EΔΕΥ: «Η Ελλάδα διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου 250 δισ. ευρώ»!

981
Η Ελλάδα διαθέτει αποθέματα

Οι κυβερνήσεις και το κατεστημένο προτιμούν το πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο αντί να προχωρήσουν στην αξιοποίηση των ελληνικών οικοπέδων με διαπιστωμένο φυσικό αέριο.

Αποθέματα φυσικού αερίου αξίας τουλάχιστον 250 δισ. ευρώ που μπορούν να αλλάξουν την μοίρα της χώρας σε στρατηγικό επίπεδο, βρίσκονται αποθηκευμένα εντός της ελληνικής επικράτειας (ηπειρωτικής χώρας και ελληνικής υφαλοκρηπίδας).

Αυτό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, Άρης Στεφάτος, μιλώντας στο 6ο Ενεργειακό Συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE).

Προκαλείται μετά η απορία, πως η πολιτική ηγεσία αγνοεί αυτό τον θησαυρό και κατευθύνει την χώρα προς την ακριβή και ασύμφορη «πράσινη ενέργεια».

Την στιγμή μάλιστα που οι γειτονικές μας χώρες πλουτίζουν από τους δικούς τους ενεργειακούς τους πόρους.

«Παρά τις προσπάθειες την τελευταία δεκαετία να αναπτύξει η Ελλάδα βιομηχανία παραγωγής υδρογονανθράκων, εξακολουθεί να μην υπάρχει σαφήνεια αναφορικά με το μέγεθος των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας.

Η ασάφεια αυτή παραμένει, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι διαθέτουμε αποθέσεις φυσικού αερίου σημαντικής αξίας, που ενδεχομένως να ξεπερνά τα 250 δισ. Ευρώ».

«Αντίθετα, πρόσθεσε, γειτονικές μας χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, έχουν εδώ και χρόνια επιτύχει την αξιοποίηση των δικών τους κοιτασμάτων. Είναι καιρός να ολοκληρώσουμε τις γεωλογικές και σεισμικές έρευνες για να αποκτήσουμε την απαιτούμενη σαφήνεια, που θα μας επιτρέψει να τεκμηριώσουμε τις αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσουμε», σημείωσε ο κ. Στεφάτος.

Ανέφερε ακόμη ότι ενεργειακοί κολοσσοί όπως η ExxonMobil και η Total Energies, βρίσκονται στη χώρα και είναι έτοιμες να εκτελέσουν τα ερευνητικά τους προγράμματα.

«Το κόστος αυτών των ερευνών το αναλαμβάνουν πλήρως οι ενεργειακές εταιρείες, σύμφωνα με τις συμφωνίες αδειοδότησης που έχουν ήδη επικυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να υποστηρίξουμε την επιτάχυνση και ολοκλήρωση αυτών των μελετών», υποστήριξε.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εισαγωγές υδρογονανθράκων και μόνο κόστισαν στην Ελλάδα 150 δισ. Ευρώ την τελευταία δεκαετία, και αυτό ενώ σήμερα η Ευρώπη αντιμετωπίζει επί του παρόντος έλλειψη φυσικού αερίου που έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου να έχουν αυξηθεί πάνω από 250% από την αρχή του έτους.

Αν μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ελλάδας, θα προσφέρουμε μια τεράστια δυναμική ώθηση – οικονομικής και στρατηγικής φύσης», κατέληξε ο κ. Στεφάτος.

Φυσικά ένα μεγάλο μέρος του αποθέματος φυσικού αερίου βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Θεωρητικά η αγορά των Belharra έγινε για να υπερασπιστεί η χώρα τον δικό της πλούτο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας