Τσουνάμι απολύσεων κατέκλυσε την αγορά εργασίας το δεκάμηνο Γενάρης – Οκτώβρης του 2022, με τις χαμένες θέσεις εργασίας να φτάνουν στον αστρονομικό αριθμό των 2.357.582, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της εργασιακής περιπλάνησης που έχει γίνει καθεστώς για ένα μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης, είναι σαν να έχει χάσει τουλάχιστον μια φορά τη δουλειά του ο κάθε μισθωτός τους τελευταίους δέκα μήνες.
Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο τον Οκτώβρη καταγράφεται μεγάλο κύμα απολύσεων και αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων, λόγω της λήξης της τουριστικής σεζόν. Ομως φέτος αυτός ο αριθμός γίνεται δυσθεώρητος ακόμα και σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, παρά τα πανηγύρια της κυβέρνησης και των τουριστικών ομίλων για την επέκταση της σεζόν, τον «χειμερινό τουρισμό», τα καταλύματα που παραμένουν γεμάτα μέχρι και τον Νοέμβρη κ.ο.κ.
Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των απολύσεων αυξήθηκε κατά 572.760 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι (από 1.784.822 το πρώτο δεκάμηνο του 2021 σε 2.357.582 απολύσεις φέτος). Ταυτόχρονα, τον περασμένο Οκτώβρη το ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων ήταν αρνητικό κατά 115.856 θέσεις εργασίας και πρόκειται για την τρίτη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 22 ετών, καθώς μόνο τα έτη 2018 και 2019 είχε παρατηρηθεί μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης (-120.087 και -125.668 θέσεων αντίστοιχα). Σημειώνεται ότι ακόμα και τα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης το αρνητικό ισοζύγιο δεν ξεπερνούσε τις 55.000 χαμένες θέσεις εργασίας, αποτυπώνοντας έτσι ότι πλέον η εργοδοσία αξιοποιεί κάθε νόμο και ρύθμιση που ψηφίστηκε από τα μνημόνια και τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους για να ξεφορτώνεται προσωπικό δίχως καμιά αναστολή, να στέλνει στην ανεργία εν ψυχρώ εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς κάθε μήνα.
Απογείωση της ευελιξίας και της περιπλάνησης
Τα στοιχεία της «Εργάνης» επιβεβαιώνουν ταυτόχρονα την ασύλληπτη ευελιξία στην αγορά εργασίας και την προσωρινότητα στη δουλειά, που κρέμεται σαν «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
Είναι χαρακτηριστική η νέα, μεγάλη υποχώρηση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, οι οποίες για τον Οκτώβρη αποτελούν πλέον μόλις το 44,68% ανάμεσα σε όλες τις προσλήψεις, ενώ οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης ήταν περισσότερες και αντιστοιχούσαν στο 44,88% των νέων προσλήψεων και της εκ περιτροπής εργασίας στο 10,44%. Επίσης, ακόμα 6.984 συμβάσεις με πλήρη απασχόληση μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής εργασίας.
Οσον αφορά τους κλάδους, τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζουν οι δραστηριότητες στις υπηρεσίες της εστίασης (-40.610 θέσεις εργασίας) και τα καταλύματα (-75.056), διαψεύδοντας τις προσδοκίες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ στον αντίποδα θετικό ισοζύγιο κατά 22.812 θέσεις εργασίας εμφανίζεται στις υπηρεσίες εκπαίδευσης.
ΠΗΓΗ: 902.gr