Εμπλοκή στη συμφωνία των G7 για τη χρήση των κερδών από τα ρωσικά assets

8602

Τα 4 σενάρια και η μετάθεση των αποφάσεων των Ιούνιο

Τι αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν
Ένα ακόμη σχέδιο της Δύσης ναυάγησε καθώς οι επικεφαλής των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών στη συνεδρίαση της G7 δεν έλαβαν τελική απόφαση αναφορικά με τη χρήση των κερδών από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, παρά την αισιοδοξία η οποία είχε εκφραστεί από τον διεθνή Τύπο αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για μία κίνηση που ισοδυναμεί με κλοπή – παραβιάζει τα συναλλακτικά ήθη του διεθνούς εμπορίου αλλά το διεθνές δίκαιο όσον αφορά την ασφάλεια της ιδιοκτησίας.
Χαρακτηριστικά οι Financial Times σε δημοσίευμά τους (25/5) ανέφεραν ότι υπάρχει μια πρώτη συμφωνία σε ένα draft του κειμένου το οποίο είχε κατατεθεί από τους ηγέτες της ομάδας των G7.
Η προσπάθεια αυτή όμως δεν τελεσφόρησε καθώς οι χώρες της G7 που ανήκουν στους BRICS όπως η Ινδία και η Βραζιλία δεν θέλουν να δημιουργηθεί ένα τέτοιο προηγούμενο όπου τα συναλλαγματικά αποθέματα μία χώρας και άλλα περιουσιακά στοιχεία να βρίσκονται στο έλεος μονομερών κυρώσεων.
Η oμάδα των Επτά (G7) σημειώνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη χρήση των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία, ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών της G7 και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών σε κοινή δήλωση μετά από συνάντηση στην Stresa το βόρεια Ιταλία το Σάββατο 25 Μαϊου 2025.
«Σε συνέχεια της δήλωσης των ηγετών της G7 της 24ης Φεβρουαρίου 2024, σημειώνουμε πρόοδο στις συζητήσεις μας για 4 πιθανά σενάρια για να προωθήσουμε τα κέρδη που προκύπτουν από ακινητοποιημένα ρωσικά κρατκάπεριουσιακά στοιχεία προς όφελος της Ουκρανίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το αντίστοιχο μας νομικά συστήματα, με σκοπό την παρουσίαση επιλογών για την παροχή πρόσθετης οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία στους ηγέτες μας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Απουλίας τον Ιούνιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση των Ιταλών 

Την αποτυχία του σχεδίου ανακοίνωσε ο οικοδεσπότης της συνάντησης, ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Giancarlo Giorgetti .
«Έχουν γίνει βήματα προόδου σχετικά με τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί γιατί υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες», επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.
Σημείωσε τη γενική θέση των υπουργών στο θέμα της παροχής στήριξης στην Ουκρανία.
Προηγουμένως, χαρακτήρισε την κύρια δυσκολία για τη χρήση κερδών από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία την ανάγκη για συναίνεση όλων των χωρών της ΕΕ και τη συμμόρφωση με τα όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο.
Η τελευταία ημέρα της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στη βόρεια ιταλική πόλη Stresa, ήταν αφιερωμένη ειδικά σε μια συζήτηση για την Ουκρανία με τη συμμετοχή του προσκεκλημένου Ουκρανού υπουργού Οικονομικών, Sergii Marchenko.
Ενώ ο Γάλλος υπουργός Bruno Le Maire αποχώρησε νωρίς από τη συνάντηση και δεν συμμετείχε στην τελευταία συζήτηση, αναφέρει το πρακτορείο ANSA .
Το σχέδιο τελικής δήλωσης αναφέρει ότι η G7 σκοπεύει να συνεχίσει να αυστηροποιεί τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκειμένου να μειώσει τα έσοδά της και να πλήξει την οικονομία της.

Εξοδος των τραπεζών 

Οι ξένες τράπεζες πρέπει να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, καθώς η παραμονή στη χώρα φέρνει επίσης «πρόβλημα φήμης», δήλωσε το Σάββατο (25/5) ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Fabio Panetta.
Μετά την αυστριακή Raiffeisen Bank International, η UniCredit είναι η ευρωπαϊκή τράπεζα με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία, ενώ η Intesa Sanpaolo έχει προσανατολισθεί στην εκχώρηση των εργασιών της στη χώρα.
«Από εκεί (Ρωσία) πρέπει να φύγετε», επισήμανε ο Panetta στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της χρηματοοικονομικής συνεδρίασης της G7 στη Stresaτης βόρειας Ιταλίας.
«Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες επειδή η έξοδος από τη Ρωσία είναι περίπλοκη, πρέπει να βρεις έναν αγοραστή γνωρίζοντας ότι σε αναγκάζουν, μπορεί να είναι ακριβό, ωστόσο πρέπει να φύγεις επειδή υπάρχει πρόβλημα φήμης», πρόσθεσε ο Panetta, η Τράπεζα. του κυβερνήτη της Ιταλίας.
Ο ρωσικός βραχίονας της UniCredit επλήγη αυτόν τον μήνα από την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αξίας 463 εκατομμυρίων ευρώ (503 εκατομμύρια δολάρια) σε σχέση με ένα έργο ματαιωθέν φυσικού αερίου για το οποίο ο τραπεζικός όμιλος είχε παράσχει εγγυήσεις.

Υellen: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες που λειτουργούν στη Ρωσία αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο – Στο τραπέζι δευτερογενείς κυρώσεις

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen δήλωσε το Σάββατο 25 Μάιου 2024 στο Reuters ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που λειτουργούν στη Ρωσία αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους και οι ΗΠΑ εξετάζουν την ενίσχυση των δευτερογενών κυρώσεων σε τράπεζες που διαπιστώθηκε ότι βοηθούν τις συναλλαγές για την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.
«Εξετάζουμε πιθανώς μια επιτάχυνση των κυρώσεων μας σε τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία», είπε η Yellen σε συνέντευξή του στο Reuters, αρνούμενη να δώσει λεπτομέρειες και χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στις τράπεζες στις οποίες θα μπορούσαν αυτές να στοχεύουν.
Μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των οικονομικών της G7 στη βόρεια Ιταλία, η Yellen είπε ότι οι κυρώσεις που σχετίζονται με τις συναλλαγές των τραπεζών στη Ρωσία θα επιβληθούν μόνο «αν υπήρχε λόγος να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά η λειτουργία στη Ρωσία δημιουργεί τρομερό κίνδυνο» πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα εάν θα ήθελε να δει την αυστριακή Raiffeisen Bank International και την ιταλική τράπεζα UniCredit να αποχωρούν από τη Ρωσία, η Yellen είπε: «Πιστεύω ότι οι εποπτικές αρχές τους τούς συμβούλευσαν να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί για το τι κάνουν εκεί».
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε νομοθεσία που επιτρέπει στην κυβέρνηση Biden να δεσμεύσει τα περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στις ΗΠΑ, αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ισχυρή φωνή στο θέμα αφού τα περισσότερα από τα 260 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που δεσμεύθηκαν παγώθηκαν μετά τον Φεβρουάριο. 24, 2022, βρίσκονταιο  στις δικαιοδοσίες τους.
Επικαλούμενοι νομικές ανησυχίες, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να κατασχέσουν τα χρήματα και να τα παραδώσουν στην Ουκρανία ως αποζημίωση για την καταστροφή που προκάλεσε η Ρωσία.
Αντίθετα, σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τους τόκους που συσσωρεύονται στα περιουσιακά στοιχεία, αλλά αυτό είναι μόνο περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως – περίπου οι χρηματοδοτικές ανάγκες ενός μήνα για την ουκρανική κυβέρνηση.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen  πιέζει για δανεισμό έναντι των μελλοντικών εσόδων από τόκους από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία.
Αυτό θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να λάβει άμεσα έως και 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, η πρόταση προκάλεσε ανησυχίες από ευρωπαϊκά μέλη σχετικά με τη νομική πολυπλοκότητα και τις ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ανταποδώσει τα μέτρα στον μειωμένο αριθμό δυτικών εταιρειών και ιδιωτών που εξακολουθούν να έχουν συμμετοχές στη Ρωσία ή κατά του αποθετηρίου τίτλων Euroclear στο Βέλγιο
Στη Ρωσία απάντησε με διάταγμα του Προέδρου Vladimir Putin που επιτρέπει τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων αμερικανικών εταιρειών και ιδιωτών ως αποζημίωση για τυχόν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας