Ο πόλεμος μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας,με αιχμή την Ε.Ε.,γίνεται πλέον και δημοσίως αποδεκτός από την Δύση και την Ελλάδα. Επί της ουσίας η παραδοχή αυτή,τοποθετεί την υπάρχουσα κατάσταση στην σωστή και πραγματική της διάσταση. Οι πολίτες της Δύσης και της Ελλάδας καλούνται να επωμιστούν τις συνέπειες ενός πλέον μονομερώς κηρυχθέντος πολέμου,για τον οποίο,στις περισσότερες χώρες της Δύσης,δεν έχουν εκφραστεί πολιτικά στις κάλπες. Οι πρόσφατες εκλογές στην Σουηδία και οι επερχόμενες στην Ιταλία αναδεικνύουν μία ακροδεξία-φασίζουσα στροφή του εκλογικού σώματος,κυρίως στους νέους-που πλήττονται περισσότερο από την πολεμική οικονομική κρίση-στην επαρχία και στα “φτωχοποιημένα” στρώματα. Την άνοδο της ακροδεξιάς την ζει και η Γαλλία μετά τις δικές της εκλογές,με τα ίδια σχεδόν χαρακτηριστικά. Ο επερχόμενος χειμώνας- που θα έχει και επαναλήψεις-θα προκαλέσει και στην Ελλάδα,με τις αναμενόμενες διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις,αναμφιβόλως μετατοπίσεις και διαφοροποιήσεις στις επιλογές του εκλογικού σώματος,αγανάκτηση και δυσαρέσκεια στους πολίτες. Ο φόβος των κοινωνικών αναταραχών πλανάται στην Ευρώπη των “ανεπτυγμένων οικονομιών” που στέκονται ανίκανες να προστατεύσουν τους πολίτες τους από τις συνέπειες του πολέμου που επέλεξαν να διεξάγουν. Ο νόμος της δράσης και της αντίδρασης,ειδικότερα σε έναν πόλεμο,κυριαρχεί και δεν είναι δυνατόν η ηγεσία της Ε.Ε. να μην το γνωρίζει. Είναι λοιπόν επιλογή της Ε.Ε να πεινάσουν και να κρυώσουν οι πολίτες και φυσικά αγνοείτε το όφελος αυτής της πολιτικής πολεμικής επιλογής,καθώς μόνον η ζημία είναι εμφανής.
Πρωτοστάτης αυτής της πολιτικής πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ-Ε.Ε εναντίον της Ρωσίας είναι η κυβέρνηση της ΝΔ.Αυτή η κυβέρνηση έως προσφάτως-κάτι λιγότερο από δύο μήνες- βεβαίωνε τους Έλληνες πολίτες ότι πρόβλημα ενέργειας στην χώρα δεν θα υπάρξει. Πριν αλέκτωρ λαλήσει,είναι πλέον δεδομένο ότι θα υπάρξουν τον χειμώνα διακοπές παροχής της ηλεκτρικής ενέργειας,με την επιδοματική πολιτική να πνέει πλέον τα λοίσθια καθώς- όπως αρκετές φορές επισημάναμε- δεν είναι αυτή η λύση στα άλυτα προβλήματα που δημιούργησε η πολεμική πολιτική των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης εναντίον της Ρωσίας. Όσο η Δύση – ΝΑΤΟ και Ε.Ε.-προσδοκούν,αναμένουν, επιδιώκουν και επιθυμούν την ανατροπή του καθεστώτος στην Ρωσία,οι πρόσφατες εκλογές στην Σουηδία και οι επόμενες στην Ιταλία δείχνουν ακροδεξιά-φασίζουσα στροφή σε αυτές τις χώρες. Πως η δημοκρατική Ε.Ε. θα συνυπάρξει με κυβερνήσεις χωρών-μελών στους κόλπους της,που ευθέως αντιτίθενται στα δημοκρατικά της ιδεώδη; Μπορεί να επιβιώσει μία ταλανιζόμενη πολιτικά από εσωτερικές αντιθέσεις Ε.Ε και εάν ναι ποιά είναι η κατεύθυνση την οποία μπορεί να ακολουθήσει; Σε αυτά τα πολιτικά ερωτήματα καλείται κυρίως να απαντήσει η Ε.Ε. στην πορεία επιβίωσής της. Ως προς το ΝΑΤΟ η συμμετοχή και μόνον της Τουρκίας σε αυτό,το γελοιοποιεί ως “συμμαχία”.
Εάν ο χειμώνας για τους πολίτες αποτελεί μία νέα δοκιμασία εν μέσω πείνας ,ένδειας και κρύου,ο χειμώνας στα Πανεπιστήμια αναμένεται ιδιαιτέρως θερμός. Οι φοιτητές αντιστέκονται και διαμαρτύρονται ως προς της παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνόμευσης στον χώρο τους και τούτη η αντιπαράθεση κυβέρνησης και φοιτητών,εξ όσων φαίνονται θα έχει διάρκεια με άγνωστο τέλος. Ο αγώνας των απεργών στην Μαλαματίνα,εκτός από την αντιπαράθεσή τους με την εργοδοσία,αντιμετωπίζει και αυτήν με τις δυνάμεις καταστολής. Η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ατισυνταγματική και αντιδημοκρατική,δεν διελευκάνεται, αλλά αντιθέτως συσκοτίζεται εν μέσω αντιφάσεων και οι Έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται ότι απαντήσεις που θα την φωτίζουν δεν δίδονται.
Κάθε νέα κατάσταση συνοδεύεται από εκπλήξεις,ως μη έχουσα παρελθόν. Ο χειμώνας λοιπόν του κρύου και της πείνας είναι δεδομένο ότι εκτός από την αντιμετώπισή του στην καθημερινή ζωή από τους πολίτες,αναμένεται με ενδιαφέρον ως προς τις εκπλήξεις που θα τον συνοδεύουν και οι οποίες αυτή την στιγμή είναι απρόβλεπτες. Ωστόσο όσο ο Καιρός θα προχωρά,αυτές θα εμφανίζονται και όπως σχεδόν πάντα συμβαίνει,δεν θα υπάρχει η ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν.
Υ.Γ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Θράκη,που μίλησε σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό και αναφέρθηκε σε “τουρκική” μειονότητα στην Θράκη,είναι ακόμη βουλευτής του;
“ΠΡΟΚΛΑΣΙΚΗ ΕΚΤΟΝΩΣΗ
[….]Εμμαούς Εμμαούς
ε μα όχι ε μα όχι
Κείθε θ’ ανάψουμε παλαική φωτιά για να κάψουμε συμπεράσματα και θα ‘ναι βαθιά ξεχασμένη η τηλεόραση[….]”
(Νίκος Καρούζος ” Τα ποιήματα Β’ 1979-1991″ Β’ Έκδοση”Ίκαρος” 2001,σελ.223).