Υπέρ της ανάληψης νέου χρέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται ο επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Paolo Gentiloni, ζητώντας από το Βερολίνο να μην επαναλάβει την έντονη αντίθεσή του με βάση τη θέση ότι ο κοινός δανεισμός που έλαβε χώρα τη περίοδο της πανδημίας ήταν «άπαξ»
Καθώς φαίνεται η μάχη για κοινό δανεισμό θα ανοίξει για τα καλά το επόμενο διάστημα καθώς οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης προκαλούν τεράστιο κόστος για την οικονομίας της Ευρώπης, ενώ την ίδια ώρα ανοικτή είναι η συζήτηση για την αλλαγή των κανόνων του συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και των όρων που αφορούν τα όρια του χρέους και των ελλειμμάτων.
Υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας
«Ενόψει των υψηλών τιμών ενέργειας, της βοήθειας δισεκατομμυρίων που δίνουν οι ΗΠΑ για τη βιομηχανία και του ανταγωνισμού από την Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει νέο χρέος 350 δισεκατομμυρίων ευρώ – και μάλιστα γρήγορα», δηλώνει ο Gentiloni, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023.
Ο επίτροπος επισημαίνει ακόμη ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις ταυτόχρονα και τονίζει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να στηριχθεί, καθώς υφίσταται τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.
«Αυτή η κρίση πλήττει κυρίως την Ευρώπη και τις αναπτυσσόμενες χώρες, όχι τόσο τις ΗΠΑ και την Κίνα», σημειώνει, για να προσθέσει: «Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι δεν μπορεί κάθε κράτος να αντεπεξέλθει μόνο του (…) και ως μήνυμα προς τις αγορές, πρέπει να αποφύγουμε να δώσουμε την εντύπωση ότι απλώς μετακινούμε μπρος-πίσω τα υπάρχοντα χρήματα.
Χρειαζόμαστε νέο χρήμα και πρέπει να είμαστε γρήγοροι».
Αύριο ο κ. Gentiloni θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον υπουργό Οικονομικών Christian Lindner (FDP), ο οποίος μέχρι τώρα τοποθετείται κατά της προοπτικής ανάληψης κοινού χρέους στην ΕΕ.
Επιπλέον, ο καγκελάριος Olaf Schotz τονίζει συχνά ότι έχει μέχρι τώρα χρησιμοποιηθεί μόνο ένα κλάσμα των 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανασυγκρότησης που αποφασίστηκε το 2020 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.