Έκτακτη οικονομική-πολιτική κρίση στη Γερμανία-Τρύπα 60δισ. λόγω Ουκρανίας–Σενάριο πρόωρων εκλογών

883

Τα έξοδα για την συντήρηση του αξιόμαχου του ουκρανικού Στρατού, η ανατίναξη των αγωγών Nord Stream, και μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας δημιούργησαν τρύπα 60 δισ στον γερμανικό προϋπολογισμό πυροδοτώντας σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ο κίνδυνος να συμπαρασύρει την Ευρώπη είναι πλέον ορατός.

Η Γερμανία, πρώην, κατά τα φαινόμενα, κραταιά οικονομική και πολιτική δύναμη στην Ευρώπη, αποκαλείται βάσει πολλών πολιτικών αναλύσεων ο «μεγάλος ασθενής» της γηραιάς ηπείρου και πλέον υπάρχουν σενάρια για πρόωρες εκλογές, καθώς ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται τεράστια αμφισβήτηση!

Η Bundesrepublik είναι αντιμέτωπη με σημαντικά δομικά προβλήματα στην οικονομία της, έχοντας χάσει την πολιτική ισχύ της στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο!

Όλα ξεκίνησαν με μια «τρύπα» στον προϋπολογισμό της ύψους 60 δισ. ευρώ.

Αιτία η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, η οποία ακύρωσε κονδύλι 60 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, των πρωτοβουλιών για την προστασία του κλίματος και την τόνωση του βιομηχανικού μετασχηματισμού της Γερμανίας.

Ειδικότερα, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κονδύλια που προορίζονται για την καταπολέμηση της κρίσης του κορωνοϊού για την προστασία του κλίματος.

«Απαγορεύεται να ξοδεύεις λεφτά που δεν έχεις», είπε το Συνταγματικό δικαστήριο της χώρας στην κυβέρνηση!

Μπροστά στην γερμανική κρίση που «γεννιέται» και κινδυνεύει να συμπαρασύρει ολόκληρη την Ευρώπη, o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει ένα προσχέδιο συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2023, σηματοδοτώντας ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αναστείλει το φρένο χρέους της χώρας μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου που έχει βυθίσει τη χώρα σε σοβαρή πολιτική και δημοσιονομική κρίση.

Για να παρακάμψει το συνταγματικά κατοχυρωμένο φρένο χρέους της χώρας, ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να κηρύξει την χώρα σε «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης»!

Τα σενάρια πρόωρων εκλογών είναι ορθάνοιχτα, καθώς σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση στην Γερμανία, το 76% δεν θέλει τον Σολτς για πρωθυπουργό!

Παράλληλα, το 52% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού πριν από την ολοκλήρωση της νομοθετικής περιόδου, ενώ το 36% εκτιμά ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της.

Στο ερώτημα, με ποια εργαλεία θα πρέπει να ξεπεραστεί η τρέχουσα κρίση γύρω από τον προϋπολογισμό, το 39% απαντά «με αυξήσεις φόρων για τους πλούσιους», το 35% «με περικοπές στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό» και το 17% «με αναστολή του φρένου χρέους».

Βόμβα από Wall Street Journal: Η Γερμανία είχε υποσχεθεί 50 δισ στην Ουκρανία;

Λόγω του παγώματος των γερμανικών κρατικών δαπανών μέχρι το τέλος του έτους, η Γερμανία θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ οικονομικής στήριξης των γερμανικών επιχειρήσεων και βοήθειας προς την Ουκρανία, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

«Στο εγγύς μέλλον, η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει σε ποιους τομείς θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα:

ενίσχυση της συλλογικής άμυνας της Ευρώπης και υποστήριξη της Ουκρανίας ή μετριασμός των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά», υποστηρίζει η Wall Street Journal

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει ήδη υποσχεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει ένα τετραετές πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο πρόσφατα το Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε το οικονομικό σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης αντίθετο με το γερμανικό σύνταγμα, στο οποίο το Βερολίνο απάντησε παγώνοντας τις κρατικές δαπάνες μέχρι το τέλος του 2023.

Η Wall Street Journal σημείωσε ότι ένα πάγωμα δαπανών θα υπονόμευε τις προσπάθειες για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης αυξάνοντας το οικονομικό χάσμα μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένων Πολιτειών.

Το δημοσίευμα επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι οικονομικές δυσκολίες της κυβέρνησης Scholz συμβαίνουν στο πλαίσιο μιας αυξανόμενης πολιτικής κρίσης.

Γερμανία: Πυρετός διαβουλεύσεων για την οικονομία

Εγκλωβισμένος σε αδιάκοπες συνομιλίες για την επίλυση μιας πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης είναι ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας, μετά την απόφαση-σοκ που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα το ανώτατο δικαστήριο της χώρας σχετικά με τα εκτός προϋπολογισμού κεφάλαια.

Την ώρα που ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς προήδρευε της τακτικής εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του, κυβερνητικοί δικηγόροι και αξιωματούχοι συνέχιζαν τις αγωνιώδεις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία ακύρωσε κονδύλι 60 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών για την προστασία του κλίματος και την τόνωση του βιομηχανικού μετασχηματισμού της Γερμανίας.

Οι βουλευτές που είναι υπεύθυνοι για τον προϋπολογισμό αποφάσισαν την Τετάρτη να αναβάλουν μια συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί για χτες το απόγευμα προκειμένου να βάλουν τις τελευταίες πινελιές στο δημοσιονομικό σχέδιο του 2024 και ο κυβερνητικός συνασπισμός απέσυρε επίσης τον προϋπολογισμό από το πρόγραμμα της συνεδρίασης της Bundestag την επόμενη εβδομάδα.

«Στόχος μας είναι να συζητήσουμε τον προϋπολογισμό γρήγορα, αλλά με τη δέουσα προσοχή, ώστε να υπάρχει ασφάλεια», ανέφεραν τα τρία κόμματα της συμμαχίας του Σολτς. Τυπικά, ο προϋπολογισμός θα πρέπει να εγκριθεί με τελική ψηφοφορία στην Ανω Βουλή στα μέσα Δεκεμβρίου.

Μια πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι μια αναδρομική αναθεώρηση του φετινού προϋπολογισμού, που θα περιλαμβάνει άλλη μια αναστολή του συνταγματικού ορίου του καθαρού νέου δανεισμού, γνωστού ως «φρένου χρέους».

Επίσης, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιχειρήσει να ενσωματώσει ορισμένα από τα ειδικά κονδύλια στο Σύνταγμα της Γερμανίας, κάτι που πέτυχε ο Σολτς πέρυσι με ένα χρηματοδοτούμενο από το χρέος κονδύλι ύψους 100 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων.

Οι περικοπές των επιδοτήσεων, η αναβολή ορισμένων δαπανών και η αύξηση των τελών και εισφορών θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην επίλυση του δημοσιονομικού διλήμματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας