Dijsselbloem: Δεσμεύεται για συμφωνία ληστείας και λεηλασίας του λαού μας τον Μάιο

1852
Dijsselbloem

Εκεί καταντήσαμε! Ένας γραφειοκράτης των Βρυξελλών και του κερατά, αποδοκιμασμένος στην χώρα του, να μιλάει στο όνομα  της Ελλάδας και να λέει ότι πρέπει να βρεθεί συμφωνία τον Μάιο και να δεσμεύεται γι’ αυτό, όπως τόνισε στο ευρωκοινοβούλιο. Να μειωθεί η δεκαετία υψηλών πλεονασμάτων. Τάσσεται υπέρ της μετατροπής του ESM σε ταμείο διάσωσης. Δημοσιονομικά ουδέτερο το πακέτο αν πιαστούν οι στόχοι, επαναλαμβάνει ο Moscovici.

«Το ευρωκοινοβούλιο έχει την προσωπική μου ισχυρή δέσμευση (!) ότι θα καταλήξουμε στη συμφωνία τον Μάιο», τόνισε ο Djisselbloem μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο. «Πρέπει να γίνει τον Μάιο, έχουμε βάλει πολλή προσπάθεια σε αυτό. Η κατάσταση δεν είναι αρκετά καλή στην Ελλάδα, η ανάκαμψη υποχωρεί και χρειάζεται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη για να συνεχιστεί η ανάπτυξη».Οπως είπε, θα επανέλθει στο ευρωκοινοβούλιο για να παρουσιάσει μια «δίκαιη συμφωνία». Στο πακέτο που συζητούμε, το βάρος δεν είναι στη λιτότητα, είναι στις βαθιές μεταρρυθμίσεις για περισσότερη ανάπτυξη. Κάθε δημοσιονομικό κέρδος μπορεί να επανεπενδυθεί στην Ελλάδα για θετικές πολιτικές, που χρειάζονται πολύ στη χώρα.«Θα συζητήσουμε για το χρέος. Η ελάφρυνση χρέους θα χρειαστεί για να βρεθεί η λύση. Αυτή είναι η γνώμη μου και νομίζω ότι την ασπάζονται στο Eurogroup», είπε. Πέρυσι δεσμευτήκαμε να επανέλθουμε στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, γιατί αυτό είναι το μονοπάτι για να γυρίσει η χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Διαφωνώ για πλεονάσματα 3,5% για μία δεκαετία

Τόνισε ότι είναι αισιόδοξος πως θα βρεθεί συμφωνία στο SLA πολύ σύντομα, ώστε να προχωρήσει η συζήτηση για το θέμα της διάρκειας των πρωτογενών πλεονασμάτων και το χρέος. Όπως είπε, η περίοδος των 10 ετών για πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να μειωθεί, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα μπορέσει μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα να εμφανιστεί στο ευρωκοινοβούλιο και να μιλήσει για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.
Έγιναν πολλά στο πλαίσιο του προγράμματος για την Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων και το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα.
Η δεύτερη αξιολόγηση έπαιρνε πολύ χρόνο και γι’ αυτό, όπως είπε, ο ίδιος ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμφωνηθούν οι βασικές παράμετροι του προγράμματος. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε για μέτρα 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό που θα εφαρμοστούν το 2019 και 1% στο φορολογικό που θα εφαρμοστούν το 2020, εκτός αν δεν πιάνονται οι στόχοι. Παράλληλα, θα νομοθετήσει το πακέτο των αντίμετρων.
Ο Jeroen Dijsselbloem υποστήριξε ότι ο ESM πρέπει να γίνει ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο και να είναι αυτός που θα σχεδιάζει, διαπραγματεύεται και παρακολουθεί μελλοντικά προγράμματα.
Στην αρχική του τοποθέτηση ζήτησε συγγνώμη που δεν ήταν στην προηγούμενη συνεδρίαση (γεγονός που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις), λέγοντας ότι υπήρχαν πολιτικά ζητήματα στην Ολλανδία. Παράλληλα επανέλαβε ότι η δήλωση για τα «ποτά και τις γυναίκες» δεν είχε στόχο να προσβάλει κανένα στον ευρωπαϊκό Νότο. Οπως είπε, ήταν ατυχής η επιλογή των λέξεων και ότι λυπάται γι’ αυτό.

Moscovici: Χρειάζονται ρεαλιστικά πλεονάσματα

Την ανάγκη να μη χαθεί το μομέντουμ που δημιουργήθηκε τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος. Ο οδικός χάρτης που παρουσίασε είναι να κλείσει η συμφωνία για τα μέτρα, τα οποία, όπως είπε, θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερα καθώς τα περιοριστικά μέτρα θα πλαισιωθούν από τα αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν όσο πιάνονται οι στόχοι.
Είναι σημαντικό, τόνισε, να προχωρήσει γρήγορα η συμφωνία, για να σταματήσει η αβεβαιότητα που επηρεάζει την οικονομία.
Όταν κλείσει το SLA, η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει κάποια prior actions. Ορισμένα ήδη έχουν εφαρμοστεί, αλλά κάποια θα πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες. Δεν είναι εύκολο αλλά μπορεί να γίνει, είπε και πρόσθεσε ότι μπορεί στο επόμενο Eurogroup να υπάρξει η τελική συμφωνία για την εκταμίευση δόσης.
Για το θέμα του χρέους και της δημοσιονομικής τροχιάς μετά το τέλος του προγράμματος, σημείωσε ότι η Κομισιόν υποστηρίζει τη θέση για «ρεαλιστικά πλεονάσματα», γιατί πρέπει να πειστούν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει και να μη χρειάζεται χρηματοδοτική στήριξη. Η Κομισιόν θέλει ένα δίκαιο συμβιβασμό μεταξύ του Eurogroup και της Ελλάδας για το θέμα του χρέους, τόνισε.
Στη δευτερολογία του, ο Pier Moscovici έδωσε έμφαση στο ότι η Ελλάδα είναι σε σταυροδρόμι. Μετά από 1,5 χρόνο στο υφιστάμενο πρόγραμμα, είναι η στιγμή να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη και εξέφρασε την ελπίδα το ΔΝΤ να στηρίξει το πρόγραμμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας