Ελεύθερος ο καταδικασμένος για κατασκοπεία γραμματέας του τουρκικού προξενείου Ρόδου

751
Ελεύθερος ο καταδικασμένος για κατασκοπεία

Ελεύθερος αφέθηκε ο 36χρονος πράκτορας της Τουρκίας Σαμπαχατίν Μπαϊράμ που εργαζόταν ως γραμματέας της τουρκικού προξενείου της Ρόδου που μετέφερε το 2020 τις πληροφορίες την μεταφορά ελληνικών στρατευμάτων στην Μεγίστη καθώς το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου δέχθηκε το αίτημα για την αναστολή της ποινής του.

Του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του την 1η και 15η ημέρα κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.

Ως λόγο της έφεσης προβάλλει ότι υπήρξε απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας. Ισχυρίζεται ότι η εισαγγελέας προσκόμισε στο δικαστήριο την από 25 Νοεμβρίου 2021 συμπληρωματική έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, η οποία αφορούσε στον έλεγχο 19 κατασχεθέντων πειστηρίων και συνοδευόταν από ψηφιακό δίσκο (CD).

Αρκετά αποκαλυπτικές είναι οι εκθέσεις των εργαστηριακών ελέγχων σε ηλεκτρονικές συσκευές, για τη δράση του 36χρονου γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου στην Ρόδο και του 53χρονου πρώην μάγειρα του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ».

Να σημειωθεί πως κατηγορούνται για τις πράξεις της υποστήριξης πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, της παραβίασης μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και της προδοτικής κατασκοπείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Ειδική μνεία γίνεται επί των ευρημάτων, αλλά και επεξήγηση της «αξίας» τους από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου στην παραπεμπτική της πρόταση, που έφερε στην δημοσιότητα η εφημερίδα «Δημοκρατική».

Αναφέρεται, ειδικότερα, στην 32σέλιδη πρότασή της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου στα ευρήματα της από 7.1.2021 έκθεσης εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης του 7ου Τμήματος Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων της Δ.Ε.Ε. (Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών) και της από 11.1.2020 έκθεσης επισκόπησης – ανάλυσης των ανακριτικών υπαλλήλων της Υ.Α. Ρόδου, όπου ανευρέθησαν φωτογραφίες ελληνικών πολεμικών πλοίων και σκαφών του λιμενικού σώματος τραβηγμένες και αποσταλείσες από το κινητό τηλέφωνο του 53χρονου, που έφερε χαρακτηριστική φθορά στην οθόνη του.

Από την έκθεση επισκόπησης – ανάλυσης συσκευής κινητού τηλεφώνου του 53χρονου, μάρκας Samsung, προκύπτει πλήθος κλήσεων προς τον αριθμό του 36χρονου συγκατηγορουμένου του, μέχρι και την 19.11.2020, ενώ σε τέσσερις συνομιλίες τους κατά τις ημερομηνίες 13.10.2020, 1.11.2020 (δύο συνομιλίες), 03.11.2020 και 19.11.2020 και σε ένα μήνυμα SMS την 19.11.2020 η τηλεφωνική σύνδεση του 53χρονου ενεργοποιείται από κεραία στο Καστελόριζο.

Πολλές συνομιλίες γίνονται πριν την αναχώρηση του πλοίου για το Καστελόριζο, καθώς η τηλεφωνική σύνδεση του 53χρονου ενεργοποιεί την κεραία του λιμανιού της Ρόδου.

Επίσης στη συσκευή του κινητού του 53χρονου φαίνονται αποθηκευμένα αρχεία εικόνας μεταξύ των οποίων και τρεις φωτογραφίες πλοίων του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, με λήψεις από 6.11.2020 και από υψομετρική διαφορά, ώστε να είναι εμφανής ο εξοπλισμός και ο οπλισμός τους πάνω σε αυτά.

Το ό,τι καταγράφονται οι αριθμοί των πλοίων και οι θέσεις τους προκύπτει αναμφίβολα, όπως επισημαίνει η Εισαγγελέας, από το γεγονός ότι ο 36χρονος σε μήνυμα που απέστειλε στον 53χρονο την 03/11/2020 και ώρα 07:55 ζητά πληροφορίες για την θέση του σκάφους Ρ32 με το εξής γραπτό κείμενο «Το σκάφος Ρ32 δεν είναι ορατό στο σημείο. Είναι σωστός ο αριθμός;» ενώ ο 53χρονος του απάντησε την 08:20 μμ της ιδίας ημέρας με το εξής κείμενο μηνύματος «Δεν φαίνεται εντελώς επειδή είναι σκοτεινά». Εν συνεχεία ο 36χρονος χρησιμοποιώντας την συσκευή του κινητού τηλεφώνου του, περιηγείται στο διαδίκτυο τουλάχιστον από 09:48 μμ της 3.11.2020 στην επίσημη ιστοσελίδα του πολεμικού ναυτικού, προφανώς αναζητώντας το προαναφερόμενο σκάφος.

Από το τελευταίο αυτό μήνυμα, επιβεβαιώνεται ότι ο 53χρονος παρέχει πληροφορίες στον 36χρονο για αριθμούς πολεμικών πλοίων στην ανοικτή θάλασσα και τις θέσεις τους, ενώ φαίνεται ότι ο 36χρονος αναζητά τα πλοία στον ιστότοπο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Πάντως κατά το χρονικό διάστημα άρσης του απορρήτου, ήτοι από 1/10/2020 έως την 30/11/2020, οι δύο κατηγορούμενοι συνομιλούν μεταξύ τους 61 φορές, κάτι που αποδεικνύει ότι η παροχή πληροφοριών ήταν συνεχής.

Από την από 13.8.2021 έκθεση ανάλυσης δεδομένων του Τμήματος Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών Νοτίου Αιγαίου της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛΑ.ΑΣ. προκύπτει πληθώρα διαδικτυακών συνομιλιών μεταξύ των κατηγορουμένων μέσω των εφαρμογών facebook/messenger, viber και what’s up.

Στο κινητό τηλέφωνο του 36χρονου βρέθηκαν αποθηκευμένες μεταξύ άλλων τρεις φωτογραφίες ελληνικού πολεμικού πλοίου αγκυροβολημένου στο Καστελόριζο, αλλά και σκάφους του λιμενικού σώματος με στοιχεία Ρ-206 τραβηγμένες εμφανώς από την συσκευή κινητού τηλεφώνου του 53χρονου μάρκας Samsung από κοντινή απόσταση, αλλά και από την πάνω πλευρά του, ώστε να είναι ορατός ο ακριβής εξοπλισμός του, η ετοιμότητά του και η κατάσταση συντήρησής του, αλλά και άλλες φωτογραφίες πολεμικών πλοίων και πλοίων του λιμενικού σώματος.

Σύμφωνα με την από 13.8.2021 έκθεση ανάλυσης δεδομένων της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών / Τμήματος Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών Νοτίου Αιγαίου κατά το διάστημα άρσης του απορρήτου, εμφανίζονται επικοινωνίες μεταξύ των τηλεφωνικών συνδέσεων των δύο κατηγορούμενων.

Προέκυψαν εξάλλου διαδικτυακές επαφές μέσω των εφαρμογών messenger και whatsup, ενώ ο 36χρονος κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2021 (χρονικό διάστημα άρσης απορρήτου) επικοινωνεί μέσω της εφαρμογής what’s up (calls and chats) με μία πληθώρα τουρκικών αριθμών τηλεφωνίας (κωδικός +90), πράγμα που αποδεικνύει, όπως επισημαίνει η Εισαγγελέας, ότι ο κατηγορούμενος μετέδιδε τις πληροφορίες που ελάμβανε σε άτομα διαμένοντα στην Τουρκία.

Βρέθηκαν επίσης αρχεία εικόνας που είχε αποστείλει με το κινητό του ο 53χρονος και που απεικονίζουν ελληνικό πολεμικό πλοίο αγκυροβολημένο στον λιμένα του Καστελόριζου με ναυτικούς στο κατάστρωμά του, εν ώρα καθήκοντος.

Σημειώνει η κ. Εισαγγελέας, ότι η διά γυμνού οφθαλού και εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση και καταγραφή των ναυτικών δυνάμεων και στρατιωτών είναι αποτελεσματικότερη από την φωτογράφηση μέσω drone και παρέχει απόρρητες πληροφορίες σχετικά με την ισχύ, την ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα των ελληνικών πολεμικών δυνάμεων, ενώ οι φωτογραφίες εκ του σύνεγγυς πολεμικών πλοίων δίνουν πληροφορίες για το είδος, την ποιότητα και την ετοιμότητα του οπλισμού και των ναυτών που μεταφέρουν.

Πλέον συγκεκριμένα, οι φωτογραφίες αυτές, επεξεργαζόμενες κατάλληλα από έμπειρο πρόσωπο, δίνουν πληροφορίες σχετικά με τον οπλισμό του (αν φέρει στρατηγικό οπλισμό) την κατάσταση και την ετοιμότητα του πλοίου και του πληρώματος που φωτογράφιζε πάνω σε αυτό.

Επίσης, προκύπτει αποθηκευμένη και φωτογραφία ενός περιπολικού λιμενικού σκάφους με στοιχεία Ρ206, στο λιμάνι της Μεγίστης, η οποία επίσης προκύπτει ότι έχει τραβηχτεί από το κινητό τηλέφωνο του 53χρονου.

Εξάλλου, βρέθηκαν στο κινητό τηλέφωνο του 36χρονου αποθηκευμένες φωτογραφίες ελληνικών πολεμικών πλοίων τόσο αγκυροβολημένων σε λιμένες, όσο και στην ανοικτή θάλασσα.

Ο 53χρονος έδινε και προφορικά πληροφορίες για τους αριθμούς και τις θέσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων που συναντούσε κατά τον πλου στην ανοικτή θάλασσα.

Η Εισαγγελέας, τονίζει μεταξύ άλλων, πως η αποτελεσματικότητα ενός πλοίου ως πολεμικού όπλου εξαρτάται όχι μόνο από τον τύπο του, αλλά και από τον οπλισμό του, το φερόμενο ναυτικό πυροβολικό, τις τορπίλες, τους πυραύλους και σε δευτερεύοντα ρόλο τις νάρκες και βόμβες πίεσης ή βυθού που φέρει.

Είναι χαρακτηριστικό και αυτονόητο ότι ο οπλισμός του πλοίου είναι εμφανής εξωτερικά, αλλά όχι διακριτός σε ποιότητα από απόσταση και από μη έμπειρο παρατηρητή. 

Όταν όμως η εικόνα είναι κοντινή και από μικρό ύψος και συνδυάζει πληροφορίες για τον οπλισμό που φέρει, την κατάσταση του πλοίου (συντήρηση) και το προσωπικό που μεταφέρει, ο συνδυασμός των τριών στοιχείων παρέχει πληροφορίες που είναι απόρρητες – προσιτές μόνο στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και την στρατιωτική ηγεσία και δεν μπορεί να τυγχάνουν καταγραφής και επεξεργασίας.

Ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου Ρόδου να κατέγραφαν τις δραστηριότητες αλλά και τις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κω και τη Νίσυρο εξετάζουν οι αρμόδιες αρχές.

Πέρα από το εύρος των στοιχείων που έχουν συλλέξει οι άνδρες των ελληνικών υπηρεσιών και τα οποία καταδεικνύουν την πολύμηνη δράση των δύο κατηγορουμένων ως κατασκόπων, το γεγονός ότι το πλοίο που εργαζόταν ο 54χρονος πραγματοποιούσε επίσης δρομολόγια και στα δύο παραπάνω νησιά έχει οδηγήσει τις έρευνες και προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πέρα από την ΕΥΠ, επικουρικές έρευνες ως προς τη δράση των δύο κατασκόπων διεξάγουν και στρατιωτικοί κύκλοι, σε μία επιπλέον προσπάθεια να καταγραφεί όχι μόνο το μέγεθος των πληροφοριών που έχουν μεταφερθεί στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ), αλλά και το εύρος των περιοχών και τοποθεσιών στις οποίες επικέντρωσαν τη δράση τους οι δύο κατάσκοποι.

Να σημειώσουμε πως στην κατοχή των δύο Ελλήνων μουσουλμάνων οι οποίοι κατασκόπευαν υπέρ των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών βρέθηκαν περισσότερες από 2.500 φωτογραφίες ελληνικών στόχων, ονόματα και αριθμοί πλοίων αλλά και στιγμιότυπα υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού κατά τον ελλιμενισμό τους στο λιμάνι της Ρόδου.

Με βάση τα όσα αποκάλυψε στις ελληνικές αρχές ο 54χρονος μάγειρας, ο ίδιος στρατολογήθηκε από τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο Σαμπαχατίν Μπαϊράμ, με την υποχρέωση να του παρέχει πληροφορίες γύρω από την κατανομή και τη δράση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σύμπλεγμα της Μεγίστης, όπως π.χ το ποτέ αλλάζει η φρουρά στο Καστελόριζο, τον αριθμό των ανδρών στο νησί, στοιχεία ταυτότητας μελών αλλά και διοικητών της ελληνικής φρουράς και άλλα.

Για την 8η Μαΐου 2023 έχει προσδιοριστεί από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου, κατόπιν αιτήσεως για την επίσπευσή της, η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό των εφέσεων κατά της αποφάσεως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου με την οποία κρίθηκαν, μαζί με τον 53χρονο πρώην μάγειρα του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ Σταύρος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας