Εκλογές: Σε «θέσεις μάχης» οι κυβερνητικοί βουλευτές

973
οι κυβερνητικοί βουλευτές

Τα εκλογικά σενάρια των τελευταίων εβδομάδων -μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ- προκαλούν έντονη ανησυχία και νευρικότητα σε μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Η οικονομική κρίση, που βρίσκεται σε εξέλιξη εξαιτίας της σαρωτικής ακρίβειας στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης και η συνακόλουθη κοινωνική δυσφορία επιτείνουν την κυβερνητική φθορά και προκαλεί ανασφάλεια σε πολλούς βουλευτές, που αγωνιούν για την ανανέωση της θητείας τους.

Παρόλο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκλείσει επανειλημμένα τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τα πολιτικά δεδομένα της εποχής τον διαψεύδουν και δεν μπορεί να πείσει πλέον ούτε το ίδιο το υπουργικό συμβούλιο του ούτε την κοινοβουλευτική ομάδα του που εργάζονται εντατικά για την επανεκλογή τους και έχουν ξεχυθεί στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Η πιθανότερη ημερομηνία που εξετάζεται από το πρωθυπουργικό γραφείο για την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο αφορά την Κυριακή της 25ης Σεπτεμβρίου, ενώ ως εναλλακτικές εμφανίζονται η 2η και 9η Οκτωβρίου.

Όμως, για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά τρείς προϋποθέσεις στο ενδιάμεσο καλοκαίρι: α) να μην υπάρξει πολεμικό επεισόδιο με τους Τούρκους, β) να μην καεί η (υπόλοιπη) μισή Ελλάδα από τις πυρκαγιές και γ) να μην ξεσπάσει (νέο) σκάνδαλο διαφθοράς που θα «ταρακουνήσει» τα θεμέλια της κυβέρνησης.

Ειδικά, όσον αφορά την επιθετική και αναθεωρητική Τουρκία, είναι ενδιαφέρουσα η ανάλυση του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου και αντικαθεστωτικού Αμπντουλάχ Μποζκούρτ στον διαδικτυακό κόσμο Nordic Monitor.

O Μποζκούρτ στην ανάλυση του διακρίνει ότι πίσω από την εμπρηστική ρητορική του Ερντογάν κατά της Ελλάδας, αλλά και η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων της Συρίας, καθώς και το βέτο κατά της εισόδου Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, πρόκειται για καθαρά επικοινωνιακές στρατηγικές με εσωτερική πολιτική στόχευση.

Ζητούμενο είναι η συσπείρωση του ισλαμιστικού-εθνικιστικού ακροατηρίου γύρω από τον Ερντογάν εν όψει εκλογών, τις οποίες μάλιστα βλέπει ( ο Μποζκούρτ) να διεξάγονται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και όχι την άνοιξη του 2023.Εν ολίγοις, το φθινόπωρο μπορεί να έχουμε πρόωρες εκλογές και στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Πάντως, είναι προφανές ότι πέρα από τις επιθετικές δηλώσεις των γειτόνων -κυρίως για την αποστρατικοποίηση των νησιών- δεν υπάρχει έντονη τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα και τα πράματα είναι σχετικά «ήσυχα» στο Αιγαίο Πέλαγος. Τουλάχιστον, στην παρούσα φάση.

Για να επανέλθουμε στα εκλογικά σενάρια, όλο και μειώνεται ο αριθμός των βουλευτών της Ν.Δ. που παρευρίσκονται στην αίθουσα της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης κυβερνητικών νομοσχεδίων. Οι περισσότεροι επιλέγουν να βρίσκονται στις περιφέρειες τους όσο περισσότερο μπορούν, ενώ αξιοποιούν την παραμονή τους στην Αθήνα, πυκνώνοντας τις επαφές με ετεροδημότες και άλλους κρίσιμους κρίκους της ψηφοθηρικής αλυσίδας.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός, ότι υπουργοί και υφυπουργοί του κυβερνώντος κόμματος έχουν κατεβάσει τα μολύβια και παρατηρείται έντονη δυσλειτουργία στο κυβερνητικό έργο με καθυστέρηση στην προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και έχουν ρίξει όλο το βάρος στο πως θα επανεκλεγούν.

Επίσης, έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος, καθώς πολλοί βουλευτές ισχυρίζονται ότι το Μέγαρο Μαξίμου και υπουργοί τους έχουν αφήσει να κινούνται στα τυφλά, χωρίς στόχευση και επιχειρηματολογία, σε μια στιγμή που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται έντονα.

Όπως λένε χαρακτηριστικά κάποιοι βουλευτές, δεν υπάρχει συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε αυτούς και στην κυβέρνηση, ενώ δεν υπάρχει κανείς για να ακούσει τα παράπονα και τις αγωνίες τους, καθώς οι «πόρτες» του Μεγάρου Μαξίμου και των υπουργών είναι κλειστές για αυτούς.

Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι «γαλάζιοι» βουλευτές -ιδιαίτερα αυτοί της περιφέρειας- δεν προλαβαίνουν να καταγράφουν παράπονα και διαμαρτυρίες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η οργή των Ελλήνων πολιτών ξεχειλίζει. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται σε απόγνωση και αντιμετωπίζουν κυριολεκτικά υπαρξιακό πρόβλημα.

Η απειλή πρόωρων εκλογών λειτουργεί μεν ως σχετικό ανάχωμα για ενδεχόμενη εκδήλωση μαζικής κριτικής κατά της κυβέρνησης από τους βουλευτές της, αλλά ταυτοχρόνως οδηγεί μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. να κυνηγούν με κάθε τρόπο τα φώτα της δημοσιότητας, σκεπτόμενοι την προσωπική πολιτικής τους επιβίωση.

Άλλωστε, όλοι γνωρίζουν ότι υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες και με το αναλογικό εκλογικό σύστημα, το ενδεχόμενο τουλάχιστον οι μισοί από τους νυν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να μην είναι στην επόμενη Βουλή, είναι κάτι παραπάνω από ορατό.

Επιπλέον, κινήσεις για τη βελτίωση των εκλογικών ποσοστών στη Βόρεια Ελλάδα αναζητεί το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς σε όλες τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διενεργούνται για λογαριασμό του κυβερνητικού επιτελείου, καταγράφεται πτώση, μεγαλύτερης αυτής που παρατηρείται στην υπόλοιπη επικράτεια.

Οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από το κυβερνητικό έργο τόσο λόγω της αδυναμίας αντιμετώπισης της ακρίβειας και της τραγικής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Πατρίδα μας, όσο και λόγω των κυβερνητικών χειρισμών στα εθνικά θέματα, κυρίως στο σκοπιανό, αλλά και στην εν κρυπτώ αποστολή θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ή εκατοντάδων Ρώσων στρατιωτών. Να σημειωθεί ότι σε αυτή την γεωγραφική περιοχή οι ορθόδοξοι Έλληνες χριστιανοί έχουν έντονα φιλικά αισθήματα για την ομόδοξη Ρωσία.

                                                    Θάνος Κάλλης

                                     Δημοσιογράφος

                                 Δικηγόρος-Ιστορικός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας