Eκτός εργασίας εκατοντάδες εποχικά εργαζόμενοι-Πωλούν κινητά και ακίνητα και οικογενειακά κειμήλια!

559
Πωλούν κινητά και ακίνητα

Υπό το φόβο ότι θα περάσουν και δεύτερο χρόνο με πενιχρό ή ακόμα και χωρίς εισόδημα, ζουν χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι στη Ρόδο αφού ήδη διανύουμε το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου και το 70% των ξενοδοχοϋπαλλήλων παραμένει χωρίς εργασία.

Από τον Οκτώβριο του 2019, οπότε έκλεισε η τελευταία τουριστική περίοδος, πριν κάνει την εμφάνισή του ο κορωνοϊός, έχει αλλάξει άρδην το τοπίο στον εργασιακό τομέα.
Εργοδότες και εργαζόμενοι, μεγάλες επιχειρήσεις και μικρά καταστήματα, βρίσκονται όλοι στην ίδια αφετηρία περιμένοντας… καλύτερες μέρες.

Για τους εργαζόμενους ωστόσο, οι περισσότεροι από τους οποίους απασχολούνται εποχικά και δεν είχαν οικονομικά αποθέματα η κατάσταση καθίσταται απελπιστική.
Μια μεγάλη μερίδα νοικοκυριών της Ρόδου, τα περισσότερα από τα οποία έχουν τουλάχιστον ένα εποχικά εργαζόμενο μέλος τους, έχει από τον Οκτώβριο του 2019 να λάβει κανονικό μισθό και πλέον η αγωνία διαδέχεται την απόγνωση με τις ελπίδες για μια σεζόν που εισπρακτικά θα ήταν καλύτερη από την περσινή, να εξανεμίζονται.
Ο προηγούμενος χειμώνας πέρασε δύσκολα, έπειτα από μια πολύ κακή σεζόν που άφησε αρκετούς εκτός εργασίας οι οποίοι κλήθηκαν να διαχειριστούν την καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις τους με τα επιδόματα του κράτους. Τουλάχιστον όσοι ήταν δικαιούχοι, διότι πολλοί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Παρά τις δυσκολίες και την αβεβαιότητα που επήλθαν ως απόρροια της πανδημίας η ελπίδα παρέμενε ζωντανή με το βλέμμα στραμμένο στην τουριστική σεζόν του 2021, η οποία όμως τελικώς έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτή του 2020.
Και το ερώτημα που προκύπτει, είναι ποιος θα αντέξει έναν ακόμα χειμώνα χωρίς να έχει δουλέψει το καλοκαίρι; Τα όποια επιδόματα είναι αμφίβολο αν θα δοθούν και σε ποιους.
Οι οικονομικές υποχρεώσεις συσσωρεύονται την ίδια ώρα που η αγωνία αγγίζει τα όρια της απελπισίας. Από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι σήμερα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που για να καλύψουν υποχρεώσεις ξεπούλησαν κινητά και ακίνητα.
Μέσω του διαδικτύου, των ενεχυροδανειστηρίων, στην μαύρη αγορά, σε γνωστούς και φίλους με το πρόσχημα να μην καταλήξουν σε ξένα χέρια, πολύτιμα αντικείμενα ακόμα και οικογενειακά κειμήλια αλλάζουν χέρια για να καλυφθούν καθημερινές ανάγκες και να πληρωθούν λογαριασμοί. Αυτοκίνητα και ακριβά κινητά πουλήθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές και με την ολοκλήρωση της νέας τουριστικής περιόδου αναμένεται να ανοίξει ακόμα ένας κύκλος «ξεπουλήματος» νοικοκυριών και περιουσιακών στοιχείων.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιόδου, είναι το γεγονός πως πολλά παιδιά που έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις και οι οικογένειές τους δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τις σπουδές τους εκτός Ρόδου, έχουν στις πρώτες προτιμήσεις τους το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προκειμένου να μην απομακρυνθούν από την οικογενειακή εστία ή ακόμα κι αν περάσουν σε σχολή εκτός Ρόδου δεν θα φοιτήσουν μέχρι να επέλθει βελτίωση στα οικονομικά.

Διαχειριστής ενεχυροδανειστηρίου μάλιστα, δήλωσε στη «δ» πως αναμένει -όπως και πέρυσι- ότι με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, πολλοί γονείς που η πανδημία έπληξε το εισόδημά τους, θα διαθέσουν πολύτιμα αντικείμενα προς πώληση για να υποστηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτη Εγγλέζο, δυστυχώς, η εικόνα αυτή είναι γνώριμη εδώ και αρκετούς μήνες για μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων. Ο κύκλος έχει ανοίξει ήδη από τον Νοέμβριο του 2020 και μετά, και όπως εκτιμά θα συνεχιστεί στη διάρκεια και του επερχόμενου χειμώνα.
Το πλέον δυσάρεστο είναι ότι πολλοί επιτήδειοι -κυρίως- στο διαδίκτυο βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τον πόνο συμπολιτών μας, αγοράζοντας πολύτιμα αντικείμενα έναντι χαμηλού τιμήματος και τους έχοντες ανάγκη να υποκύπτουν αφού δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα εν μέσω του χειμώνα για την εύρεση θέσης εργασίας.

Πρόκειται για θλιβερές εικόνες που παραπέμπουν στον μεσοπόλεμο, τότε που ο κόσμος συγκλονίστηκε από μεγάλες αλλαγές σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των ανθρώπων. Ο «υγειονομικός πόλεμος» βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ακόμα το πραγματικό μέγεθος των επιπτώσεων, όχι μόνο στη Ρόδο αλλά σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας