ΕΕ: “Η Ευρώπη να ετοιμαστεί για πόλεμο μεγάλης κλίμακας με Ρωσία”!!!

1548

ΝΑΤΟϊκή βάση δίπλα σε Αγ. Πετρούπολη- Κολοσσιαίο έργο μεταφοράς δυνάμεων στη Βαλτική

Το ΝΑΤΟ εγκαθιστά αρχηγείο χερσαίων δυνάμεων στη Φινλανδία δίπλα στα ρωσικά σύνορα καθώς προετοιμάζει τα κράτη της περιοχής για ενδεχόμενο πόλεμο με τη Ρωσία. Το αρχηγείο θα βρίσκεται μια ανάσα από την Αγία Πετρούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχηγείο των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Ευρώπη θα δημιουργηθεί στη φινλανδική πόλη Mikkeli.

Το Mikkeli βρίσκεται 140 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Αυτό δήλωσε ο νορβηγός υπουργός Άμυνας Björn Arild Gram σε συνέντευξή του στη φινλανδική εφημερίδα IltaLehti.

“Το αρχηγείο των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται στη Φινλανδία. Αυτό συνέστησε ο διοικητής των αμυντικών μας δυνάμεων” είπε ο Γκράμ.

Οι Ρώσοι σχολιάζουν λέγοντας ότι ” η συμμαχία συνεχίζει να αυξάνει τη στρατιωτική της ισχύ κοντά στα σύνορά μας. Το αρχηγείο των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Ευρώπη θα συντονίσει την αλληλεπίδραση των στρατών των χωρών μελών της συμμαχίας στην περιοχή αυτή”.

Σε καιρό ειρήνης, το αρχηγείο θα σχεδιάσει και θα εφαρμόσει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Συμμαχίας στην περιοχή. Αυτό θα είναι το λεγόμενο Αρχηγείο Υψηλής Ετοιμότητας.

Θα λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο και θα αναφέρεται στα κεντρικά γραφεία του στο Νόρφολκ, στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Yποθαλάσσια σήραγγα θα ενώνει Φινλανδία και Εσθονία για την μεταφορά δυνάμεων

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής στρατικοποίησης της περιοχής,  Φινλανδία και η Εσθονία θα κατασκευάσουν μια υποθαλάσσια σιδηροδρομική σήραγγα μήκους περίπου 60-80 χιλιομέτρων που θα συνδέει τις πρωτεύουσές τους.

Η σήραγγα θα επεκτείνει τη διαδρομή Rail Baltica, θα βοηθήσει στη σύνδεση της Κεντρικής Ευρώπης και στην ενίσχυση της ασφάλειας του ΝΑΤΟ από τη Ρωσία. Η σήραγγα είναι ιδανική για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού σε περίπτωση μεγάλης στρατιωτικής κλιμάκωσης.

Το Rail Baltica είναι ένα υπό κατασκευή σιδηροδρομικό έργο που αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των χωρών της Βαλτικής στο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η ιδέα μιας υποθαλάσσιας σιδηροδρομικής σήραγγας μεταξύ Ελσίνκι και Ταλίν τέθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Στη συνέχεια η Φινλανδία ξεκίνησε την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, αλλά το θέμα δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Το έργο συζητήθηκε ξανά το 2008. Η ιδέα προωθήθηκε ενεργά από τους τότε δημάρχους και των δύο πρωτευουσών, οι οποίοι μάλιστα υπέγραψαν συμφωνία πρόθεσης για την κατασκευή σήραγγας.

Το μήκος της σήραγγας μεταξύ Ελσίνκι και Ταλίν, ανάλογα με την επιλογή της διαδρομής, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60–80 χιλιόμετρα, εκ των οποίων 50–70 χιλιόμετρα θα έπρεπε να ήταν κάτω από το νερό. 

Οι χώρες υπέβαλαν αίτηση για χρηματοδότηση για το έργο στην ΕΕ, αλλά οι Βρυξέλλες αμφέβαλλαν για τη βιωσιμότητα του έργου και αρνήθηκαν να πληρώσουν για την αιτιολόγησή του.

Φαίνεται ότι η στάση της Ευρώπης πλέον άλλαξε  λόγω της κατασκευής του σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας Rail Baltica, που θα συνδέει το Ταλίν, τη Ρίγα, το Κάουνας, τη Βαρσοβία και το Βερολίνο.

Ζ. Μπορέλ: “Η Ευρώπη να προετοιμαστεί για μια πολύ μεγάλης κλίμακας σύγκρουση”

«Η πιθανότητα ενός πολέμου υψηλής έντασης στην Ευρώπη δεν είναι πλέον φαντασίωση. Πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποφύγουμε αυτό. Για να περιορίσουμε τον εχθρό, χρειαζόμαστε μέσα», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ , μιλώντας σε φόρουμ στις Βρυξέλλες.

Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για έναν πόλεμο, μια πολύ μεγάλης κλίμακας σύγκρουση στην ήπειρο που θα ξεπεράσει τα σύνορα της Ουκρανίας και δυστυχώς «δεν είναι πλέον μυθοπλασία», πρόσθεσε ο ίδιος σύμφωνα με τους FT .

«Η Ρωσία είναι μια απειλή για την Ευρώπη», μέσω του πολέμου που διεξάγεται κατά της Ουκρανίας, αλλά και μέσω υβριδικών επιθέσεων εναντίον των κρατών μελών της ΕΕ, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, την Τρίτη, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας πρόσθεσε ότι για να επιτύχει ισχυρές αμυντικές δυνατότητες, η ΕΕ χρειάζεται έναν «αμυντικό μηχανισμό».

Ο Μπορέλ εκτίμησε επίσης ότι το ΝΑΤΟ “θα είναι σίγουρα αναντικατάστατο, αλλά εντός του ΝΑΤΟ, πρέπει να οικοδομήσουμε έναν ευρωπαϊκό πυλώνα”.

Είναι η πρώτη φορά που ο Ευρωπαίος Ύπατος Εκπρόσωπος μίλησε τόσο ξεκάθαρα λόγια για τη ρωσική απειλή.

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν τακτικές πυρηνικές βόμβες B61-12 στη βρετανική βάση Lakenheath

Ιστορικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία έχουν συνεργαστεί στενά για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, ξεκινώντας από τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του Manhattan Project. Από τη δεκαετία του 1960, οι Αμερικανοί άρχισαν να τοποθετούν τακτικά πυρηνικά όπλα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτή η πρακτική συνεχίστηκε μέχρι το 2008, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αφαίρεσαν περίπου 110 πυρηνικές βόμβες B61 από τη βάση της RAF στο Lakenheath, την ίδια βάση που αναμένεται να εξοπλιστεί σύντομα με τις βόμβες B61-12.

Από τη βρετανική αυτή βάση θα επιχειρούν μαχητικά F-35A Lighting II τελευταίας γενιάς, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες. Τον Ιανουάριο του 2024, η Telegraph αποκάλυψε τα σχέδια των ΗΠΑ την αποθήκευση πυρηνικών βομβών  στο Lakenheath για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.

Οι Ρώσοι σχολιάζουν λέγοντας ότι “το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι προφανώς η αρχή της εφαρμογής των νέων σχεδίων των ΗΠΑ. Στόχος είναι η αύξηση των τοποθεσιών αποθήκευσης πυρηνικών όπλων. Για ποιο πράγμα ετοιμάζονται;”

Χάρτης: Η σήραγγα που θα ενώσει Φινλανδία και Εσθονία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας