Aναβρασμό έχει προκαλέσει στο εγχώριο πολιτικό γίγνεσθαι η φερόμενη παραδοχή του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος στην κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή πως η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, όπως και άλλων προσώπων, μπορεί να γίνει κατόπιν αιτήματος ξένων υπηρεσιών.
Την ίδια ώρα, ο διοικητής της ΕΥΠ αρνήθηκε ότι η Ελλάδα έχει στην κάτοχή της το σύστημα Predator, αναφέροντας πως «ουδέποτε το ελληνικό Δημόσιο προμηθεύτηκε παράνομο λογισμικό, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα».
Από τη μεριά του, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης επεσήμανε: «Πριν ο Γιάννης Οικονόμου (σ.σ.: κυβερνητικός εκπρόσωπος) αναζητήσει μια λύση για το παγκόσμιο πρόβλημα των παρακολουθήσεων, ας ενημερώσει για το τι έχει κάνει η κυβέρνηση με την εδρεύουσα στην Ελλάδα εταιρεία Intellexa, στην οποία ανήκει το Predator και η οποία μόλις χθες μετακόμισε από το Ελληνικό στο Χαλάνδρι!».
Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές, ο διοικητής της ΕΥΠ αφού αναφέρθηκε στην «τουρκική απειλή» και «κυκλώματα παράνομης μετανάστευσης», ισχυρίστηκε δις πως η παρακολούθηση του δημοσιογράφου από την ΕΥΠ ξεκίνησε μετά από αίτημα ξένων υπηρεσιών.
Ωστόσο, απέφυγε να ξεκαθαρίσει ποιες είναι αυτές οι υπηρεσίες και γιατί έκριναν ότι έπρεπε να γίνει αντικείμενο παρακολούθησης ένας δημοσιογράφος.
Κατά τις πληροφορίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αθανάσιος Μπούρας, δεν επέτρεψε να γίνει δεύτερος κύκλος τοποθετήσεων προκειμένου οι βουλευτές της αντιπολίτευσης να παραθέσουν ερωτήματα μετά τα λεγόμενα του Π. Κοντολέοντα, του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, και των υπουργών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Κυριάκου Πιερρακάκη.
«Η πολιτική ευθύνη ανήκει στον πρωθυπουργό»
Μετά το πέρας της κλειστής συνεδρίασης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, παρέθεσε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, κάνοντας λόγο για απόπειρα συγκάλυψης και αποδίδοντας την πολιτική ευθύνη αποκλειστικά και μόνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Θεωρούμε ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης, δεδομένου ότι αρνήθηκαν κάθε ευθύνη σε σχέση με τις καταγγελίες. Αντιθέτως, από τα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις για τη χρήση παράνομου λογισμικού. Τα στοιχεία αυτά είναι η αναφορά τριών εκθέσεων Δεκεμβρίου 2021 σε υποκλοπές Predator από κυβερνητικά υποστηριζόμενους φορείς, δηλαδή όχι ιδιώτες» σημείωσε αρχικά και πρόσθεσε:
«Η πολιτική ευθύνη ανάγεται στον πρωθυπουργό που επέλεξε να ελέγξει απολύτως την ΕΥΠ υπάγονται την στο δικό του γραφείο και τροποποιώντας το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Ενδεικτικά αναφέρω τη δημιουργία στεγανού μηχανισμού στο εσωτερικό ΕΥΠ, με αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τη γνωστοποίηση σε παρακολουθούμενους για τους οποίους δεν βρέθηκαν στοιχεία ότι παρακολουθούνται, όπως επίσης και την αλλαγή τρόπου πρόσληψης προσωπικού ΕΥΠ». Κατέληξε δε λέγοντας πως η χρήση του ίδιου ακριβώς συνδέσμου στη μόλυνση του τηλεφώνου του Θ. Κουκάκη και στην απόπειρα μόλυνσης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη δείχνει ότι «ο δράστης ήταν κοινός».
«Να κατονομάσετε τις απόρρητες συμβάσεις…»
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο Χάρης Καστανίδης φέρεται να επισήμανε εισαγωγικά ότι η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη συνιστά μείζον ζήτημα δημοκρατίας και διαφάνειας, καθώς στοχοποιήθηκε ο αρχηγός του τρίτου κόμματος.
Υπογράμμισε δε πως η διαλεύκανση της υπόθεση δεν είναι προσωπικό ζήτημα, αλλά αφορά στην ανάγκη διασφάλισης της δημοκρατίας και των θεσμών.
«Δεν είναι τυχαίο σε αυτή την πολιτική συγκυρία ότι μόνο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εντοπίστηκε ως πιθανό θύμα παγίδευσης» παρατήρησε.