Αναφέρθηκε δήθεν από λάθος στον «πρόεδρο Τατάρ» και μετά έβαλε τέλος στα σενάρια για τον EastMed
Μια ασύλληπτη πρόκληση επί κυπριακού εδάφους έλαβε χώρα χθες από την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία η Βικτόρια Νούλαντ σε δηλώσεις της αποκάλεσε τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ «πρόεδρο»!
Η ίδια έδειξε να μην αντιλήφθηκε το ολίσθημα και, όταν της επισημάνθηκε, ανασκεύασε με μια δικαιολογία που προφανώς δεν αρμόζει στο αξίωμά της. Συγκεκριμένα, η κυρία Νούλαντ είπε: «Τώρα θα πάω στον βορρά και θα περάσω λίγο χρόνο με τον πρόεδρο Τατάρ και θα του μιλήσω για τη συνεχή στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού κατά έναν δικοινοτικό τρόπο, όπως πάντοτε υποστηρίζουμε διαχρονικά».
Σε επισήμανση δημοσιογράφου αν η αναφορά της σε «πρόεδρο Τατάρ» ήταν λανθασμένη, η κυρία Νούλαντ είπε πως ήταν ένα λάθος, το απέδωσε σε κούραση και απολογήθηκε, αποκαλώντας τον Τουρκοκύπριο ηγέτη «κ. Τατάρ» με τη δικαιολογία ότι πάει καιρός από την τελευταία φορά που ήρθε στην Κύπρο, αποκαλώντας «κύριο Τατάρ» τον κατοχικό ηγέτη. Προηγουμένως είχε σπεύσει να υπενθυμίσει ότι έχει μπει τέλος στα σενάρια για τον αγωγό EastMed στην ανατολική Μεσόγειο.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» ανέφερε ότι οι ΗΠΑ προκρίνουν τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω LNG, ενώ συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία στις χώρες που θα συνεργαστούν με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο.
Μάλιστα εκτιμά ότι η περιοχή μπορεί να γίνει ενεργειακή μηχανή για τη βόρεια Ευρώπη. Σχετικά με το πώς πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τις δυνατότητες της Ουκρανίας σε στρατιωτικές ή άλλες διαστάσεις, η Βικτόρια Νούλαντ ανέφερε ότι «ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στη νοτιοανατολική Ευρώπη ως πάροχος ασφάλειας που βοηθάει την Ουκρανία ήταν εξαιρετικός» και επισήμανε ότι «έχουμε κάνει πολλή δουλειά όλα αυτά τα χρόνια για να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενέργειας: τον αγωγό TAP και τη διασύνδεση προς τη Βουλγαρία και τώρα τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη».