Οι αγρότες θεωρούνται πλέον και από τους αδίστακτους των Βρυξελλών και την ΕΕ “περιττή σαβούρα” που πρέπει να πεταχθεί στη θάλασσα, αφού η αγροτική οικονομία πρέπει να υποκατασταθεί από χημικές, εργαστηριακές φθηνές τροφές και η κτηνοτροφία από φθηνή “πράσινη” εντομοτροφία, ενώ παραμένουν ως διέξοδος οι πάμφθηνες εισαγωγές από τον τρίτο κόσμο ή και η εισαγωγή εργατών και αγροτών από τον τρίτο κόσμο στην εναπομείνασα ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία, πριν εξαφανισθεί εντελώς.
Κ.Μ
Η ΕΕ-Δίνει 50 δισ. στην Ουκρανία
H EE αποφάσισε χθες για λόγους που δεν έχουν αιτιολογηθεί με λογικά επιχειρήματα, να προσφερθεί βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 50 δισ. ευρώ την στιγμή που οι Ευρωπαίοι αγρότες διαμαρτύρονται εξοργισμένοι για τα προϊόντα τους που υποτιμώνται έναντι των εισαγόμενων χαμηλής ποιότητας, ανάμεσα τους και των ουκρανικών.
Αντί μάλιστα να τους στηρίξει με γενναίες χρηματοδοτήσεις, επέλεξε να δώσει τα χρήματα στο Κίεβο.
Μάλιστα η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν επιχαίρει επειδή «επείσθη», κατόπιν εκβιασμού ότι η ΕΕ θα καταστρέψει την ουγγρική οικονομία, ο Βίκτορ Όρμπαν και επετεύχθη συμφωνία των “27” για την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας και στην Σύνοδο Κορυφής δεν ελήφθη καμία απόφαση για το μείζον αγροτικό ζήτημα!
Ο δε Ούγγρος πρωθυπουργός (ο μόνος που έσπευσε να συναντήσει τους διαμαρτυρόμενους αγρότες στις Βρυξέλλες) εξήλθε ικανοποιημένος από τον «συμβιβασμό» καθώς οι κυρώσεις δια της περικοπής των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την χώρα του αναβάλλονται επ’ αόριστον.
Η αρνητική στάση Όρμπαν ήταν το κύριο εμπόδιο, στην ευρωπαϊκή συμφωνία χρηματοδότησης της Ουκρανίας.
Όλα όμως άλλαξαν χθες, όταν ο Ούγγρος πρωθυπουργός ευθυγραμμίστηκε με τις θέσεις της Ε.Ε.
Επί του παρόντος, δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο τι πήρε ως αντάλλαγμα, για να εγκρίνει τη συμφωνία.
Η οικονομική στήριξη στο Κίεβο, ανέρχεται σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορά στην περίοδο 2024-2027.
Η Ουκρανία βρίσκεται στην πιο δύσκολη φάση της από την έναρξη του πολέμου, μετά το «πάγωμα» της αμερικανικής βοήθειας, αλλά και τις απανωτές αποτυχίες στα πεδία των μαχών.
Σύμφωνα με την απόφαση των «27», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συντάξει έκθεση για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιείται το ταμείο.
Στη συνέχεια, απαιτείται η επικύρωση της συμφωνίας και από το Ευρωκοινοβούλιο. Πιθανότητα η ψηφοφορία θα διεξαχθεί εντός του μηνός.
Το Κίεβο χρειάζεται επειγόντως μετρητά για να συνεχίσει να λειτουργεί βασικές υπηρεσίες.
Η ευρωπαϊκή βοήθεια θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες της χώρας και θα της επιτρέψει να καταρτίσει έναν μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.
Η συζήτηση άρχισε στις 11.20 ώρα Βρυξελλών και μετά από 6 λεπτά ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία, ο Όρμπαν συναίνεσε να δοθούν 50 δισ. στην Ουκρανία (17 επιχορηγήσεις και 33 εκατ. δάνεια) από τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ.
Ο Β.Όρμπαν ζήτησε και συμφωνήθηκε, το ζήτημα να εξετάζεται κάθε χρόνο, ότι ο προϋπολογισμός, αν χρειαστεί, θα επανεξεταστεί σε δύο χρόνια και ότι η ΕΕ θα «ξεπαγώσει» τα 6,3 δισ. ευρώ του Ταμείου Συνοχής προς την Ουγγαρία.
Πριν από τη χθεσινή συμφωνία, ο Όρμπαν είχε δηλώσει ότι θα την ενέκρινε μόνο αν οι εκταμιεύσεις προς την Ουκρανία, γίνονται ετησίως και με ομοφωνία, ώστε να διατηρήσει το δικαίωμα βέτο.
Ως προς τους αγρότες φυσικά δεν έγινε τίποτα. Απλώς, μετά τη συνάντηση της φον ντερ Λάιεν, του Ρούτε και του Ντε Κρο με Βέλγους συνδικαλιστές και την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών, στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων προστέθηκε μια απλή αναφορά στα προβλήματα των αγροτών, εδώ, για τη μεγαλύτερη προστασία του πρωτογενούς τομέα από ανταγωνιστές (Ουκρανία – Mercosur).
Μόνο οι Γάλλοι αγρότες ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους επειδή το Παρίσι ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ των οποίων έκτακτη οικονομική ενίσχυση και εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού στόχου για μείωση 50% των φυτοφαρμάκων έως το 2030.