Συγχρονίζουν “καταιγίδα” κατά ΗΠΑ-Δύσης
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Τ.Ερντογάν, μεταβαίνει εκτάκτως στην Ρωσία για να δει τον Β.Πούτιν, λίγες μόνο ημέρες μετά την συνάντηση τους στην Τεχεράνη.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη στο Σότσι της Ρωσίας στις 5 Αυγούστου για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της τουρκικής Προεδρίας αλλά και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Την είδηση μετέδωσε στην Τουρκία το δίκτυο TRT και στη Ρωσία το πρακτορείο Interfax.
Η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας γίνεται σε μία πολύ σημαντική χρονική περίοδο. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, που επικαλείται τον Πεσκόφ, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν περιφερειακά προβλήματα και τις διμερείς σχέσεις.
Γιατί όμως ενώ Ερντογάν-Πούτιν συναντήθηκαν τελευταία φορά στις 19 Ιουλίου στην Τεχεράνη, ο Τούρκος πρόεδρος σπεύδει ξανά στην Ρωσία;
Το πρώτο μείζον θέμα συζήτησης για το Ερντογάν είναι οι Κούρδοι της Συρίας και προσφάτως και του Ιράκ. Ο Ερντογάν θέλει να συζητήσει με τον Β.Πούτιν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξάλειψης του κουρδικού κινδύνου. Επί της ουσίας ο Ερντογάν θα παρακαλέσει τον Β.Πούτιν να του δώσει το “πράσινο φως” για μια περιορισμένη έστω στρατιωτική εισβολή στην ΒΑ Συρία.
Το δεύτερο θέμα συζήτησης είναι τα ελληνοτουρκικά. Η συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν έρχεται καθώς θα αποπλεύσει το τουρκικό γεωτρύπανο «Abdulhamid Han» για την Αν. Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου.
Ο Ερντογάν θέλει να συζητήσει το πλήρες σχέδιο υποστήριξης της Τουρκίας σε περίπτωση που ξεσπάσει μείζονα κρίση με την Ελλάδα και τα πράγματα εκτραχυνθούν για την Άγκυρα εντός ΝΑΤΟ.
Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν πληθύνει οι ρωσικές αναφορές το τελευταίο χρονικό διάστημα για ελληνοτουρκική κρίση, την οποία ο Ερντογάν συγχρονίζει με μια νέα τουρκική εισβολή στην ΒΑ Συρία.
Εκτίμηση μας είναι ότι ο Β.Πούτιν θα δώσει τελικά το “πράσινο φως” για μια έστω περιορισμένη τουρκική επιχείρηση την ΒΑ Συρία, προκειμένου ο Ερντογάν να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την Ευρασία.
Γι αυτό ακριβώς το λόγο η Ρωσία αναβάθμισε την Τουρκία δίνοντας της το Κέντρο Εξαγωγής Ουκρανικών Σιτηρών, για τη σύσταση του οποίου τα μέρη συμφώνησαν νωρίτερα.
Ρωσικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν στρατολογήθηκε στην Τεχεράνη – 10 γεγονότα
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, τα αποτελέσματα της συνάντησης της «τρόικας» είναι θετικά. Τι συνέβη αυτή τη φορά στην Τεχεράνη και γιατί η Ρωσία μπορεί να θριαμβολογεί;
Η «τρόικα» Ρωσίας, Ιράν, και η Τουρκία που ετοιμάζεται να έρθει σε ρήξη με τη Δύση, συζήτησαν και σκιαγράφησαν σχέδια δράσης σε μια τεράστια περιοχή, βελτιώνοντας τις μεταξύ τους σχέσεις κατά τη διάρκεια διμερών και τριμερών συναντήσεων και διαπραγματεύσεων.
Στο μεταξύ, χάρη στην πολυετή πολιτική της Ρωσίας, η Τουρκία σύντομα θα αποβληθεί από το ΝΑΤΟ για να αποκτήσει την ανεξαρτησία της και να ενταχθεί σε BRICS, SCO και EAEU. Η επίλυση των υπόλοιπων αντιθέσεων μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης συγχρονίζεται με τη συνάντηση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας για μια νέα Εγγύς και Μέση Ανατολή.
Πρώτον, έλαβε χώρα η πρώτη σύνοδος κορυφής σε σχήμα Αστάνα για τη Συρία εδώ και τρία χρόνια με τη συμμετοχή των Βλαντιμίρ Πούτιν, Εμπραχίμ Ραΐσι και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Δεύτερον, ο Τούρκος ηγέτης συζήτησε τις συριακές υποθέσεις παρέα με δύο συμμάχους στη Συρία, τους προέδρους της Ρωσίας και του Ιράν.
Τρίτον, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και τόνισαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην πολιτική διευθέτηση. Απέρριψαν «όλες τις προσπάθειες δημιουργίας νέων πραγματικότητων» «με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης πρωτοβουλίας αυτοδιοίκησης», εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αντισταθούν στον αυτονομισμό.
Τέταρτον, αναγνωρίστηκε ότι η «τρόικα» της Αστάνα πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης. Ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται παράνομα στη Συρία και πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφός της. Οι υπόλοιποι ηγέτες συμφώνησαν μαζί του.
Πέμπτον, η Μόσχα, η Άγκυρα και η Τεχεράνη επιβεβαίωσαν την πεποίθηση ότι η σύγκρουση στη Συρία δεν έχει στρατιωτική λύση, μπορεί να επιλυθεί μόνο από τους ίδιους τους Σύρους.
Έκτον, η Τρόικα εξέφρασε την «αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της». Όπως σημείωσε ο Πούτιν, εξωτερικές δυνάμεις προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τους Σύρους μαχητές «για να λύσουν τα δικά τους εγωιστικά γεωπολιτικά προβλήματα», ακόμη και εκτός Μέσης Ανατολής.
Έβδομο, επετεύχθησαν συμφωνίες σε συγκεκριμένες περιοχές έντασης στη Συρία που είναι επώδυνες για την Τουρκία και εν μέρει τη Ρωσία, στον κουρδικό βορρά αυτής της χώρας, στον Υπερευφράτη και στην Ιντλίμπ. Τα μέρη συμφώνησαν να συντονίσουν τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στους τομείς αυτούς και να εφαρμόσουν πλήρως τις υφιστάμενες συμφωνίες για το θέμα αυτό. Ο Ερντογάν, ο οποίος απείλησε να πραγματοποιήσει νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων που συνεργάζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη βόρεια Συρία, υπενθύμισε ότι η περιοχή έχει γίνει «λιμάνι τρομοκρατών» και απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.
Ο Πούτιν συμφώνησε με τον Ερντογάν:
“Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στα εδάφη που δεν ελέγχονται από τις συριακές αρχές. Βλέπουμε ότι οι πραγματικές απειλές εγκλήματος, εξτρεμισμού, αυτονομισμού προέρχονται από αυτές τις περιοχές». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, «από πολλές απόψεις αυτό διευκολύνεται από την καταστροφική γραμμή των δυτικών κρατών με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία χρησιμοποιούν ένα ευρύ οπλοστάσιο μέσων.
Όγδοον, η τρόικα της Αστάνα απέρριψε όλες τις μονομερείς κυρώσεις κατά της Συρίας και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει τη βοήθεια προς τους Σύρους «χωρίς διακρίσεις, πολιτικοποίηση και προϋποθέσεις και με πιο διαφανή τρόπο». Θα πρέπει επίσης να “συμβάλει στην απαραίτητη συμβολή” στην επιστροφή των Σύριων προσφύγων στην πατρίδα τους, μεταξύ άλλων με την ανοικοδόμηση υποδομών και την εκκαθάριση ναρκών.
Ένατο, η Τρόικα καταδίκασε «τις συνεχιζόμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων εναντίον πολιτικών στόχων», και απαίτησε τον σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ που απορρίπτουν την ισραηλινή κατοχή των Υψιπέδων του Γκολάν.
Δέκατο, ο Πούτιν, με την υποστήριξη των συναδέλφων του, χαρακτήρισε ως «καταστροφή» τη γραμμή στη Συρία που ακολουθούν οι δυτικές χώρες με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες «λεηλατούν τους φυσικούς τους πόρους για να διαλύσουν το συριακό κράτος»
Πολύ σημαντικό: Εκτός από το συριακό ζήτημα, οι ηγέτες της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας σε κοινή τους δήλωση, επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τον τριμερή συντονισμό σε διάφορους τομείς προκειμένου να προωθηθεί η κοινή πολιτική και οικονομική συνεργασία.
Συμπεράσματα
Ποια είναι τα κύρια συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από τα παραπάνω;
Πρώτον, οι τρεις ηγετικές δυνάμεις στην περιοχή δημιουργούν μια άτυπη συμμαχία.
Δεύτερον, ζητήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να φύγουν από τη Συρία και από τους Κούρδους – να αποστασιοποιηθούν γρήγορα από τους Αμερικανούς και να αναγνωρίσουν τη δύναμη της Δαμασκού.
Τρίτον, ο Ερντογάν, μετατρέπεται σχεδόν σε υπερασπιστή της εδαφικής της ακεραιότητας της Συρίας. Οι Πούτιν και Ραΐσι, είναι επίσης εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τέσσερις χώρες – Ρωσία, Ιράν, Τουρκία και Συρία – θα αρχίσουν σύντομα επιχείρηση εναντίον των Αμερικανών που αντλούν πετρέλαιο από το συριακό έδαφος.
Και επίσης το γεγονός ότι η πιθανή αντικουρδική στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, αν γίνει τώρα, θα έχει πολύ περιορισμένους στόχους και θα στρέφεται κατά του στρατιωτικού δυναμικού των Κούρδων και όχι στην υφαρπαγή τμήματος του συριακού εδάφους.
Δείτε τι είπε ο Πούτιν για αυτό το θέμα στο τέλος της συνόδου κορυφής της Τεχεράνης:
«Υπάρχουν κάποιες διαφορές σχετικά με το τι συμβαίνει στον Υπερ-Ευφράτη. Εδώ, παρεμπιπτόντως, υπάρχει μια κοινή θέση ότι τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να εγκαταλείψουν αυτό το έδαφος. Πρέπει να σταματήσουν να λεηλατούν το συριακό κράτος και τον συριακό λαό, να εξάγουν παράνομα πετρέλαιο από εκεί… Κατά τη γνώμη μας, προκειμένου να διασφαλιστεί μια μακροπρόθεσμη σταθερή κατάσταση, είναι απαραίτητο να μεταφερθεί όλη αυτή η επικράτεια υπό τον έλεγχο των επίσημων αρχών της Δαμασκού, υπό τον έλεγχο των Συριακών Ενόπλων Δυνάμεων, τότε θα μπορέσει να διεξαχθεί διάλογος με τους υπεύθυνους για αυτό.
Έχω πει πολλές φορές ότι το έργο της Τρόικας, η αναζήτηση συμβιβασμών, η εξεύρεση συμβιβασμών οδήγησαν στο γεγονός ότι πάνω από το 90% του εδάφους της Συρίας ελέγχεται από τις επίσημες αρχές, οι οποίες ωστόσο έσπασαν την πλάτη της διεθνούς τρομοκρατίας . Αυτό είναι ένα σπουδαίο αποτέλεσμα αυτής της κοινής δουλειάς».
Βίντεο: Η υπογραφή της συμφωνίας για τα σιτηρά