Δολάριο τέλος: Συναλλαγές Ρωσίας-Κίνας & τραπεζικές καταθέσεις Ρώσων σε Γουάν

1576

Με ταχύτατους ρυθμούς τρέχουν οι εξελίξεις καθώς Ρωσία και Κίνα συμφώνησαν για συναλλαγές σε Γουάν παρακάμπτοντας τελείως το δολάριο. Η συμφωνία έχει προκαλέσει σοκ στον Λευκό Οίκο που μάλλον προετοιμάζεται για κυρώσεις στην Κίνα.

Ταυτόχρονα, η ρωσική κυβέρνηση συμβουλεύει και προτρέπει τους πολίτες της χώρας να ανοίξουν τραπεζικές καταθέσεις σε γουάν καθώς η… Ταϊβάν θα απογειώσει σύντομα το νέο “αποθεματικό νόμισμα” όπως αναφέρουν.

Τέλος το δολάριο για Ρωσία και Κίνα – Σε Γουάν πετρέλαιο και άνθρακας 

Ο Λευκός Οίκος ενημερώθηκε πως η Κίνα αγοράζει πλέον πραγματικά τα πάντα από τη Ρωσία, πληρώνοντας απευθείας σε γιουάν, δηλαδή παρακάμπτοντας το δολάριο γενικά ενώ δεν ασφαλίζονται οι συναλλαγές σε δυτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές πληροφορίες οι οποίες ήρθαν εις γνώση της κυβέρνησης Μπάιντεν, η “Κίνα χρησιμοποιεί γουάν για να αγοράσει ρωσικό άνθρακα και πετρέλαιο.

Ο ρωσικός άνθρακας και το πετρέλαιο που πληρώνονται σε γουάν πρόκειται να αρχίσουν να ρέουν στην Κίνα καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να διατηρήσουν το ενεργειακό τους εμπόριο ενόψει της αυξανόμενης διεθνούς οργής για την εισβολή στην Ουκρανία.

Αρκετές κινεζικές εταιρείες χρησιμοποίησαν τοπικό νόμισμα για να αγοράσουν ρωσικό άνθρακα τον Μάρτιο και τα πρώτα φορτία θα φτάσουν αυτόν τον μήνα, δήλωσε η κινεζική εταιρεία συμβούλων Fenwei Energy Information Service Co..

Αυτές θα είναι οι πρώτες αποστολές εμπορευμάτων που πληρώνονται σε γουάν από τότε που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία και απέκοψαν αρκετές από τις τράπεζές της από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με τους εμπόρους.

Εν τω μεταξύ, οι πρώτες αποστολές ρωσικού πετρελαίου που αγοράζονται σε γουάν θα φτάσουν σε ανεξάρτητα κινεζικά διυλιστήρια τον Μάιο, ανέφεραν πηγές.

Τέτοιες συμφωνίες συνήθως τιμολογούνται σε δολάρια. Όμως οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία έχουν αποκόψει σε μεγάλο βαθμό τη Μόσχα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Και ενώ η ρωσική ενέργεια δεν ήταν στόχος στα αρχικά κύματα των κυρώσεων, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πλήττουν πιο επιθετικά αυτόν τον τομέα καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να αλλάξει το αποδολαριοποιήσει το status quo πιέζοντας το γιουάν ακόμη πιο επιθετικά στην παγκόσμια σκηνή.

“Ανοίξτε τραπεζικές καταθέσεις σε Γουάν”

Ταυτόχρονα η Ρωσία καλεί τους Ρώσους πολίτες να ανοίξουν τραπεζικές καταθέσεις σε γουάν.

Πρόκειται για επίσημη δημοσίευση μεγάλου ρωσικού ΜΜΕ που έχει γίνει με εντολή Κρεμλίνου και περιέχει και μία “βόμβα” για την Ταιβάν.

Ας δούμε τι αναφέρει:

“To Γουάν είναι το πλέον κερδοφόρο και υποσχόμενο νόμισμα για το άνοιγμα τραπεζικών καταθέσεων.

Πόσο κερδοφόρο και πολλά υποσχόμενο είναι αυτό, ο Nikolay Pereslavsky, υπάλληλος του Τμήματος Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Έρευνας στο Ινστιτούτο CMS, είπε:

– Το βασικό πλεονέκτημα του γιουάν μακροπρόθεσμα έναντι του δολαρίου και του ευρώ είναι η συνεχής ενίσχυσή του. Σε δύο χρόνια, έχει αυξηθεί έναντι του δολαρίου κατά περισσότερο από 15 τοις εκατό. Και τώρα δεν απέχει πολύ από τα υψηλά του 2018 (περίπου 6,35 γιουάν ανά δολάριο), δηλαδή μέχρι την έναρξη της οξείας φάσης της σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Αποθεματικό νόμισμα το Γουάν”

Η πορεία θα συνεχίσει να ενισχύεται καθώς όλο και περισσότερες χώρες δεν θέλουν να εξαρτούνται από το δολάριο και ξεκινούν διακρατικούς διακανονισμούς χωρίς να χρησιμοποιούν δολάριο και ευρώ. Επιπλέον, το γουάν θα γίνει σταδιακά το αποθεματικό νόμισμα για όλο και περισσότερες χώρες.

Οι ΗΠΑ παρουσιάζονται πολύ αδύναμες ως πυλώνας της δημοκρατίας. Υπάρχει παγκόσμια κατακραυγή για τις ενέργειες που κάνει η ηγεσία των ΗΠΑ, ιδίως για τα κενά λόγια για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Έτσι, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, το γουάν φαίνεται πολύ καλό.

Όσον αφορά τους τόκους των καταθέσεων, πρώτον, τώρα είναι περίπου οι ίδιοι για δολάρια, για ευρώ και για γιουάν. Αλλά μπορείτε να λάβετε αυτά τα ποσοστά μόνο σε ρούβλια.

Επομένως, το γιουάν θα πρέπει να εκληφθεί ως μια ιστορία που θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα. Δεν είναι ένα νόμισμα στο οποίο μπορείτε απλώς να απαλλαγείτε από τον πληθωρισμό.

“Μέγιστη η ασφάλεια του Γουάν”

Η ασφάλεια του γουάν για τους καταθέτες από τη Ρωσία είναι πλέον μέγιστη – οι σχέσεις με την Κίνα, είναι οι πιο θετικές καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξης της Ρωσίας στην πρόσφατη ιστορία. Η Κίνα λέει ανοιχτά ότι δεν θα συμμετάσχει στις κυρώσεις.

Και θα συνεχίσει να εργάζεται τόσο για την αντικατάσταση εισαγόμενων προϊόντων από την Ευρώπη όσο και για την κατασκευή εργοστασίων, υποδομών, για την πολυαναμενόμενη τεχνολογική ανάκαμψη στη Ρωσία.

Και η “Βόμβα” για την Ταιβάν…

Επιπλέον, το μερίδιο της Ρωσίας και της Κίνας στην προμήθεια ενός αριθμού μετάλλων σπάνιων γαιών στην παγκόσμια αγορά, ορισμένες θέσεις φυσικού αερίου φτάνει το 100 τοις εκατό.

Και αν το θέμα της Ταϊβάν επιλυθεί θετικά (σσ πετύχει η εισβολή) για τους Κινέζους, περισσότερο από το 75% της παραγωγής ημιαγωγών θα συγκεντρωθεί στα χέρια μιας χώρας.

Δηλαδή, όσον αφορά τις προοπτικές των σχέσεων μας, η Κίνα είναι πλέον μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.

Αυτό υποδηλώνει ότι στο εγγύς μέλλον μπορούμε να περιμένουμε εισροή μετρητών γουάν στις τράπεζες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και τα προβλήματα με την απόκτησή τους θα γίνονται όλο και λιγότερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας