Δυτικά Αντιδιαλεκτικά Διλήμματα

1176
Ο πρόεδρος  της Γερμανίας Φράνκ Βάλτερ Στάινμαιερ κατά το 45λεπτο διάγγελμά του προς το έθνος από το Προεδρικό Μέγαρο Bellevue στο Βερολίνο,δήλωσε ότι: ” Έρχονται δύσκολα,σκληρά χρόνια. Το μερίδιο ειρήνης που μας αντιστοιχούσε έχει εξαντληθεί. Η Γερμανία μπαίνει σε μία εποχή έχοντας τον άνεμο κόντρα[….] Η 24η Φεβρουαρίου σηματοδότησε ένα τέλος εποχής ειρήνης,ευμάρειας,σταθερότητας[….] Η Γερμανία μάχεται και με εσωτερικά διλήμματα: από τη μία θέλει να στηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία,χωρίς όμως ταυτόχρονα να γίνει εμπόλεμο μέρος. Θέλει να επιβάλλει περαιτέρω κυρώσεις,αλλά να μην υποστεί και η ίδια τις συνέπειες”(www.Kathimerini gr. 28-10-2022).
Ο Γερμανός πρόεδρος λέει αλήθειες. Σε αυτήν εδώ την στήλη επισημάναμε τους χειμώνες και τα θέρη που επέρχονται στην Ελλάδα και τον κόσμο,όσο ο πόλεμος συνεχίζεται. Ωστόσο το πλέον σημαίνον δεν είναι άλλο από το ενυπάρχον παράλογο στοιχείο που κυριαρχεί στην πολιτική την οποία επέλεξε να ακολουθήσει η Δύση σε αυτόν τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Τα ” εσωτερικά διλήμματα” στους πολίτες της Δύσης,ειδικότερα της Ευρώπης,δεν διακατέχονται από διαλεκτική συνοχή. Διαλεκτική όπως την εννοούσαν στην αρχαιότητα,ως την τέχνη δηλαδή να φτάνει κανείς στην αλήθεια,μέσω της συγκρούσεως αντιθέτων απόψεων ή ακόμη όπως στην Αγγλία παλαιότερα,όταν ο όρος αυτός ήταν συνώνυμος της Λογικής και εφαρμοζόταν στην τυπική συλλογιστική των εκάστοτε ρητόρων. Η Δύση (ΝΑΤΟ-Η.Π.Α.- Ε.Ε.) δεν είναι δυνατόν να στηρίζει μονίμως στρατιωτικά την Ουκρανία και να παραμένει ες αεί μη εμπόλεμο μέρος. Όπως ισχύει και το γεγονός ότι η Δύση δεν μπορεί να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία και η ίδια να μην υφίσταται τις συνέπειες αυτών. Τούτα τα ” εσωτερικά διλήμματα” επί της ουσίας -εφ’ όσον η Δύση οδηγήσει σε ατέρμονο χρόνο την διάρκεια του πολέμου- θα πάψουν να είναι διλήμματα και θα καταστούν βεβαιότητες για τους πολίτες της Ευρώπης. Το ερώτημα -που δεν θα είναι δίλημμα- στο οποίο θα απαντήσουν οι πολίτες είναι εάν όντως δικαίως και για ποιούς λόγους υφίστανται τις μακροχρόνιες συνέπειες του πολέμου.
Απτό παράδειγμα ρεαλιστικής πολιτικής αποτελεί η επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σόλτς στην Κίνα (4-11-2022),την σημαντική και σταθερή σύμμαχο της Ρωσίας. Τον καγκελάριο σύμφωνα με το Bloomberg θα τον συνοδεύουν οι επικεφαλής των Adidas,Deutsche Bank,Siemens,BioNTehc,VW,Basf,Bayer,BMW,Merck,Wacker. Στην αυθημερόν επίσκεψή του ο Σόλτς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζιπίνγκ και με τον πρωθυπουργό Λι Κετζιάνγκ.(www. documentonews.gr 28-10-2022). Ταυτοχρόνως η κυβέρνηση της Γερμανίας και η κινέζικη εταιρεία COSCO ήρθαν σε συμφωνία ως προς την εξαγορά από την COSCO του 24,9% των μετοχών του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων Tollerort. Η Hamburger Hafen und  Logistik AG (HHLA) διαχειρίστρια εταιρεία του λιμανιού, ανακοίνωσε ότι αυτή η επένδυση θα αποφέρει ανάπτυξη στο λιμάνι και θα ενισχύσει μελλοντικά την βιωσιμότητα του και θα εξασφαλίσει νέες θέσεις εργασίας. Η συγκεκριμένη συμφωνία πραγματοποιήθηκε παρά την αντίθετη απόψη της Ευρωπαικής Επιτροπής(www.naftikachronika.gr 27-10-2022). (Άλλο η Ελλάδα των Μνημονίων και άλλο η Γερμανία του 2022.)
Στην συγκεκριμένη περίπτωση κανένα “εσωτερικό δίλημμα” δεν υπήρξε και ουσιαστικά στην πράξη αναγνωρίζεται η πραγματικότητα,που δεν είναι άλλη από το γεγονός,ότι η Κίνα( όπως και η σύμμαχός της στους BRICKS,Ρωσία),αποτελεί παγκόσμιο παίκτη που συνδιαμορφώνει το επιχειρείν στην Ευρώπη,έχοντας πλέον οικονομικά συμφέροντα στην Γερμανία και μάλιστα την στιγμή που αυτή η επιλογή της συγκρούεται με την οδηγία και την σύσταση της Ευρωπαικής Επιτροπής.
Την ίδια στιγμή η επίθεση της Δύσης, μέσω της ασφαλούς οδού διελεύσεως των ουκρανικών πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά παγκοσμίως,στον στόλο της Ρωσίας,θέτει- εν γνώσει της μάλιστα- εκ νέου προ των πυλών σε ύψιστη ένταση την ήδη υπάρχουσα επισιτιστική κρίση. Η ρεαλιστική πολιτική της Γερμανίας,δείχνει τον δρόμο της ειρηνικής συνυπάρξεως στον ήδη μεταβαλλόμενο κόσμο.
” ΔΙΑΣΠΑΣΕΙΣ
Ο τρόπος που μπαινοβγαίνουμε στις εποχές
και η τεράστια πόα της μοίρας
ειν’ ό χρόνος[….]
Ένας καρπός, ωριμάζει και πέφτει[….]”
( Νίκος Καρούζος “Τα Ποιήματα Α’ 1961-1978).Γ’ Έκδοση ” Ίκαρος” 2002,σελ.275).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας