Εκτός διεθνούς δικαίου οι βρώμικες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος κινεζικών εταιρειών

1223

Οι ΗΠΑ σπρώχνουν τον πλανήτη στον όλεθρο! Νέες αναταράξεις στις αλυσίδες εφοδιασμού

Οι αμερικανικές κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες θα επηρεάσουν αρνητικά τη σταθερότητα της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού, δήλωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, απαντώντας στην απόφαση της Ουάσινγκτον να προσθέσει 12 επιχειρήσεις από το ασιατικό κράτος στον κατάλογο ελέγχου των εξαγωγών της εξαιτίας των ισχυρισμών των ΗΠΑ ότι η  Κίνα συνδράμει την πολεμική προσπάθεια των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Global Times το Σάββατο 15 Απριλίου 2023.
Η κίνηση των ΗΠΑ αποτελεί μονομερή ενέργεια και δεν υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Οι κινεζικές εταιρείες που αναφέρονται στον λεγόμενο «κατάλογο οντοτήτων» (s.s. Entity List) των ΗΠΑ, μια de facto μαύρη λίστα εξαγωγών που επιτρέπει τις αμερικανικές εξαγωγές μόνο όταν η Ουάσινγκτον χορηγεί άδειες, είναι κυρίως διανομείς ηλεκτρονικών εξαρτημάτων με έδρα τη Σενζέν και το Χονγκ Κονγκ.
Ονομάστηκαν λόγω των ισχυρισμών ότι υποστηρίζουν τις στρατιωτικές και αμυντικές βιομηχανίες της Ρωσίας.
Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν επίσης στον κατάλογό τους αυτή την εβδομάδα επιχειρήσεις από τη Ρωσία, τη Σιγκαπούρη, την Ισπανία, τη Συρία, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ουζμπεκιστάν.

Η πορεία των κυρώσεων

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τον Φεβρουάριο ότι δεκάδες εταιρείες από τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες θα συμπεριληφθούν στον «κατάλογο οντοτήτων» του Υπουργείου Εμπορίου για την παράκαμψη των απαγορεύσεων στρατιωτικών ή τεχνικών προμηθειών σε κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.
Τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε πέντε κινεζικές εταιρείες και σε ένα άτομο, που κατηγορήθηκαν ότι προμήθευαν εξαρτήματα για drones σε έναν ιρανικό κατασκευαστή μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πωλούνταν στη Ρωσία και χρησιμοποιούνταν σε επιθέσεις σε πετρελαιοφόρα.

Οι αμερικανικές προφάσεις

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ επιχειρούν να εκφοβίσουν κινεζικές εταιρείες για φερόμενη εμπλοκή με τη Ρωσία.
Στις 24 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση Biden πρόσθεσε δύο κινεζικές εταιρείες στη μαύρη λίστα της, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επέκρινε αργότερα την κύρωση, σημειώνοντας ότι η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά αντίμετρα ως απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ διαδίδουν παραπληροφόρηση ότι η Κίνα θα προμήθευε όπλα στη Ρωσία και επιβάλλον κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες με αυτό το πρόσχημα.
Πρόκειται για ξεκάθαρο ηγεμονισμό και διπλά μέτρα και απόλυτη υποκρισία, δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι ΗΠΑ έχουν σχεδόν βάλει στη μαύρη λίστα όλες τις μεγάλες κινεζικές εταιρείες στον κλάδο των ημιαγωγών και τώρα σκοπεύουν να συμπεριλάβουν και μικρές στον τεχνολογικό πόλεμο εναντίον της Κίνας, δήλωσε ο Ma Jihua, βετεράνος ειδικός στη βιομηχανία τεχνολογίας, στους Global Times το Σάββατο 15 Απριλίου.
The renminbi's creeping internationalisation (III) – Salami-slicing
«Άσφαιρες» οι κυρώσεις

Η οριακή επίδραση των κυρώσεων της Ουάσιγκτον μειώνεται.
«Δεν έχουμε δει καμία κινεζική εταιρεία να αποτυγχάνει λόγω της αμερικανικής κύρωσης», είπε ο Ma, προσθέτοντας ότι οι επιχειρησιακές στρατηγικές των μικρών εταιρειών είναι πιο ευέλικτες, γεγονός που θα είχε περιορισμένο αντίκτυπο από την καταστολή.
Επιπλέον, η εκστρατεία της κυβέρνησης Biden για οικονομική αποσύνδεση (decoupling) με την Κίνα βρίσκεται τώρα κοντά στην κατάρρευση. Όλο και περισσότερες χώρες έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή τους στην αποσύνδεση με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία είναι επίσης ο κύριος δύτης για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη κατά την εποχή μετά τον COVID, σημείωσε ο Ma.
Οι ίδιες οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο οικονομικής ύφεσης φέτος, με το χρέος τους να κινδυνεύει ακόμη και να αθετήσει, αφού ξεπέρασε το νόμιμο όριο χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο.
Εν τω μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen των ΗΠΑ και η υπουργός Εμπορίου Gina Raimondo εξέφρασαν την ελπίδα τους να επισκεφθούν την Κίνα.
«Σαφώς οι ΗΠΑ έχουν την ανάγκη τους να συνεργαστούν με την Κίνα σε ορισμένες πτυχές, αλλά δεν θα ήταν επιλογή για αυτές να επιδιώξουν συνεργασία, ενώ ταυτόχρονα καταπιέζουν τις κινεζικές εταιρείες», είπε ο Ma.
Are US sanctions pushing Brazil, others into China's arms? • The Register

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας