Δυτικοί αναλυτές: “Aνατροπή δεδομένων στην Ουκρανία”
Η Κίνα απέρριψε τις πιέσεις και το τελεσίγραφο των ΗΠΑ και ξεκινά τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων στην Ρωσία. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν δυτικοί αναλυτές οι οποίοι τονίζουν πως τα δεδομένα πλέον στην Ουκρανία ανατρέπονται…
Πριν λίγο ο Wang Yi διαβεβαίωσε τον Β.Πούτιν ότι οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας δεν υπόκεινται σε πιέσεις από τρίτες χώρες (σσ ΗΠΑ), η συνεργασία Κίνας – Ρωσίας είναι πολύ σημαντική για την σταθερότητα στον νέο πολυπολικό κόσμο που δημιουργείται.
Επιπλέον ο Wang Yi, είπε στον Πούτιν: “Πρέπει να εφαρμόσουμε ενεργά τις προσπάθειές μας για να ανταποκριθούμε στην κρίση και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας.
Ο Β.Πούτιν απάντησε λέγοντας:
“Η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας είναι πολύ σημαντική για τη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης. Έχουμε πολύ κοινή δουλειά. Και φυσικά, περιμένουμε τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να επισκεφθεί τη Ρωσία».
Πρέπει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας με ανακοίνωση του επιτέθηκε στις ΗΠΑ:
“Οι ΗΠΑ λένε ότι θέλουν να διατηρήσουν την ειρήνη αλλά στην πραγματικότητα βγάζουν κέρδη από τον πόλεμο. Αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις βγάζουν πολλά λεφτά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ντρέπονται οι ΗΠΑ; Οι ΗΠΑ ακολούθησαν μια πολιτική πολέμου μέχρι τον τελευταίο Αφγανό στο Αφγανιστάν.
Θέλουν η Ουκρανία να πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό σήμερα”;
Δείτε το βίντεο
Στο πλευρό της Ρωσίας η Κίνα: Κοινό μέτωπο στην ηγεμονία της Δύσης
Πιο αναλυτικά, σαφείς δεσμεύσεις ότι η Κίνα όχι μόνο θα διατηρήσει την ισχυρή δυναμική των σχέσεων της με τη Ρωσία αλλά και ότι θα επιδιώξει νέες συμφωνίες με τη ρωσική πλευρά ανέλαβε ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης Wang Yi κατά την επίσκεψη του στη Μόσχα, όπου και συναντήθηκε με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σ.Λαβρόφ.
Ο Yi, ο οποίος συναντάται με τον πρόεδρο Πούτιν στο Κρεμλίνο, ανέφερε ότι Κίνα και Ρωσία συγκροτούν ένα κοινό μέτωπο κατά της ηγεμονίας της Δύσης.
«Είμαι έτοιμος να ανταλλάξω απόψεις μαζί σου αγαπητέ φίλε, για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και αναμένω να καταλήξουμε σε νέες συμφωνίες» είπε απευθυνόμενος στον Lavrov, ο Yi.
«Θα επιδιώξουμε σταθερά μια ανεξάρτητη και αυτόνομη εξωτερική πολιτική και θα εφαρμόσουμε περαιτέρω στρατηγικές ανοίγματος στο πνεύμα του αμοιβαίου οφέλους και θα κερδίσουμε.
Θα ανοίξουμε νέους ορίζοντες για ανάπτυξη συνεργασίας όχι μόνο με τη Ρωσία αλλά και με όλες οι χώρες του κόσμου μέσω του εκσυγχρονισμού της Κίνας, ενώ θα επιδιώξουμε να βελτιώσουμε και την ουσία της αλληλεπίδρασης με όλους τους εταίρους» υποστήριξε ο Κινέζος διπλωμάτης.
Όπως είπε, η Κίνα παραμένει προσηλωμένη στην ανάπτυξη των σχέσεων της με τη Ρωσία παρά της ασταθούς κατάστασης που επικρατεί στην παγκόσμια σκηνή.
«Ανεξάρτητα από το πώς μπορεί να αλλάξει η διεθνής κατάσταση, η Κίνα παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση θετικών τάσεων όσον αφορά την ανάπτυξη των σχέσεων της με τη Ρωσία.
Χάρη στις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές που έθεσαν ο Πρόεδρος Xi Jinping και ο Πρόεδρος Πούτιν οι σινο-ρωσικές σχέσεις συνολικής εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συνεργασίας στη νέα εποχή διατηρούν υψηλή δυναμική» υπογράμμισε ο Yi.
Στο πλαίσιο αυτό ο Yi υποστήριξε ότι η Κίνα παραμένει προσηλωμένη και αποφασισμένη να βάλει τέλος στη μονομερή δράση και ηγεμονία.
«Πάντα επιδιώκουμε την αναπτυξιακή οδό που θα ακολουθήσουν οι χώρες μας σύμφωνα με τα εθνικά χαρακτηριστικά, μας, την προστασία της κυριαρχίας και της ασφάλειας της ανάπτυξής μας.
Επίσης, αξιοποιούμε συνεχώς τις δυνατότητες της πολύπλευρης συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας» επισήμανε ο Κινέζος διπλωμάτης.
Δείτε βίντεο
Β.Πούτιν: Η σινορωσική σχέση «σταθεροποιεί τη διεθνή κατάσταση» – Θα επισκεφθεί τη Ρωσία ο Σι Τζινιπίνγκ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε σήμερα πως η σινορωσική σχέση «σταθεροποιεί τη διεθνή κατάσταση», την ώρα που αναμένεται ένα κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία το οποίο υποτίθεται ότι θα δημοσιοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.
«Οι διεθνείς σχέσεις είναι σήμερα περίπλοκες (…) Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία (…) ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία έχει μεγάλη σημασία για τη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος υποδεχόμενος στο Κρεμλίνο τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σπάνια δέχεται ξένους αξιωματούχους που δεν είναι αρχηγοί κράτους και αυτή η συνάντηση υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά τις προνομιακές σχέσεις ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τον κινέζο σύμμαχό του.
«Αγγίζουμε νέους ορίζοντες», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Πούτιν και πρόσθεσε πως περιμένει να επισκεφθεί τη Ρωσία ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινιπίνγκ, κάτι που ενδέχεται να γίνει την άνοιξη.
Δείτε βίντεο
Κίνα: Θα ενισχύσουμε κάθε συνεργασία με την Ρωσία!
Από την πλευρά του, ο Ουάνγκ Γι εξέφρασε τη βούληση του Πεκίνου να «ενισχύσει τη στρατηγική σύμπραξη (…) και κάθε συνεργασία» με τη Μόσχα.
Οι σινορωσικές σχέσεις «δεν στρέφονται εναντίον των τρίτων χωρών και αντιστέκονται στις πιέσεις τους», υπογράμμισε. Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας έγινε δεκτός στο Κρεμλίνο αφού είχε συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Οι σχέσεις μας αναπτύσσονται με τρόπο ασφαλή και δυναμικό. Και παρά τις ισχυρές αναταράξεις στη διεθνή σκηνή, εμείς επιδεικνύουμε ενότητα, βούληση να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα ο ένας του άλλου», δήλωσε κατά τη συνάντηση αυτή ο Λαβρόφ.
Δείτε βίντεο
Γιατί ανησυχούν οι ΗΠΑ; Η αποστολή κινεζικών όπλων στην Ρωσία ανατρέπει τα δεδομένα!
Μία συρροή όπλων προερχόμενων από την Κίνα «θα ανακάτευε την τράπουλα» του πολέμου στην Ουκρανία, δηλώνει ο Μικ Ράιαν, ειδικός θεμάτων Στρατηγικής, απόστρατος στρατηγός των ενόπλων δυνάμεων της Αυστραλίας.
«Πρόκειται για έναν πόλεμο βιομηχανικών συστημάτων. Προς το παρόν, η Ρωσία υστερεί σε σχέση με την Δύση. Αν η Κίνα εμπλακεί, όλα τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ουκρανία χάρη στην βιομηχανική ικανότητα της Δύσης εξαφανίζεται δια μιάς.
Τα κινεζικά πυρομαχικά θα έκαναν δύσκολη την ζωή των Ουκρανών, είτε πρόκειται για πυρομαχικά του πυροβολικού, για βλήματα ακριβείας ή για όπλα μακρού βεληνεκούς που λείπουν στην Ρωσία».
Διότι, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η Ρωσία πασχίζει να συγκεντρώσει επαρκές μάχιμο προσωπικό, πυρομαχικά και όπλα, γεγονός που εξηγεί την ρωσική αποτελμάτωση απέναντι στην ουκρανική αντίσταση. Αυτή η κατάσταση ανάγκασε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να καταφύγει σε μαζική επιστράτευση, σε ομάδες μισθοφόρων και σε εισαγωγές.
Ο κινέζος στρατιωτικός σχολιαστής Σονγκ Τζονγκπίνγκ τόνισε ότι η πολιτική, εμπορική και στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στην Μόσχα και το Πεκίνο είχε ενισχυθεί πριν ακόμη τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι αυτή η τάση θα συνεχισθεί.
«Η Κίνα δεν θα ακούσει τα αιτήματα των ΗΠΑ. Θα ενισχύσει την συνεργασία της με την Ρωσία σύμφωνα με τις δικές της εθνικές βουλήσεις και τις ανησυχίες της στον τομέα της εθνικής ασφάλειας».
Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το διακύβευμα είναι σημαντικότερο και ότι η Ουκρανία μετατρέπεται σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων που αντιστοιχεί στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Σύμφωνα με τον Αλεξέι Μουράβιεφ, καθηγητή Σπουδών Στρατηγικής και Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Curtin του Περθ της Αυστραλίας, «ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί κρίσιμη στιγμή για το περιβάλλον της διεθνούς ασφάλειας, για την παγκόσμια τάξη».
Μία απόφαση εξαγωγής όπλων θα συνιστούσε «τεράστιο βήμα» για την Κίνα, το οποίο θα την εξέθετε στις δυτικές κυρώσεις, θα έκαιγε τις εναπομείνασες γέφυρες με την Ουάσινγκτον και θα καταπόντιζε τις σχέσεις του Πεκίνου με την Ευρώπη.
Όμως, η προοπτική της ήττας της Ρωσίας ανησυχεί το Πεκίνο, σύμφωνα με τον Αλεξέι Μουράβιεφ.
Σε αυτό το σενάριο, «η Κίνα θα έμενε μόνη», λέει. «Η Ρωσία είναι η μόνη μεγάλη δύναμη που υποστηρίζει την Κίνα».
Αντίστροφα, μία ρωσική νίκη θα σήμαινε «στρατηγική ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών» και θα συνέβαλλε στο αφήγημα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ σύμφωνα με το οποίο η Δύση βρίσκεται σε παρακμή.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Κίνα θα προσπαθήσει να παίξει τον ρόλο του ισορροπιστή στην σύρραξη, παίρνοντας θέση ακριβώς στην μέση ανάμεσα στην διακινδύνευση και το όφελος: προμήθεια όπλων μέσω εταιρειών που ελέγχονται από το κράτος, μέσω της Βόρειας Κορέας ή της ομάδας Wagner μάλλον παρά απευθείας στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
«Πιστεύω ότι η προσέγγισή τους θα είναι περισσότερο υπόγεια», καταλήγει ο Αλεξέι Μουράβιεφ.