Διοικητής δίνει τον αριθμό των Βρετανών που πολεμούν στην Ουκρανία

1705

Γεωργιανός υπήκοος υπεύθυνος μονάδας ξένων εθελοντών στην Ουκρανία μοιράστηκε τα στοιχεία με βρετανική εφημερίδα

14-6-22

Μετάφραση: Μ.Στυλιανού

Μέχρι και 3.000 Βρετανοί υπήκοοι μάχονται μαζί με ουκρανικά στρατεύματα εναντίον ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Independent την Τρίτη, κατά δηλώσεις  ξένου εθελοντή διοικητή μονάδας.

Ο Μαμούκα Μαμουλασβίλι, ο οποίος ηγείται της λεγόμενης Γεωργιανής Λεγεώνας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι συνολικά περίπου 20.000 ξένοι μαχητές υπηρετούν επί του παρόντος σε εθελοντικές μονάδες στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Mamulashvili, σχεδόν το ένα έβδομο από αυτούς είναι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, ή σχεδόν 3.000.

Ο διοικητής συνέχισε αποκαλύπτοντας ότι οι Βρετανοί ήταν η δεύτερη πιο αντιπροσωπευτική ομάδα μεταξύ των υπερπόντιων μαχητών, ακολουθούμενη από Αμερικανούς.

Το Λονδίνο δεν έχει δημοσιεύσει επίσημη καταμέτρηση Βρετανών που έχουν πάει να πολεμήσουν για την Ουκρανία.

Από τότε που η Μόσχα επιτέθηκε στη γειτονική χώρα, ανώτεροι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν στείλει ανάμικτα μηνύματα σε Βρετανούς εθελοντές που κατευθύνονται προς τη ζώνη συγκρούσεων.

Μιλώντας στην εκπομπή Sunday Morning του BBC One στα τέλη Φεβρουαρίου, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Liz Truss υποστήριξε: “αυτό είναι κάτι για το οποίο οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις”, προσθέτοντας ότι “εάν οι άνθρωποι θέλουν να στηρίξουν” τον αγώνα των Ουκρανών “για ελευθερία και δημοκρατία [sic],” “θα τους στηρίξουμε σε αυτό”.

Ταυτόχρονα, ο ιστότοπος του ίδιου του τμήματος της Truss προειδοποίησε ότι όσοι ταξιδεύουν στην Ουκρανία για να “πολεμήσουν ή να βοηθήσουν άλλους που εμπλέκονται στη σύγκρουση” θα μπορούσαν να διωχθούν όταν επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ντάουνινγκ Στριτ έσπευσε να αποστασιοποιηθεί δημοσίως από τα σχόλια της τότε υπουργού Εξωτερικών, με έναν εκπρόσωπο να προτρέπει τους Βρετανούς πολίτες να αιφνιδιάζουν τις σχετικές ταξιδιωτικές συμβουλές.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας σημείωσε ότι «εάν δεν είστε κατάλληλα εκπαιδευμένοι, υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να συμβάλλετε στην ασφάλεια της Ουκρανίας».

Σε συνέντευξη στο BBC στις αρχές Μαρτίου, ο Ναύαρχος Σερ Άντονι Ντέιβιντ Ράντακιν, επικεφαλής των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, επανέλαβε αυτό το συναίσθημα, αναφέροντας ότι θα ήταν “παράνομο και άχρηστο” για το βρετανικό ενεργό στρατιωτικό προσωπικό να ταξιδέψει στην εμπόλεμη ζώνη.

Ωστόσο, αρκετοί πρώην Βρετανοί στρατιώτες ταξίδεψαν για να πολεμήσουν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού. Τουλάχιστον δύο από αυτούς έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

Ο Τζόρνταν Γκάτλεϊ, 24 ετών, πυροβολήθηκε θανάσιμα στην πόλη Σεβεροντονέτσκ, και η οικογένειά του ενημερώθηκε την Παρασκευή.

Στα τέλη Απριλίου, ένας άλλος υπήκοος του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Scott Sibley, επιβεβαιώθηκε νεκρός στην Ουκρανία. Σε μια νεκρολογία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι φίλοι του τον περιέγραψαν ως «πρώην στρατιώτη υπηρεσίας».

Την περασμένη Πέμπτη, δικαστήριο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR) δίκασε δύο Βρετανούς μαχητές, οι οποίοι συνελήφθησαν στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη, ένοχοι ότι ενήργησαν ως μισθοφόροι και επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία με τη βία στο DPR. Τόσο ο Έιντεν Ε’σλιν όσο και ο Σον Πίνερ καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Το Λονδίνο απέρριψε τη δίκη ως “απάτη”, επιμένοντας ότι οι δύο άνδρες είναι νόμιμα μέλη των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αιχμάλωτοι πολέμου.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας