DW: Με αντίποινα απειλεί ο Erdogan την Ολλανδία

1946
ερντογάν

Οξύνεται η αντιπαράθεση Ολλανδίας-Τουρκίας με αφορμή την ματαίωση ομιλίας Cavusoglu στο Ρότερνταμ. Tο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο πάντως έκρινε ότι το Βερολίνο αποφασίζει αν θα επιτρέψει ομιλία ξένου πολιτικού.
Λίγες μόνο ώρες πριν την προγραμματισμένη ομιλία του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ υπέρ της συνταγματικής μεταρρυθμίσεις στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου οι ολλανδικές αρχές απέσυραν την άδεια προσγείωσης του αεροσκάφους που θα τον μετέφερε. Η απόφαση της Χάγης εκτιμάται ως απάντηση στις απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, στο προοίμιο της επίσκεψής του, για επιβολή “σοβαρών πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων” σε περίπτωση που η Ολλανδία παρεμποδίσει την ομιλία του στο προξενείο. Το γεγονός πάντως ότι η ολλανδική κυβέρνηση τηρεί σκληρή στάση σχετίζεται πιθανότατα και με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξάγονται την ερχόμενη Τετάρτη. Ενδεικτική η αντίδραση του λαϊκιστή Geert Wilders στην απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί ότι έδρασε με γνώμονα τα υψηλά ποσοστά του κόμματός του και όχι σύμφωνα με τα πιστεύω της.
Στην απόφαση της Χάγης αντέδρασε πάντως οργισμένα ο πρόεδρος Tayyip Erdogan. Σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη απείλησε με εκδίκηση την Ολλανδία, χαρακτηρίζοντας τους υπουργούς της ολλανδικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, “απογόνους των ναζί, προκατειλημμένους και φοβικούς“. Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε μάλιστα ότι “θα πρέπει να δούμε πως θα προσγειώνονται τώρα τα διπλωματικά σας αεροσκάφη στην Τουρκία“.

Ζήτημα εξωτερικής πολιτικής

Το ζήτημα Τούρκων υπουργών που δραστηριοποιούνται πολιτικά απασχολεί εδώ και καιρό και την γερμανική κοινή γνώμη, η οποία απορρίπτει στην πλειοψηφία της πολιτικές συγκεντρώσεις και εμφανίσεις πολιτικών που διχάζουν την τουρκική κοινότητα στη χώρα. Στο ερώτημα αν η γερμανική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να απαγορεύσει πολιτική ομιλία ξένων κυβερνητικών στελεχών πήρε θέση την Παρασκευή το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο.
Στην απόφαση του το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας καθιστά σαφές ότι εναπόκειται στη γερμανική κυβέρνηση να απαγορεύσει προεκλογικές εμφανίσεις μελών της τουρκικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο, ούτε από το γερμανικό Σύνταγμα και ούτε από το Διεθνές Δίκαιο προκύπτει ότι αλλοδαποί πολιτικοί αξιωματούχοι έχουν το δικαίωμα να έρχονται στη Γερμανία και να δραστηριοποιούνται πολιτικά. Μια τέτοιου είδους δράση προϋποθέτει είτε την ρητή, είτε την σιωπηρή συγκατάθεση της γερμανικής κυβέρνησης. Η απαγόρευση της πολιτικής δραστηριότητας ενός ξένου αξιωματούχου σε γερμανικό έδαφος με την επίσημη του ιδιότητα είναι μια απόφαση στο πλαίσιο άσκησης εξωτερικής πολιτικής και δεν προσβάλλει το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας γνώμης.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Παρά την απόφαση του ανωτάτου γερμανικού δικαστηρίου, το Βερολίνο δεν σκοπεύει να απαγορεύσει την είσοδο στη Γερμανία μελών της τουρκικής κυβέρνησης για να συμμετέχουν σε προεκλογικές εκδηλώσεις για το δημοψήφισμα τον Απρίλιο. Υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει η ελευθέρια γνώμης η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Ulrike Demmer τόνισε ότι “αυτό που ζητάμε από άλλους, θα πρέπει να εφαρμόζουμε και εμείς“.
Αντιθέτως, ενώ χαιρετίζει την απόφαση του δικαστηρίου, η συμπρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος “Η Αριστερά” Sahra Wagenknecht, κατηγορεί συγχρόνως τη γερμανική κυβέρνηση ότι “σκόπιμα δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες που διαθέτει για να απαγορεύσει την προπαγάνδα για μια αυταρχική Τουρκία“. Και ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Kristian Lindner, εκτιμά πως πρόκειται για “μια λανθασμένη αντίληψη περί ανεκτικότητας” από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης “να παρέχει στους εχθρούς της ελευθερίας γνώμης αυτό το δικαίωμα“.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας