E.M.Farag: «Μόλις πάρουμε την Κυβέρνηση, ακυρώνουμε το μνημόνιο με Τουρκία»

981
farag

Έτοιμες για ακύρωση του μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία εμφανίζονται οι δυνάμεις των οποίων ηγείται ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, Ναύαρχο Φάρατζ ελ Μαχντάουι.

Μιλώντας αποκλειστικά στη «Σ», ο κος Μαχντάουι αναφέρει ότι η είσοδος στο κέντρο της Τρίπολης και η επικράτηση έναντι του αντίπαλου Πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ είναι «θέμα χρόνου», τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση, όταν αυτή σχηματιστεί, προτίθεται να πετάξει την εν λόγω συμφωνία «στα σκουπίδια», καθώς θεωρείται ότι πλήττει τα συμφέροντα του λιβυκού λαού, διαταράσσει την ειρήνη στη Μεσόγειο και προκαλεί εντάσεις με παραδοσιακά συμμαχικές χώρες όπως η Ελλάδα.

«Θα συνεργαστούμε αρμονικά με όλες τις χώρες της περιοχής, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες θα θελήσουν να συνεργαστούν μαζί μας, προκειμένου να υπάρξει ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ναύαρχος Μαχντάουι συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα, καθώς αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ομιλεί άρτια την ελληνική γλώσσα και διατηρεί άριστες σχέσεις με τη στρατιωτική ηγεσία.

Η συνεργασία «χτίζεται» τάχιστα

Εξάλλου, η σχέση συνεργασίας των δυνάμεων του Χαφτάρ με χώρες «κλειδιά», ενάντια στην παρανομία που συντελείται μέσω της συνεργασίας της νυν κυβέρνησης του Σαράτζ και της Τουρκίας, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να «χτίζεται», κάτι που επιβεβαιώνεται από τα ίδια τα γεγονότα.

Η αιφνίδια επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Στρατάρχη Χαφτάρ τις προηγούμενες ημέρες, για συνεννόηση και συντονισμό, η επίσκεψη του Προέδρου της δημοκρατικά εκλεγμένης λιβυκής Βουλής Αγκίλα Σάλεχ στην Κύπρο την Παρασκευή, καθώς και οι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα διπλωματικές κινήσεις του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, αποτελούν σκηνές από μια ευρύτερη συμμαχία που βρίσκεται στα σκαριά ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα.

Όπως τονίζει στη «Σ» ο Αρχηγός του λιβυκού Πολεμικού Ναυτικού, μια ενδεχόμενη αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη προς υποστήριξη του Σαράτζ θα αποκρουστεί με κάθε μέσο. «Αν πατήσουν Τούρκοι στρατιώτες σε λιβυκό έδαφος, δεν θα επιστρέψουν ζωντανοί», επισημαίνει.

Σημειώνεται ότι, όπως δήλωσε ο πρέσβης της Λιβύης στην Άγκυρα, Αμπντουρεζάκ Μουχτάρ Αχμέντ Αμπντουλκαντίρ, η κυβέρνησή του έχει ανάγκη κυρίως από αεροπορική στήριξη και εκπαίδευση από άνδρες των ειδικών δυνάμεων, καθώς υπάρχει επάρκεια από ντόπιους στρατιώτες.

Το αίτημα πάντως υπεβλήθη και σύμφωνα με τον διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, η Τουρκία θα ανταποκριθεί σε αυτό.

Σε μήνυμά του στο twitter αναφέρει ότι «η κυβέρνηση της Λιβύης ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία. Όπως είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν, ασφαλώς θα τιμήσουμε τη συμφωνία μας. Έχουμε δεσμευτεί πλήρως για την προστασία των αμοιβαίων συμφερόντων μας και την εγκαθίδρυση σταθερότητας στη Μεσόγειο».

Την Πέμπτη ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια ευθεία τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.

«Στηρίζουμε τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη. Οι εξωτερικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν τις παράνομες οργανώσεις που μάχονται τη λιβυκή κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Αλτούν.

Ο λαός στηρίζει Χαφτάρ

Σύμφωνα με τον Ναύαρχο Φάρατζ ελ Μαχντάουι, τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι, όταν και γράφονται αυτές οι γραμμές, οι δυνάμεις του Χαφτάρ βρίσκονταν εντός της περιοχής της Τρίπολης και θεωρείται θέμα χρόνου η είσοδος στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ερωτηθείς αν ο λαός βρίσκεται στο πλευρό των δυνάμεων τις οποίες υπηρετεί και αν δίνει την υποστήριξή του στις σχετικές ενέργειες που γίνονται, ο κος Μαχντάουι απαντά θετικά. «Ο λαός, κυρίως στην επαρχία, είναι μαζί μας, στο πλευρό μας κι αυτό μας δίνει δύναμη και υποστήριξη. Στο κέντρο της Τρίπολης, το οποίο ελέγχει ο Σαράτζ, ο κόσμος φοβάται ακόμα κι εμείς είμαστε πολύ προσεκτικοί με τον άμαχο πληθυσμό. Εκεί βρίσκονται πολλά σπίτια και οικογένειες», τονίζει.

Πολεμάμε τους τζιχαντιστές

Στην ερώτηση αν ισχύουν οι πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να έχει αποστείλει μυστικά δυνάμεις τζιχαντιστών για να πολεμήσουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ, απαντάει ότι αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια. «Έχουν στείλει και δυνάμεις του ISIS και οπλισμό, αλλά η δική μας εμπειρία και τα δικά μας οπλικά συστήματα δεν τους αφήνουν μεγάλο περιθώριο να δράσουν. Τους πολεμάμε αποτελεσματικά», τονίζει.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Μουφτή της Λιβύης, Σιέικς Σαντίκ αλ Γκαριανί, με τις οποίες «ευλογείται» το μνημόνιο με την Τουρκία για την ΑΟΖ, αλλά και την προτροπή του να γίνει αποδεκτή τυχόν στρατιωτική υποστήριξη, ο κος Μαχντάουι απαντά ότι σε περίπτωση επικράτησης, τόσο ο Μουφτής όσο και όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι θα αντικατασταθούν, προκειμένου να επέλθει η ειρήνη και η κανονικότητα.

Αναφορικά με δημοσιεύματα τα οποία εμπλέκουν τον ισραηλινό παράγοντα στην εξίσωση της Λιβύης, ισχυρίζεται ότι το κράτος του Ισραήλ δεν παρέχει κάποια υποστήριξη στις δυνάμεις και τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στα γεγονότα.

Συνεχίζει την πρόκληση ο Ερντογάν

Από την Τυνησία όπου βρέθηκε για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χώρας, Καΐς Σαγιέντ, ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει την οξεία ρητορική, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της εμπλοκής τρίτων χωρών και δη της Ελλάδας στις συμφωνίες που συνάπτει με τη λιβυκή κυβέρνηση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος συνοδεύεται σε αυτό το ταξίδι του από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ, τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν, τον διευθυντή επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν και τον προεδρικό εκπρόσωπο Ιμπραήμ Καλίν.

«Η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο»

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη, εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για μία αμφιλεγόμενη επίσκεψη, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο και ρόλο στο τι πράττει η Τουρκία στη χώρα της Βορείου Αφρικής.

«Δεν βρεθήκαμε ποτέ σε καμία χώρα χωρίς πρόσκληση», είπε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Τυνησίας, σχολιάζοντας την υπογραφή μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης, είπε πως είναι μια συμφωνία που καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα των δύο αυτών χωρών. «Είναι κάτι που αφορά την Τουρκία και τη Λιβύη. Δεν συμπεριλαμβάνει την Τυνησία. Μερικές χώρες ενοχλούνται από αυτό το μνημόνιο. Αυτό είναι κάτι που αφορά, το λέω ξανά, την Τουρκία και τη Λιβύη», είπε χαρακτηριστικά ο Καΐς Σαγιέντ.

*Πηγή: simerini.sigmalive.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας