Dimon( JP-Morgan)-Αμφισβητείται η αμερικάνικη ηγεμονία απ’τους BRICS-Aλλάζει φορά η παλίρροια

657
H JP Morgan λαμβάνει σοβαρά υπόψη την ατζέντα αποδολαριοποίησης των BRICS
Σε μια σημαντική πρόβλεψη για τον οργανισμό των BRICS και τον γεωπολιτικό αντίκτυπό τους στις Ηνωμένες Πολιτείες προέβη, εν μέσω συνεχιζόμενων πρωτοβουλιών αποδολαριοποίησης, η αμερικανική τράπεζα JP Morgan.
Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Jamie Dimon, μίλησε στη Wall Street Journal για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Αν μη τι άλλο, ο ελληνικής καταγωγής τραπεζίτης δεν ήταν καθόλου φειδωλός σε ό,τι αφορά τη στάση του στα τρέχοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία: είτε πρόκειται για γεωπολιτικές ανησυχίες, τον πληθωρισμό ή την επικείμενη κρίση χρέους των ΗΠΑ που συνεχίζει να περνά απαρατήρητη.
Αυτό το οποίο προξενεί εντύπωση είναι πως ο CEO της JP Morgan προβλέπει ότι η χώρα του θα τύχει της ίδιας μοίρας που είχε το 1973, ενώ η οικονομική συμμαχία των BRICS καθιερώνεται το 2024 ως παγκόσμια δύναμη.
Η δε παρουσία και η δέσμευσή της για την προώθηση εγγενούς νομίσματος έχουν ενισχύσει την πολυπολικότητα της παγκόσμιας οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, οι επιπτώσεις στις δυτικές δυνάμεις που κυβερνούν επί του παρόντος μεγάλο μέρος αυτού του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα είναι έκδηλες.

Ως εκ τούτου, η φορά της παλίρροιας θα μπορούσε να αλλάξει, με την JP Morgan να εκτιμά ότι οι συνέπειες θα είναι επώδυνες.
«Αυτές οι σημαντικές και κάπως άνευ προηγουμένου δυνάμεις μας κάνουν να παραμένουμε προσεκτικοί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Dimon, προσθέτοντας: «Η παγκόσμια ηγεσία της Αμερικής αμφισβητείται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως το μπλοκ SCO, ο όμιλος ASEAN και οι BRICS.
Ενώ οι BRICS και άλλες χώρες προσπαθούν να ξεριζώσουν το δολάριο, το πολωμένο εκλογικό σώμα στην Αμερική προκαλεί περαιτέρω διχασμό.
Οι ελεύθερες δυτικές επιχειρήσεις τελούν σε κρίση…».
Περαιτέρω, ο επικεφαλής της JP Morgan άφησε να εννοηθεί ότι οι BRICS δεν θα είναι η μοναδική συμμαχία που θα ξεκινήσει την ατζέντα της αποδολαριοποίησης.
Προέτρεψε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παραμερίσουν όλες τις διαφορές και να συνεργαστούν στενά με τις αναπτυσσόμενες χώρες.
«Πρέπει να βρούμε τρόπους να παραμερίσουμε τις διαφορές μας και να εργαστούμε σε συνεργασία με άλλα δυτικά έθνη, στο όνομα της δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μεγάλων κρίσεων, η προσπάθεια να προστατεύσουμε τις βασικές μας ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης του ελεύθερου επιχειρείν, είναι υψίστης σημασίας» έγραψε.
Σε κάθε περίπτωση, η JP Morgan λαμβάνει σοβαρά υπόψη την ατζέντα αποδολαριοποίησης των BRICS και προειδοποιεί ότι μπορεί να επηρεάσει τις αγορές των ΗΠΑ.

Για Κίνα

Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως ο Jamie Dimon τις προηγούμενες ημέρες είχε δώσει συνέντευξη στην Wall Street Journal.
O τιτάνας της αμερικανικής αγοράς ανέφερε, εν αρχή, πως η Αμερική, προτού τα βάλει με τον «κινεζικό δράκο» πρέπει να πάρει βαθιά ανάσα.
«Έχουμε όλη την τροφή, το νερό και την ενέργεια που χρειαζόμαστε» είπε, προσθέτοντας: «Μεταξύ των δύο κρατών μεσολαβούν δύο τεράστιοι ωκεανοί, στο εύρος των οποίων δεν γίνονται πόλεμοι, ούτε υπάρχουν γεωπολιτικές εντάσεις.
Από την άλλη, οι ΗΠΑ είναι αυτάρκεις, ενώ η Κίνα εισάγει 11 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Κίνα είναι 15.000 δολ. έναντι 80.000 δολ. στις ΗΠΑ.
Είναι ένας πολύ περίπλοκος γείτονας – οι ενέργειες του είναι αναθεωρητικές.
Συνεχώς προκαλούν τους γείτονές τους».
Στην πραγματικότητα βέβαια, όπως σημειώνει η Wall Street Journal, το χάσμα μεταξύ της Κίνας και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Αμερικής είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Κίνα είναι περίπου 13.000 δολάρια, ενώ οι ΗΠΑ ξεπερνούν τα 85.000 δολάρια ανά άτομο.
Έχοντας αυτή την προοπτική κατά νου, ο 68χρονος Dimon είπε: «Πρέπει να αναδιαρθρώσουμε το εμπόριο γύρω από την εθνική ασφάλεια».
Ανάλογη προειδοποίηση είχε δώσει και στο παρελθόν.
Στην επιστολή του προς τους μετόχους, έγραψε ότι η εξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα για τη δική τους εθνική ασφάλεια είναι η «πιο κρίσιμη» πτυχή του προβλήματος.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να βασίζονται σε πιθανούς αντιπάλους για υλικά απαραίτητα για την εθνική τους ασφάλεια.
Σκεφτείτε τις σπάνιες γαίες, το 5G και τους ημιαγωγούς, την πενικιλίνη και τα υλικά ζωτικής σημασίας για βασικά φαρμακευτικά προϊόντα.
Δεν μπορούμε να μοιραζόμαστε ζωτικές τεχνολογίες που μπορούν να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες ενός αντιπάλου.
Εκείνοι, από την άλλη, χρειάζονται πετρέλαιο και φυσικό αέριο» σημείωσε.
Δεδομένων ορισμένων γεωπολιτικών συμμαχιών, ο Dimon είπε ότι είναι δύσκολο για τις ΗΠΑ και την Κίνα να έχουν μια «εξαιρετική» σχέση αυτή τη στιγμή.
Τις προηγούμενες ημέρες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg είπε στην Κίνα ότι αν θέλει να έχει σχέσεις στη Δύση πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία.
Όπως επεσήμανε κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο, «η Κίνα συμβάλλει στήριξη της ρωσικής οικονομίας μοιράζοντας τεχνολογία.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Stoltenberg είπε ότι η Ρωσία εισήγαγε το 90% των μικροηλεκτρονικών της -που χρειάζονται για πυραύλους, τανκς και αεροσκάφη- από την Κίνα.
Το Πεκίνο βοηθά επίσης τη Ρωσία με βελτιωμένες δορυφορικές και δυνατότητες απεικόνισης.
«Η Κίνα λέει ότι θέλει καλές σχέσεις με τη Δύση.
Ταυτόχρονα, το Πεκίνο συνεχίζει να τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεν μπορούν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο» είπε ο Stoltenberg.
Ο Dimon απηχεί το αυτό συναίσθημα, λέγοντας: «Όσο η Ουκρανία βιώνει όσα βιώνει, και κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν τη Ρωσία, νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να αναπτύξουμε μια εξαιρετική σχέση μαζί τους.
Χαίρομαι που η κυβέρνηση έχει τη θέληση να κάνει ορισμένα πράγματα.
Εάν, στην πραγματικότητα, κάποια από αυτά τα πράγματα που λένε είναι αλήθεια, τότε ναι, θα πρέπει να επιβάλουν κάποιες κυρώσεις.
Αλλά θα πρέπει να περιμένουν τον κατάλληλο χρόνο».
Αυτή την εβδομάδα η WSJ ανέφερε -επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν το θέμα- πως οι ΗΠΑ επεξεργάζονται κυρώσεις για να αποκόψουν ορισμένες κινεζικές τράπεζες από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη σχέση της Κίνας με τη Ρωσία.

«Μην νανουρίζεστε σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας»

Σε ό,τι αφορά τις αγορές, ο Dimon είπε πως τα πράγματα δεν είναι ρόδινα.
Οι πιθανότητες για μια ομαλή προσγείωση είναι 70%.
Πιστεύω ότι είναι το μισό από αυτό» δήλωσε ο επικεφαλής της JPMorgan.
«Η κατάσταση μοιάζει με τη δεκαετία του ’70.
Και τότε τα πράγματα έμοιαζαν αρκετά ρόδινα το 1972 – δεν ήταν ρόδινα το 1973».
Ο Dimon θύμισε σε όλους την ύφεση που βίωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εκείνη την εποχή:
Μια πετρελαϊκή κρίση εκτόξευσε τον πληθωρισμό στα ύψη.
Παντού επικράτησε οικονομική κρίση, στασιμοπληθωρισμός.
Ωστόσο, αυτή τη φορά, ο Dimon βλέπει διάφορους παράγοντες εξαιτίας των οποίων οι αγορές πρέπει να παραμείνουν προσεκτικές: τα τεράστια χρηματοοικονομικά ελλείμματα, οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές και η πράσινη ανάπτυξη αποτελούν κόκκινες σημαίες.
Επίσης, είναι σκεπτικιστής σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να ελαχιστοποιήσει τον ισολογισμό της, αναφέροντας ότι κανείς δεν κατανοεί τα πλήρη αποτελέσματα αυτής της απόφασης.
«Μην παρασυρθείτε σε έναν εσφαλμένο εφησυχασμό λόγω του γεγονότος ότι το σήμερα φαίνεται εντάξει, ότι το αύριο θα είναι εντάξει», δήλωσε, συμπληρώνοντας:
«Το έλλειμμα είναι 6% του ΑΕΠ, σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό οδηγεί σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις, θα υπάρξουν επιπτώσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας