Το δικαίωμα της Τουρκίας ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο είναι ένα νόμιμο δικαίωμα που πηγάζει από την ιστορία, ισχυρίστηκε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, όπως μεταδίδει το κυπριακό Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.
Σε δηλώσεις του χθες κατά την έκτακτη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της πόλης Γιορούκ, στην επαρχία της Αττάλειας, ο κ. Τατάρ μίλησε για “τον αγώνα ύπαρξης των Τούρκων της Κύπρου στο νησί και τη στρατηγική σημασία του νησιού”.
Αναφερόμενος στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας, ο Τατάρ είπε ότι εξαιτίας του πολέμου σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στη τιμή του πετρελαίου και μεγάλη ακρίβεια γενικότερα.
“Ο λαός μας έζησε τόσα πολλά που θα καταφέρει να ξεπεράσει και αυτή την κρίση. Το σημαντικό είναι το κράτος μας, η δημοκρατία μας, η κυριαρχία μας και η ύπαρξη μας”, είπε.
Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ισχυριζόμενος ότι διεξάγουν έναν μεγάλο αγώνα με πολλές χώρες όσον αφορά σε διάφορα ζητήματα που αφορούν στους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο, ο Τατάρ είπε ότι σε αυτό τον αγώνα βρίσκονται σε πλήρη διαβούλευση με την Τουρκία.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ανάφερε ότι διεξάγονταν συνομιλίες για χρόνια με την “ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου”, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, για την επίτευξη συμφωνίας για συνεταιρισμό και πρόσθεσε ότι στη νέα περίοδο δεν συνομιλούν πλέον για ομοσπονδία.
Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο και η συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας για το ψευδοκράτος είναι τα πιο σημαντικά πράγματα για αυτούς, για τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν υποχωρήσεις.
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για την οικονομική συμβολή που είχε στο ψευδοκράτος το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι, σύμφωνα με όλα τα έγγραφα, τα αρχεία και του τίτλους, “το Βαρώσι είναι περιουσία των Οθωμανών. Το Βαρώσι άνοιξε. Άνοιξε το παραλιακό μέτωπο και οι δημόσιοι χώροι. Και παρά την πανδημία, μέχρι σήμερα ο αριθμός των επισκεπτών στο Βαρώσι ξεπέρασε τις 400 χιλιάδες. Το άνοιγμα του Βαρωσιού συνέβαλε και στην οικονομία και στον τουρισμό της τδβκ”.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Τατάρ είπε ότι όσον αφορά στον πόλεμο Τουρκίας-Ουκρανίας ενεργούν από κοινού μαζί με την Τουρκία, ενώ αναφερόμενος στην ελληνοκυπριακή πλευρά, δήλωσε ότι αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τη Ρωσία, αφού είναι μέλος της ΕΕ.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον παράνομο Μπαϊράκ, στα πλαίσια των επαφών του στην Αττάλεια, ο Τατάρ συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα της Οργάνωση Τουρκικών Κρατών, Baghdad Amreyev και με αντιπροσωπεία της οργάνωσης.
“Μπορούν να υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο υπό τη σκεπή ΕΕ”
Μπορεί να υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο κάτω από τη σκέπη της ΕΕ, υποστήριξε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ ενώ επανέλαβε ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι η ‘κόκκινη γραμμή’.
Σε ομιλία του στην Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών στην Αττάλεια, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μία από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες για την Κύπρο ήταν η ημερομηνία του 1571, όταν περιήλθε στην οθωμανική κυριαρχία. “Είμαστε πάντα στην Κύπρο και προσπαθούμε να διατηρήσουμε την παρουσία μας”, είπε. Ακόμη και όταν έφυγε η Οθωμανική Αυτοκρατορία από την Κύπρο, ο Ερσίν Τατάρ είπε “εμείς οι Κύπριοι πάντα κοιτούσαμε στην Ανατολία. Κοιτάζαμε τα βουνά του Ταύρου. Πάντα ονειρευόμασταν ‘Πότε θα έρθει η Τουρκία μας στην Κύπρο;”. Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη στις 20 Ιουλίου 1974 ξεκίνησε μια νέα εποχή.
Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο “ξεχωριστοί κυρίαρχοι λαοί” στην Κύπρο και ότι η δική του πολιτική βασίζεται σε αυτό. Όπως είπε, ο δρόμος για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο είναι να υπάρχουν δύο χωριστά κράτη που ζουν δίπλα-δίπλα.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Τ/κ ηγέτης είπε “δεν μιλάμε πια για ομοσπονδία” , υποστηρίζοντας ότι η θέση της ομοσπονδίας σημαίνει την πλήρη αποχώρηση της Τουρκικής Δημοκρατίας από την Κύπρο διαχρονικά και είπε ότι δεν θα συναινέσουν ποτέ σε αυτό. Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι η ‘κόκκινη γραμμή’.
Ερωτηθείς για τα Βαρώσια, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι το άνοιγμά τους ήταν ένα μεγάλο πολιτικό βήμα και ότι παρά την πανδημία, περίπου 400 χιλιάδες άτομα επισκέφτηκαν την πόλη.
Στο ερώτημα εάν θα ήθελε να δει την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα τουρκικά ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ, ο Ερσίν Τατάρ απάντησε “αν μπορούμε να είμαστε στην ΕΕ ως ξεχωριστό κράτος, φυσικά, η τουρκική μπορεί να είναι η επίσημη γλώσσα της ΕΕ. Μπορεί να υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο κάτω από τη σκέπη της ΕΕ”.