Εκτεταμένη διαφθορά σε Ευρωκοινοβούλιο και Βρυξέλλες-Καϊλή συνελήφθη κατέχοντας σακούλες χρημάτων

811

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έβαλε η αποκάλυψη μεγατόνων  στο Ευρωκοινοβούλιο που αφορά στη δωροληψία ευρωβουλευτών από το Κατάρ για επηρεασμό της πολιτικής της ΕΕ.
Στους πρωταγωνιστές της υπόθεσης η Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, μία από τις 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές του Βελγίου, μετά από έρευνες για δωροδοκία ευρωβουλευτών από το Κατάρ, αλλά και ο σύζυγός της, ο F.G., πρώην κοινοβουλευτικός συνεργάτης του κ. Panzeri, τώρα υπάλληλος της ομάδας S&D ενώ την ίδια ώρα η Διεθνής Διαφάνεια καταγγέλλει, πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και κάνει λόγο για κουλτούρα ατιμωρησίας και απουσία ελέγχων.   
Εκτός ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τέθηκε, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή με απόφαση του Προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη.
Επίσης, η Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να θέσει εκτός Ομάδας την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή. “Η αναστολή της συμμετοχής της Εύας Καϊλή στην Ομάδα των Σοσιαλιστών έχει «άμεση εφαρμογή, ως απάντηση στις εν εξελίξει ανακρίσεις”, όπως ανακοινώθηκε.
Πλέον, η Εύα Καϊλή βρίσκεται υπό κράτηση για ανάκριση στα χέρια των βελγικών αρχών, ως ύποπτη για υπόθεση διαφθοράς, στην οποία φέρονται να πρωταγωνιστούν ευρωβουλευτές και το Κατάρ.
Συνολικά συνελήφθησαν η κα Καϊλή και ο σύζυγός της, καθώς και  ακόμη 3 άτομα που σύμφωνα με πληροφορίες είναι: ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri, αλλά και ο Niccolo’ Figa-Talamanca διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».
Παράλληλα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ, συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η σύζυγος και η κόρη του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Panzeri, που είναι και ο ιδρυτής της ΜΚΟ «Fight Impunity» που ερευνά η βελγική αστυνομία, η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στο επίκεντρο της έρευνας των βελγικών Αρχών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας,  βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτή τη στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, FIFA, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα».

Σακούλες με χρήματα στην οικία της – Ο ρόλος του πατέρα της

Στο μεταξύ, η βελγική εφημερίδα L’echo, γράφει ότι στο σπίτι της Εύας Καϊλή  βρέθηκαν σακούλες με χρήματα.
Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές ποσό.
Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει συλληφθεί και ο πατέρας της, ο οποίος φέρεται να εντοπίστηκε με μία τσάντα γεμάτη χαρτονομίσματα και να σκόπευε να διαφύγει.
Σημειώνεται ότι η Εύα Καϊλή συνελήφθη με  τη διαδικασία του αυτοφώρου, όπως και ο σύζυγός της,  μετά τις έρευνες της βελγικής αστυνομίας στο σπίτι της.
κ1_2.JPG
Σύμφωνα με πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας “L’Echo”, η κα Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, καθώς στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα».
Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», η κα Καϊλή,αλλά και οι υπόλοιποι 4 συλληφθέντες που οδηγήθηκαν στις 9/12 σε ακρόαση, θα περάσουν εντός 48 ωρών από αρμόδιο Δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει για πιθανά εντάλματα σύλληψης.
Όλοι θεωρούνται αθώοι.
Στο μεταξύ, η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν έχει επιβεβαιώσει τα ονόματα των συλληφθέντων, παρά μόνο σημειώνει ότι πρόκειται για «προσωπικότητες με στρατηγικές θέσεις».

Δεν κλήθηκαν για ανάκριση συνεργάτες της

Στο επίκεντρο των βελγικών αρχών βρίσκεται η υπόθεση διαφθοράς στην οποία φέρεται να εμπλέκεται η Εύα Καϊλή.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διαπιστευμένος συνεργάτης της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες, κανένας από τους πέντε διαπιστευμένους συνεργάτες της στη βελγική πρωτεύουσα δεν έχει κληθεί για κατάθεση ή ανάκριση από τις Αρχές.

Le Monde: Πολιτικός σεισμός με… συνέχειες το σκάνδαλο με την Εύα Καϊλή – Βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου

«Πολιτικό σεισμό σε… συνέχειες» θα ζήσει η Ευρώπη, σύμφωνα με την γαλλική Le Monde, καθώς «πολιτικό σεισμό» αποκαλεί το σκάνδαλο που εμπλέκει ευρωβουλευτές και πολιτικά πρόσωπα σε φερόμενο χρηματισμό από το Κατάρ.
«Οι αποκαλύψεις τάραξαν συθέμελα το Ευρωκοινοβούλιο», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει: «όσα έγιναν γνωστά ίσως δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου» και παραθέτει το λακωνικό σχόλιο του Ευρωκοινοβουλίου σύμφωνα με το οποίο «Το Κοινοβούλιο δεν σχολιάζει δικαστικές υποθέσεις εν εξελίξει.
Όπως πάντα συνεργάζεται απολύτως με τις αρμόδιες εθνικές Αρχές και θα πράξει το ίδιο στην συγκεκριμένη περίπτωση».
Η Le Monde υπενθυμίζει ότι από το πρωί της Παρασκευής, 9 Δεκεμβρίου, πολλά άτομα προσήχθησαν για ανάκριση και πιθανόν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες.
Ειδικά αναφέρεται στην Εύα Καϊλή, 44 ετών, αντιπρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, μέλος των Ευρωσοσιαλιστών (S&D), τον Pier Antonio Panzeri, 67 ετών, Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή της ίδια ομάδας S&D και πρόεδρο της ΜΚΟ «Fight Impunity», τον Luca Visentini, γενικό γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνδικαλιστών (ITUC) και τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην βοηθό του κ. Panzeri και σύντροφο της Εύας Καϊλή, με την οποία έχει αποκτήσει ένα παιδί.
Επίσης, τα γραφεία των βοηθών δύο Βέλγων ευρωβουλευτών της Ευρωσοσιαλιστικής ομάδας, του Marc Tarabella και της Marie Arena δέχτηκαν την επίσκεψη ελεγκτών και αποκλείστηκαν.
Ένας βοηθός κοινοβουλίου της ομάδας του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος (PPE) εκλήθη από τον ανακριτή, αναφέρει η Le Monde.
Για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, η Le Monde αναφέρει ότι διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ, μόλις έγινε γνωστή η προσαγωγή της από τις Αρχές, στο Βέλγιο και σημειώνει: «Η βελγική αστυνομία την συνέλαβε επ’αυτοφώρω και αυτό δεν της επέτρεψε να κάνει χρήση της βουλευτικής της ασυλίας, αφού σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο σακούλες με μετρητά βρέθηκαν στο σπίτι της».
Και συνεχίζει: «Ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι είναι κοινοβουλευτικός βοηθός του Ιταλού ευρωβουλευτή Andrea Cozzolino, της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών.
Προηγουμένως ήταν βοηθός του πρώην ευρωβουλευτή Pier Antonio Panzeri, ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο του Κατάρ.
Ο Τζόρτζι και ο Πανζέρι ίδρυσαν μαζί το 2019 την ΜΚΟ «Fight Impunity», που έχει στόχο την καταπολέμηση της ατιμωρησίας διεθνώς.
Τα γραφεία της εν λόγω ΜΚΟ, η οποία στο διοικητικό της συμβούλιο περιλαμβάνει προσωπικότητες όπως ο Μπερνάρ Καζνέβ, η Έμμα Μπονίνο και η Φεντερίκα Μογκερίνι, ελέγχθηκαν από τις Αρχές».
01_44.JPG
Το Κατάρ – Πως φτάσαμε στην κατηγορία της διαφθοράς

Αντιμέτωπη με την κατηγορία της διαφθοράς βρίσκεται η υπό κράτηση Εύα Καϊλή.
“Κλείδι” το Κατάρ και το Μουντιάλ του 2022. Πως όμως εμπλέκονται όλα αυτά μαζί;
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και το κουβάρι των αποκαλύψεων έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται, έχοντας και πολιτικές διαστάσεις.
Λέξη-κλειδί είναι το Κατάρ και η διοργάνωση για το Παγκόσμιο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, για το οποίο επενδύθηκαν πάνω από 220 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν το πιο ακριβό στο παρελθόν  είχε φτάσει να κοστίζει το πολύ 18 δις, αλλά και οι εκτιμήσεις των ερευνητών ότι τα τελευταία έξι χρόνια πάνω από 6.000 ξένοι εργάτες έχασαν τη ζωή τους  για την κατασκευή των απαραίτητων έργων για το αθλητικό γεγονός.
Από τις Βρυξέλλες κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε. Και εδώ είναι το σημείο που ίσως εξηγεί τους λόγους που τελικά το Κατάρ  φαίνεται να δωροδόκησε πολιτικούς και προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 είναι ένα ατελείωτο σκάνδαλο , που έχει τις ρίζες του στο 2010.
Πάντως, μόλις προ δύο ημερών ένας άλλος μετανάστης εργάτης πέθανε, τα συλλυπητήρια της FIFA (της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας) έφτασαν, αλλά η διαργάνωση συνεχίστηκε.
Η έρευνα της βελγικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας συνεχίζεται εδώ και μήνες, αν και οι υποψίες για διαφθορά που συνδέονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ συνεχίζονται από το 2010, τότε που γεννήθηκε η ιδέα να γίνει το αθλητικό γεγονός στο εμιράτο.
Τότε πρόεδρος της UEFA, της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής οργάνωσης, ήταν ο Γάλλος Michel Platini , πρώην σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και φίλος του τότε Γάλλου προέδρου Sarkozy και σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, με την υποστήριξη της Γαλλίας ανατράπηκε η ισορροπία υπέρ του Κατάρ.
Η ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ έγινε το 2010. Όλες οι παγκόσμιες ομοσπονδίες συμφώνησαν να προτείνουν διπλή υποψηφιότητα. Το 2018 θα ήταν η σειρά της Ρωσίας ( αν και είχε προγραμματιστεί για την Αγγλία) , ενώ η διοργάνωση του 2022 θα κατευθυνόταν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, όταν έφτασε η ώρα των ανακοινώσεων στη Ζυρίχη η FIFA έδωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στο Κατάρ και ακολούθησε ένταση.
Παρά τις παγκόσμιες έρευνες μέχρι στιγμής, καμία αρχή του Κατάρ δεν έχει κριθεί ένοχη για διαφθορά. Για τους Αμερικανούς ερευνητές, το Κατάρ εξασφάλισε το Παγκόσμιο Κύπελλο διαπραγματεύοντας τα υψηλότερα επίπεδα της διεθνούς πολιτικής, για παράδειγμα προσφέροντας μακροπρόθεσμες συνεργασίες στον ενεργειακό εφοδιασμό, ειδικά στο φυσικό αέριο, που είναι η πηγή του μεγάλου του πλούτου.
Παράλληλα, οι θάνατοι εργατών κατά την κατασκευή των έργων, έριξε…λάδι στη φωτιά.   

Η στήριξη Καϊλή  στο Κατάρ

Πλέον, η  αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  φέρεται να είχε υποστηρίξει τα συμφέροντα του Κατάρ, έχοντας λάβει χρήματα και δώρα ώστε να αλλάξει η αφήγηση για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.
Η κα Καϊλή παρείχε απλόχερη στήριξη στο Κατάρ και μάλιστα στον απόηχο του μπαράζ διαμαρτυριών και αντιδράσεων για το Παγκόσμιο Κύπελλο και των αποκαλύψεων για θανάτους μεταναστών εργαζόμενων στα κατασκευαστικά έργα.
Οι κατηγορίες κατά της Καϊλή αφορούν την προσπάθεια «επηρεασμού των οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Η έρευνα γίνεται εδώ και μήνες και οι 4 συλλήψεις έγιναν στις 9/12, που είναι η ημέρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αφιερώνει στην καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ η  αστυνομία κατέσχεσε περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά.Μόσο στο σπίτι του του πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri, η αστυνομία βρήκε 500.000 χιλιάδες ευρώ σε μετρητά τα οποία κατασχέθηκαν.
Πάντως, ενδεικτικό της στήριξης της Καϊλή στο Κατάρ είναι η ανάρτησή της την 1η Νοεμβρίου στο Twitter, για τη συνάντησή της με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ Ali bin Samikh Al Marri, με την αναφορά πως «η ευρωβουλευτής χαιρετίζει τη δέσμευση του Κατάρ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και εύχεται καλή επιτυχία στο τουρνουά».

Ανδρουλάκης: Η κυρία Καϊλή έκανε παιχνίδι Δούρειου Ίππου της ΝΔ

«Από τον Σεπτέμβριο έλεγα πως η κα Καϊλή δεν θα είναι ξανά υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ… λειτουργούσε σαν Δούρειος Ίππος της ΝΔ», είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου.
Ο κ.Ανδρουλάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως «από τις 26 Ιουλίου και μετά με οδήγησε να πάρω μία απόφαση για να πάρω αποστάσεις από την Ευα Καϊλή.
Από τη στιγμή που κατήγγειλα την υπόθεση για το Pretador η κυρία Καϊλή έλεγε πως είναι κάτι σύνηθες και έχει συμβεί και σε άλλους».
«Είχα ενημερώσει πως η κυρία Καϊλή δεν θα είναι ξανά υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ γιατί λειτουργούσε ως Δούρειος Ίππος της ΝΔ.
Ηδη από τη στιγμή που έκανε τις δηλώσεις για το Κατάρ το ποτήρι ξεχείλισε.
Αλλοι θα πουν ότι καθυστερήσαμε, άλλοι θα πουν ότι βιαστήκαμε.
Σας λέω λοιπόν πως από το Σεπτέμβριο είχα πει ότι η κυρία Καϊλή δεν θα είναι ξανά υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ».
«Το σύστημα εξουσίας του κ.Μητσοτάκη έχει απίστευτο θράσος.
Η κυρία Καϊλή έκανε δηλώσεις για να υποβαθμίσει το θέμα τον υποκλοπών».
«Για την υπόθεση αυτή, δεν ξέρω τι θα γίνει, γιατί εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα.
Δεν μπορεί να εκτίθεται η παράταξή μας επειδή κάποιοι θέλουν να κάνουν παιχνίδια Δούρειου Ιππου.
Δεν θα δεχθώ κανένα εμπόδιο.
Μηδενική ανοχή σε τέτοια περιστατικά».
«Τα χθεσινά τα έμαθε όταν τα έγραψαν τα βελγικά sites και οι βελγικές εφημερίδες».
«Δεν ξέρω τι έχει συμβεί, αλλά οι αποφάσεις μου λαμβάνονται με πολιτικούς όρους».
Ο κ.Ανδρουλάκης επιτέθηκε ξανά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας «εγώ δεν καλύπτω κανέναν, όπως κάνει ο κ.Μητσοτάκης με τον ανιψιό του και ο κ.Τσίπρας με τον Νίκο Παππά».
«Από τη μία μπράβο στην κυρία Καϊλή από τον κ.Γεωργιάδη και κ.Γρηγοριάδη και τώρα η ΝΔ προσπαθεί να εργαλειοποιήσει την υπόθεση με τις παρακολουθήσεις» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Μάντζος: Καλούμε την κα Καιλή να παραδώσει την έδρα στην παράταξη, με την οποία εξελέγη

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε αποφασίσει να μην συμπεριληφθεί η κα Καϊλή σε οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Από χθες το επίπεδο αλλάζει, έχουμε ένα μείζον πολιτικό, ηθικό και νομικό πλέον ζήτημα. Ένα ζήτημα αδιαφάνειας, ζήτημα φερόμενης διαφθοράς, ζήτημα πολιτικής ηθικής, στο οποίο δεν χωράει ούτε σκιά, ούτε καμία ανοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δ. Μάντζος, με αφορμή τη σύλληψη της Εύας Καΐλή από τις αρχές του Βελγίου.
Όπως ανέφερε ο κ. Μάντζος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «είναι αυτονόητη και αυτόματη η διαγραφή της κας Καιλή , με απόφαση του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη. Καλούμε την κα Καιλή να παραδώσει την έδρα στην παράταξη, με την οποία εξελέγη».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ξεκαθάρισε πως «θαείμαστε άτεγκτοι και ανεπιφύλακτοι σε κάθε ανάλογη υπόθεση».
Όπως είπε, «όταν μιλάμε για αξιακή ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, καμία ανοχή στη διαφθορά, καμία ανοχή στην αδιαφάνεια. Μόνο στο φως και στο προσκήνιο η πολιτική αντιπαράθεση με τα μεγάλα συμφέροντα. Θα είμαστε άτεγκτοι και ανεπιφύλακτοι σε κάθε ανάλογη υπόθεση».
Εξήγησε ότι «στην περίπτωση της κας Καϊλή δεν υπάρχει predator. Ουδέν κινητό βρέθηκε με απόπειρα ίχνους predator».
Ο κ. Μάντζος μίλησε για «συγκεκριμένες, σημαντικές και αγεφύρωτες αποστάσεις και διαφοροποιήσεις της Εύας Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, τις θέσεις και τις αξίες που αυτό εκφράζει».

Τι προηγήθηκε – Η σύλληψη στις 9/12

«Η βελγική αστυνομία συνέλαβε την Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής (9/12/2022), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση. Αξίζει να σημειωθεί πως οι βελγικές αρχές σφράγισαν και το γραφείο της Ελληνίδας ευρωβουλευτή. «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος
afp_2.JPG

k2_3.JPG
Όταν η Καϊλή στήριζε …Κατάρ

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε πρόσφατη ομιλία της η κ. Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο για το Κατάρ και τη διοργάνωση του Μουντιάλ είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς είχε εξάρει τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάστηκε η διοργάνωση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την είχε αδειάσει κάνοντας λόγο για άποψη που δεν εκφράζει τις προτεραιότητες παράταξης. «Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Η κ. Καϊλή παρείχε απλόχερη στήριξη στο Κατάρ και μάλιστα στον απόηχο του μπαράζ διαμαρτυριών και αντιδράσεων για το Παγκόσμιο Κύπελλο και των αποκαλύψεων για θανάτους μεταναστών εργαζόμενων στα κατασκευαστικά έργα. Τότε η κ. Καϊλή είχε ψέξει τους ευρωβουλευτές ότι κάνουν επιθέσεις εις βάρος του Κατάρ σημειώνοντας «ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».

Διεθνής Διαφάνεια: Απουσία ελέγχων στο Ευρωκοινοβούλιο

Η επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπόθεση διαφθοράς σε σχέση με το Κατάρ προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, όπου ευρωβουλευτές και μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν επείγουσα συζήτηση για την βελτίωση της λειτουργίας των κανόνων της ηθικής σε αυτόν το μεγάλο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International).
«Εδώ και πολλές δεκαετίες, το Κοινοβούλιο επέτρεψε την ανάπτυξη μίας κουλτούρα ατιμωρησίας (…) και μία απόλυτη απουσία ανεξάρτητου ηθικού ελέγχου».
Ο έλεγχος αυτός είναι «ελαττωματικός» στον θεσμό (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), έγραψε στο Twitter ο Alberto Alemanno, καθηγητής του Δικαίου στο College de l’ Europe της Μπρυζ.
Η γαλλίδα ευρωβουλευτής Manon Aubrie (ριζοσπαστική αριστερά) κατήγγειλε «το επιθετικό lobbying του Κατάρ» και ζήτησε την διεξαγωγή συζήτησης για το θέμα την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπου συνέρχεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεργασθούμε με την δικαιοσύνη», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας