικής Όχθης και γιόρτασαν την επιστροφή των απελευθερωμένων Παλαιστινίων αιχμαλώτων.

Το μεγάλο πλήθος περιλάμβανε άτομα που ύψωσαν παλαιστινιακές σημαίες, φώναζαν συνθήματα και τεκμηρίωσαν τη σκηνή με τα τηλέφωνά τους. Περικύκλωσαν μια συνοδεία λεωφορείων που μετέφεραν τους απελευθερωμένους κρατούμενους.

Επιπλέον, δεκαέξι απελευθερωμένοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διέλευσης Κάρεμ αμπού Σάλεμ.

Οι απελευθερωμένοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας στο Χαν Γιούνις, το οποίο βρίσκεται στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Το Ισραήλ δημοσίευσε μια λίστα με περισσότερους από 700 Παλαιστίνιους κρατούμενους, οι οποίοι πρόκειται να απελευθερωθούν βάσει της συμφωνίας. Περισσότεροι από 230 κρατούμενοι εκτίουν ισόβια κάθειρξη και μετά την αποφυλάκισή τους θα σταλούν οριστικά στην εξορία.

Η Χαμάς ανέφερε σε δήλωση το Σάββατο ότι το Ισραήλ αναγκάστηκε να «ανοίξει τις πόρτες των κελιών του στους ηρωικούς κρατουμένους μας», μετά από περισσότερους από 14 μήνες «πρωτοφανούς βίαιης επίθεσης που στόχευσε κάθε εκατοστό της Γάζας στη βαρβαρότητά της».


 

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε σήμερα, οι τέσσερις στρατιωτίνες του κατοχικού στρατού που απελευθερώθηκαν σήμερα, ευχαριστούν στα Αραβικά τις ταξιαρχίες Ιζζεντίν αλ Κασσάμ που τις φρόντισαν, τις τάϊσαν, τις πότισαν, του έδωσαν ρούχα και τις προστάτεψαν από τις βόμβες.

Αρκεί να συγκρίνει κανείς το βίντεο αυτό με τις εικόνες των σακατεμένων Παλαιστινίων που υποβαλλόντουσαν σε βασανιστήρια μέχρι την τελευταία στιγμή πριν την απελευθέρωσή τους, για να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στον πολιτισμό και τη βαρβαρότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας