«Έκρηξη» πληθωρισμού: Ελλάδα στο 8%-7,5% για Ευρωζώνη

906
«Έκρηξη» πληθωρισμού: Ελλάδα

Στο 8% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat

Στο 8% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο 2022, σύμφωνα με τα εναρμονισμένα στοιχεία της Eurostat, ενώ στην Ευρωζώνη εκτιμάται στο ιστορικό υψηλό του 7,5%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Ο πληθωρισμός καλπάζει στην Ευρωζώνη, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση να εντείνουν τις ήδη αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις.

Ειδικότερα,  ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να στο 7,5% τον Μάρτιο του 2022, από 5,9% τον Φεβρουάριο.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να καταγράψει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (44,7%, έναντι 32,0% τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (5,0%, έναντι 4,2% σε Φεβρουάριος), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,4%, έναντι 3,1% τον Φεβρουάριο) και υπηρεσίες (2,7%, σε σύγκριση με 2,5% τον Φεβρουάριο).
Τον υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφουν τον Μάρτιο η Λιθουανία (15,6%), η Εσθονία (14,8%), η Ολλανδία (11,9%) και η Λετονία (11,2%).
Ο χαμηλότερος πληθωρισμός σημειώνεται στη Γαλλία (5,1%), την Πορτογαλία (5,5%) και στη Φινλανδία (5,6%).
eurostat3.jpg

eurostat1_3.JPG
eurostat2_3.JPG
Capital Economics: Δεν θα αργήσει η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να αυξάνεται ακόμη περισσότερο από τις προβλέψεις της ΕΚΤ και πιθανόν να παραμείνει πολύ υψηλός για το υπόλοιπο του έτους, η Capital Economics εκτιμά ότι δεν θα αργήσει η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η Capital Economics «βλέπει» τρεις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, εντός του 2022.
Η αύξηση του πληθωρισμού από 5,9% τον Φεβρουάριο σε 7,5% τον Μάρτιο ήταν πολύ ισχυρότερη από τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Το αποτέλεσμα του Μαρτίου άφησε τον μέσο πληθωρισμό το πρώτο τρίμηνο στο 6,2%, περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο από την πρόβλεψη της ΕΚΤ μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, όταν είχε ήδη τα στοιχεία για τον Ιανουάριο και την άμεση εκτίμηση για τον Φεβρουάριο.

Πηγή: bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας