“1991 – οι Αλβανοί φεύγουν για την Ιταλία”, “2023 – οι Ιταλοί φεύγουν για διακοπές στην Αλβανία”. Με μία χλευαστική ανάρτηση στα social media ο Αλβανός πρωθυπουργός σχολιάζει την έκρηξη των Ιταλών τουριστών στην Αλβανία
Με την ανάρτηση – φωτομοντάζ, ο Ράμα δείχνει στιγμιότυπα του 1991, όταν πρωτοφανής αριθμός Αλβανών κατέλαβε το πλοίο “Vlora” που ξεφόρτωνε στο Δυρράχιο, με στόχο να φτάσουν στην Ιταλία. Το ταξίδι δεν έφερε το πολυπόθητο αποτέλεσμα, με τις Ιταλικές αρχές να απελαύνουν τους απελπισμένους Αλβανούς.
Υπολογίζεται ότι περίπου 300 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από ατυχήματα, τις κακουχίες και την αστυνομική βία. Ένας μικρός αριθμός μόνο μπόρεσε να ξεφύγει.
Ο Ράμα, τώρα «παίρνει το αίμα του πίσω»
“Δεν έχετε δει τίποτα ακόμα” αναφέρει επίσης ο Αλβανός πρωθυπουργός.
Σήμερα είναι οι Ιταλοί που “εισβάλλουν” στην Αλβανία για να περάσουν τις διακοπές τους δίπλα στη θάλασσα, σχολιάζει η Corriere Della Sera, που επισημαίνει ότι το φαινόμενο δεν αφορά αποκλειστικά Ιταλούς αλλά και άλλους Ευρωπαίους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αλβανικού υπουργείου Τουρισμού, οι αριθμοί ευημερούν.
Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του 2023 έφτασαν στη χώρα 3,4 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες, 33% περισσότεροι από την ίδια περίοδο του 2022. Η κυβέρνηση αναμένει να κλείσει το έτος με περισσότερους από 9 εκατομμύρια επισκέπτες, μερικά εκατομμύρια περισσότερους από ό,τι τους προηγούμενους δώδεκα μήνες.
Τον Ιούνιο 1,58 εκατομμύρια Αλβανοί και αλλοδαποί εισήλθαν στην Αλβανία, 16,3% περισσότερες από τον ίδιο μήνα του 2022, εκ των οποίων το 1 εκατομμύριο ήταν ξένοι. (+15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος).
Στο λιμάνι του Δυρραχίου το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου εξάλλου, καταγράφηκαν 20.378 είσοδοι.
Η άλλη κύρια πύλη εισόδου – το αεροδρόμιο των Τιράνων – κατέγραψε αύξηση +105,1% στις διελεύσεις το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων-Ευρώπης.
Οι αντιδράσεις
Ωστόσο, η ανάρτηση του Αλβανού πρωθυπουργού προκάλεσε αντιδράσεις: κάποιοι, για παράδειγμα, υπενθυμίζουν ότι η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που έχει προκαλέσει -και εξακολουθεί να προκαλεί- χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο. Μια μοίρα που έχει πλήξει και τους ίδιους τους Αλβανούς στο παρελθόν.
Η αντιπολίτευση από την πλευρά της, έκανε αναφορά στα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με το οποία, από το 2014 έως το 2022, υπό τον Ράμα, περισσότερο από ένα εκατομμύριο Αλβανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα.
Τι συνέβη τον Αύγουστο του 1991.
Το κομμουνιστικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα έχει μόλις καταρρεύσει και οι πολίτες φεύγουν με κάθε τρόπο από την χώρα. Στις 7 Αυγούστου του 1991, χιλιάδες Αλβανοί που συγκεντρώνονταν καθημερινά στο λιμάνι του Δυρραχίου αρχίζει να ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα στο πλοίο Vlora, αναγκάζοντας τον καπετάνιο να τους πάει στην Ιταλία. Ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που στοιβάχτηκαν άγνωστος. Οι πιο συντηρητικοί υπολογισμοί κάνουν λόγο για 10.000 και κάποιοι άλλοι τους ανεβάζουν στους 20.000.
Δυστυχώς το ταξίδι δεν είχε αίσιο τέλος. Οι Ιταλοί τους μεταφέρουν στο εγκαταλελειμμένο γήπεδο “La Vittoria”, όπου μένουν για ώρες, χωρίς νερό, χωρίς τροφή και χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτες. Αραιά και που ελικόπτερα τους έριχναν ψωμί και νερό. Όταν έγινε γνωστό ότι πρόκειται να τους απελάσουν, οι Αλβανοί εξαγριώνονται, σπάνε τα κιγκλιδώματα και ξεχύνονται στους γύρω δρόμους. Η αστυνομία με χρήση βίας τους συγκεντρώνει ξανά στο γήπεδο, ενώ δρομολογούνται οι διαδικασίες του επαναπατρισμού τους.