Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη μεταξύ 8 και 11 Μαρτίου, εξέτασε τις απόψεις 1.000 ενηλίκων σε κάθε χώρα
Το 60% των Ελλήνων θεωρεί «απαράδεκτη» την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Euroskopia που δημοσιεύει το Politico.
Η μέτρηση διεξήχθη σε έξι χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Ελλάδα) κι ενώ οι περισσότεροι ερωτηθέντες έδειξαν συμπάθεια για την Ουκρανία, το 17% είπε ότι η εισβολή ήταν είτε «αποδεκτή» ή «απαράδεκτη αλλά κατανοητή».
Οι συμπεριφορές διέφεραν σημαντικά ανά χώρα, με το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (34%) στην Ελλάδα να λένε ότι μπορούσαν να κατανοήσουν τις ενέργειες του Πούτιν, σε σύγκριση με μόλις 9% στην Ολλανδία.
Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη μεταξύ 8 και 11 Μαρτίου, εξέτασε τις απόψεις 1.000 ενηλίκων σε κάθε χώρα.
Στο ερώτημα εάν «θεωρείτε απαράδεκτη τη Ρωσική επίθεση», θετικά απαντούν:
- Ελλάδα: 60%
- Ιταλία: 71%
- Γαλλία: 78%
- Γερμανία: 82%
- Ισπανία: 86%
- Ολλανδία: 88%
Στον παρακάτω πίνακα απεικονίζεται η αντίδραση των πολιτών στις χώρες που πήραν μέρος στη μέτρηση και θεωρούν «απαράδεκτη αλλά κατανοητή την επίθεση της Ρωσίας».
- Ελλάδα 34%
- Ιταλία 19%
- Γαλλία 13%
- Γερμανία 11%
- Ισπανία 10%
- Ολλανδία 9%
Οι ερωτηθέντες ήταν ξεκάθαροι ότι ο πόλεμος αποτελούσε κίνδυνο για τις δικές τους χώρες, με το 57% των πολιτών στις έξι χώρες που ερωτήθηκαν να δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι η χώρα τους κινδυνεύει «πολύ» ή «κάπως».
Στην Ιταλία και την Ολλανδία, το ποσοστό αυτό ήταν 63% και 60% αντίστοιχα. Στην Ελλάδα είναι 53%.
O ευρωπαϊκός στρατός
Υπήρχε, επίσης, διαφωνία σχετικά με την ανάγκη η ΕΕ να δημιουργήσει τον δικό της στρατό, έτσι ώστε οι χώρες να μην εξαρτώνται από το ΝΑΤΟ. Το 63% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα υποστήριξε την ιδέα, σε σύγκριση με μόλις 27% στην Ολλανδία.
Υπήρξε επίσης ισχυρή υποστήριξη στη Γαλλία και την Ισπανία με 51%.
H ένταξη στην ΕΕ
Ισχυρή είναι η υποστήριξη για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολλές μεγάλες χώρες της ΕΕ, αν και οι Ευρωπαίοι παραμένουν μοιρασμένοι για το αν αυτό πρέπει να συμβεί αμέσως.
Η πλειοψηφία των Ισπανών (53%) απαντά «ναι, αμέσως», ενώ ισχυρή είναι η στήριξη και από την Γερμανία, καθώς το 63% απαντά «ναι, αμέσως» ή «ναι, αλλά σε 2 χρόνια».
Οι Έλληνες προηγούνται στις αρνητικές απαντήσεις με το 39% να απαντά «όχι» στη συμμετοχή της Ουκρανίας στην ΕΕ.