Την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε ενεργειακή ασφυξία και ετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα, καθώς οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μειώνονται κατά 80% μέσω του Nord Stream 1 μαζί με την πλειονότητα των αποστολών πετρελαίου, οι ηγέτες της προσπαθούν να βρουν όποιες πηγές καυσίμου μπορούν να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση.
Δύο πηγές που προτάθηκαν αρχικά ως εναλλακτικές ήταν το Ιράν και η Βενεζουέλα.
Οι αυξημένες εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν προς τα δυτικά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την προσωρινή πυρηνική συμφωνία, αλλά όπως ανέφερε πρόσφατα η Goldman Sachs, μια τέτοια συμφωνία είναι απίθανη σύντομα.
Η Βενεζουέλα είχε επανεκκινήσει τις αποστολές στην Ευρώπη μετά από 2 χρόνια αμερικανικών κυρώσεων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που της επιτρέπει να ανταλλάσσουν πετρέλαιο για ελάφρυνση χρέους.
«Εκδικείται» η Βενεζουέλα
Ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας έχει πλέον αναστείλει αυτές τις αποστολές, λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον για συμφωνίες πετρελαίου έναντι χρέους και αντ’ αυτού θέλει διυλισμένα καύσιμα από Ιταλούς και Ισπανούς παραγωγούς σε αντάλλαγμα για αργό.
Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια αντίστροφη ανταλλαγή, αλλά τα διυλιστήρια της Βενεζουέλας αγωνίζονται να παραμείνουν σε λειτουργία λόγω έλλειψης επενδύσεων και επισκευών.
Τα επεξεργασμένα καύσιμα θα τους βοηθούσαν να σταθούν ξανά στα πόδια τους όσον αφορά την ενέργεια και τη βιομηχανία.
Ορισμένες από τις επιχειρήσεις βαρέος πετρελαίου της ίδιας της Βενεζουέλας απαιτούν εισαγόμενες πρώτες ύλες για να συνεχίσουν.
Η ΕΕ λέει ότι επί του παρόντος δεν σχεδιάζει να άρει τους περιορισμούς στη συμφωνία πετρελαίου έναντι χρέους, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει χάσει τώρα άλλη μια πηγή ενέργειας.
Οι κυρώσεις
Οι κυρώσεις στη Βενεζουέλα μαζί με τη μείωση των επενδύσεων έχουν στραγγαλίσει τη βιομηχανία πετρελαίου τους, με τη συνολική παραγωγή να μειώνεται κατά 38% αυτόν τον Ιούλιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
Οι αρχικές κινήσεις του Joe Biden να ξανανοίξει τις συνομιλίες με τον Maduro πυροδότησε ελπίδες ότι το πετρέλαιο της Βενεζουέλας θα ρέει ξανά και θα αντιστάθμιζε τη στενότητα στις παγκόσμιες αγορές και θα αποκλιμάκωνε τις αυξανόμενες τιμές.
Ωστόσο, η Ευρώπη θα είναι σύντομα απελπισμένη για ενεργειακές εναλλακτικές λύσεις, κάτι που πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα την εκκαθάριση των αγορών αυτό το φθινόπωρο για να καλύψει τις ελάχιστες απαιτήσεις για θέρμανση.
Εάν συμβεί αυτό και δεν βρεθούν τακτικές πηγές ενέργειας για να καλύψουν το κενό που αφήνουν οι ρωσικές κυρώσεις, οι τιμές θα αυξηθούν κατακόρυφα στην ΕΕ.
Όχι μόνο αυτό, αλλά με τις ευρωπαϊκές χώρες να αγοράζουν ενεργειακά αποθέματα όπου μπορούν να τα βρουν, οι διαθέσιμες πηγές θα συρρικνωθούν επίσης για κάθε άλλο έθνος, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.